20/11/2021 20/11/2021 Συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη μεθαύριο, Δευτέρα, 22 Nοεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες, που ομολογουμένως έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά… Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες για...
20 Νοεμβρίου, 2021 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2021 - 12:05

Ερωτηματικά και σύγκληση ΔΙΣ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού

Διαδώστε:
Ερωτηματικά και σύγκληση ΔΙΣ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού

Συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη μεθαύριο, Δευτέρα, 22 Nοεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες, που ομολογουμένως έχουν δημιουργήσει ερωτηματικά…

Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες για τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου αναφέρθηκε στην είσοδο των πιστών στις εκκλησίες, τονίζοντας ότι εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ, για να εισέλθουν στον Οίκο του Θεού. Μάλιστα, επικαλέστηκε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, που, όπως είπε, έδινε αυτή την οδηγία στους πιστούς.

«Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», ήταν τα ακριβή λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου δεν υποχρέωνε με κανένα τρόπο τους πιστούς να προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Απλώς τους προέτρεπε. 

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε και το σχετικό απόσπασμα της εγκυκλίου της ΔΙΣ, το οποίο επικαλείται ο πρωθυπουργός:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέργειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Σήμερα, παρ’ όλα αυτά, ακούστηκε και από την ΕΡΤ, ότι πλέον θα γίνονται και έλεγχοι στις εκκλησίες, ενώ θα μπαίνουν και πρόστιμα!

Στο μεταξύ, τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι πιστοί, που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και, αν στους ελέγχους που θα γίνονται διαπιστωθεί ότι δεν έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο, είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε, λοιπόν, ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόσφατη ιστορία

Στις αρχές Νοεμβρίου, μετά από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας και ύστερα από όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, η Ιεραρχία της Εκκλησίας είχε ανταποκριθεί αμέσως και εξέδωσε εγκύκλιο για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊου με την πατρική προτροπή και όχι υποχρέωση για τη διενέργεια τεστ πριν την είσοδο των πιστών στους ιερούς ναούς. Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων, όπως είχε ανακοινώσει τότε η Εκκλησία της Ελλάδος, θα ήταν τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα σημείωναν, όπως είχε μεταδώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Όλα αυτά έως τις 18 Νοεμβρίου, όπου σε τηλεοπτικό Μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των πιστών, λέγοντας ότι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ στην είσοδο του ιερού ναού, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, επικαλούμενος τη σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που όπως αποδεικνύεται ήταν προτρεπτική και όχι υποχρεωτικού χαρακτήρα.

Αυτό που με σαφήνεια, πάντως, ανέφερε η τελευταία Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ήταν ότι υποχρεωτικά σε τεστ θα έπρεπε να υποβάλλονται όσοι από τους ιερείς, ψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό δεν ήταν εμβολιασμένοι, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται εδώ και αρκετούς μήνες άλλωστε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: , ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων