13/07/2020 13/07/2020 Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει κατά την προσφιλή τακτική του να παίζει με ημερομηνίες και αριθμούς σύμβολα. Έτσι, αφού εκμεταλλεύτηκε την θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου για να στήσει μουσουλμανική φιέστα έξω από το Σύμβολο της Ορθοδοξίας, οι εξελίξεις πρόβαλαν δύο ακόμα αριθμούς ορόσημα,...
13 Ιουλίου, 2020 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 8:43

Ερντογάν: Προκλήσεις γεμάτες συμβολισμούς

Διαδώστε:
Ερντογάν: Προκλήσεις γεμάτες συμβολισμούς

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει κατά την προσφιλή τακτική του να παίζει με ημερομηνίες και αριθμούς σύμβολα.
Έτσι, αφού εκμεταλλεύτηκε την θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου για να στήσει μουσουλμανική φιέστα έξω από το Σύμβολο της Ορθοδοξίας, οι εξελίξεις πρόβαλαν δύο ακόμα αριθμούς ορόσημα, που προοιωνίζονται εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι το διάγγελμα της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στις 20:53, παραπέμποντας στο 2053, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 600 χρόνια από την Άλωση της Πόλης.
Ακόμα πιο σημαντική, και προάγγελος δυσμενών εξελίξεων κρίνεται η επιλογή της 24ης Ιουλίου, για την τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία.
Σημειώνεται ότι τότε υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοικτά, τονίζοντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ιστορικό λάθος του Κεμάλ Ατατούρκ.
Η πρώτη ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν έγινε το 2016, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.
Έκτοτε τόσο ο ίδιος, όσος και στενοί του συνεργάτες και υπουργοί της κυβέρνησής του δεν παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να ζητούν επικαιροποιήση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης αποτέλεσε και πεδίο αντιπαράθεσης μπροστά στις κάμερες μεταξύ του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων