14/05/2022 15/05/2022 Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δρομολογηθεί για την χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την ανάδειξη της ορθόδοξης κληρονομιάς μας. της Δέσποινας Σωτηρίου   Το Άγιο Όρος, ιστορικά μοναστήρια, προσκυνήματα, ναοί αλλά και ορθόδοξα μνημεία έχουν ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα. Το Άγιο Όρος Ειδικότερα για το Άγιο...
14 Μαΐου, 2022 - 16:56
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2022 - 3:52

ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης: Δεκάδες εκατ. ευρώ για την ανάδειξη της ορθόδοξης κληρονομιάς μας

Διαδώστε:
ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης: Δεκάδες εκατ. ευρώ για την ανάδειξη της ορθόδοξης κληρονομιάς μας

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δρομολογηθεί για την χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την ανάδειξη της ορθόδοξης κληρονομιάς μας.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Το Άγιο Όρος, ιστορικά μοναστήρια, προσκυνήματα, ναοί αλλά και ορθόδοξα μνημεία έχουν ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα.

Το Άγιο Όρος

Ειδικότερα για το Άγιο Όρος εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθούν 20 νέα έργα, προϋπολογισμού άνω των 18,5 εκατ. ευρώ.

Στόχος των έργων είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτιριακού αποθέματος του Αγίου Όρους, προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί η ιστορική του αξία, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιλύονται λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Αναλυτικά, τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023 είναι:

Στερέωση και αποκατάσταση του κελύφους της Ιεράς Καλύβης των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Σκήτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, προϋπολογισμού 325 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κτίσματος του παλαιού Βαγεναριού του Ιερού Κελλίου Αγίου Νικολάου «Δοντά» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, 389,5 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του παλαιού Αρσανά της Ιεράς Μονής Φιλοθέου, 464 χιλ. ευρώ.

Δομική και λειτουργική αποκατάσταση τμήματος της βορειοανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, 1 εκατ. 862 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του Ιερού Κελλίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 1 εκατ. 59 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ΄- Οσίου Σάββα στη Σκήτη της Αγίας Άννης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, 302,5 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του Αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στις Καρυές, 1 εκατ. 692 χιλ. ευρώ.

Πλήρης στερέωση και αποκατάσταση με τελικό σκοπό την επανάχρηση του Γ’ τμήματος του δομικού συγκροτήματος της Ανατολικής Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, η οποία καλύπτει ολόκληρη σχεδόν την ανατολική πλευρά της Ιεράς Μονής και τα κτίσματά της σήμερα αποτελούν τα παλαιότερα εναπομείναντα κτίσματα στη Μονή, 1 εκατ. 649 χιλ. ευρώ.

Ανακατασκευή της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Β’), της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, 675 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κελλιού του Αγίου Νικολάου, περιοχή Καψάλα (Καρυές) της Ιεράς Μονής Ιβήρων, 888 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση της στέγης και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας του Κυριακού Ναού της Ιεράς Νέας Σκήτης της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, 314 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση της νότιας κόρδας του μοναστηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, 1 εκατ. 760 χιλ. ευρώ.

Νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Ιεράς Μονής Ιβήρων, με αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης, 1 εκατ. 454 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου Α’ στην Ιερά Νέα Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, με την παράλληλη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της, 407,5 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Αποτελεί την παλαιότερη και ίσως την πιο σημαντική πτέρυγα εντός του περιβόλου της υπερχιλιετούς Μονής, καθώς οι κατασκευές του χρονολογούνται από τα μέσα του 10ου αιώνα έως και τον 16° αιώνα, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του κτήτορα της Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, 1 εκατ. 512 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση κτιρίων του Aντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, 1 εκατ. 397 χιλ. ευρώ.

Αποκατάσταση και ανάπλαση του Καθίσματος Παναγία της Ιεράς Μονής Γρηγορίου και του περιβάλλοντος χώρου, 630 χιλ. ευρώ.

Ανακατασκευή και μερική αναστήλωση της Ιεράς Καλύβης «Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, 768 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Προκοπίου, ο οποίος χρονολογείται τον 11ο αιώνα, στο ομώνυμο Κελλί της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 576 χιλ. ευρώ

Αποκατάσταση Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου Α΄ Ιεράς Σκήτης Αγίας Άννης, Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, 405 χιλ. ευρώ.

 

Υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ακόμα 57 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών:

– Διαμόρφωση – Ανάδειξη του Παλαιοχριστιανικού Κοιμητηρίου στη θέση «Γλυφάδα» Πυθαγορείου Σάμου (1.600.000 ευρώ)

Επισκεψιμότητα και προβολή του φρουρίου του Αγίου Νικολάου της πόλης της Ρόδου (500.000 ευρώ)

Σε ανάλογη απόφαση του περασμένου Μαρτίου αποφασίστηκε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ.

Στα 70 νέα έργα εντάσσονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ροδόπη: Συντήρηση και αποκατάσταση περίκεντρου ναού Μαξιμιανούπολης (1.500.000 €)

Θεσσαλονίκη: Αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίας Χαλκέων και περιβάλλοντος χώρου, συντήρηση ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου (1.250.000 €)

Αποκατάσταση μεταβυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου και δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στον Άγιο Ευστράτιο (1.000.000 €)

Βέροια: Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη Ι.Ν. Αγίας Άννας και Ι.Ν. Χριστού Παντοκράτορα (850.000 €)

Αποκατάσταση του αμυντικού πύργου και του οχυρωματικού περιβόλου στο μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής Χίου (700.000 €)

Νικόπολη: Συντήρηση Ψηφιδωτών της Βασιλικής Α’ Δουμετίου, και της Βασιλικής Δ’ (550.000 €)

Ανάπτυξη υποδομών πληροφόρησης κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος στη Θράκη, την Μακεδονία κ.ά. σταθμούς (500.000 €)

Θεσσαλονίκη: Συντήρηση Παλαιολόγειων τοιχογραφιών (Μνημεία UNESCO) Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Νικολάου Ορφανού, Προφήτη Ηλία (450.000 €)

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑ

Αλλά και τον Ιανουάριο εντάχθηκαν 55 νέα έργα αξίας 3,35 δισ.

Εξ αυτών ξεχωρίζουμε τα εξής:

Εκφάνσεις μνημειακής ζωγραφικής (εργασίες αποκατάστασης τριών ναών και συντήρηση των τοιχογραφιών, των εικόνων και των λίθινων μελών) στην Χίο (1,47 εκατ. ευρώ)

Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του (800.000 ευρώ)

Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας Καστοριάς (300.000 ευρώ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων