01/03/2024 01/03/2024 Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με το καθεστώς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία αποφάσισε να συστήσει η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία συνήλθε χθες, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στα Σκόπια, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου.  Του Νικολάου Ζαΐμη  Την ώρα που η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος -η οποία δύο χρόνια...
01 Μαρτίου, 2024 - 12:56
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2024 - 13:03

Επιτροπή για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο συνέστησε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Διαδώστε:
Επιτροπή για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο συνέστησε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με το καθεστώς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία αποφάσισε να συστήσει η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία συνήλθε χθες, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στα Σκόπια, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Την ώρα που η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος -η οποία δύο χρόνια μετά την αποκατάσταση της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξακολουθεί να αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Εκκλησία”- αναμένει τη χορήγηση Αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφασίζει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Πηγές εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή μαλακώνει την μέχρι πρότινος αδιάλλακτη στάση απέναντι στο Ουκρανικό. Μία στάση που σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί από την επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Εκκλησία των Σκοπίων.

Αναλυτικότερα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρει ότι η “Ιερά Σύνοδος Επισκόπων (SAS) της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (MOC – OA)”, στην τακτική συνεδρίαση των εργασιών της, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, εξέτασε αρκετά θέματα και γεγονότα που σχετίζονται με την τρέχουσα εκκλησιαστική ζωή.

Η Σύνοδος εξέτασε με σοβαρότητα τη μελέτη του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και προέβη στη σύσταση μιας Επιτροπής που θα μελετήσει το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, η οποία έλαβε αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Μητροπολίτης Bregalnički κ. Ιλαρίων, και αντιπρόεδρος ο Επίσκοπος Ντελιαντρόφσκο-Ιλιντένσκι κ. Ιωακείμ.

Επίσης, στο ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρα του κ. Ο Marian Nikolovski στην πύλη Religija.mk, τον συμβούλευει, όταν δημοσιεύει εκκλησιαστικά θέματα, να τα μελετά σωστά για να μην προκαλέσει λανθασμένες πληροφορίες στο κοινό.

Σήμερα η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έχει επανέλθει σε κοινωνία με το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίες έχουν χαιρετίσει την απόφαση της 9ης Μαϊου 2022 από την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση με την μέχρι τότε σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία έφερε αρχικά θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος επέλυσε τα διοικητικής φύσεως θέματα με την Σερβική Εκκλησία, το Αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο για να το χορηγήσει, δεν έχει έρθει ακόμη. Όπως είχε ξεκαθαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήδη από τον Ιούνιο του 2022 η πορεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα εξαρτηθεί από τη δική της στάση. Μια στάση που εξαιτίας, κυρίως εξωγενών εκ βορρά παραγόντων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Φωτογραφία αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων