01/10/2021 01/10/2021 «Χρόνια πολλά και εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 61ης επετείου από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2021.  Η παρέλαση ξεκίνησε στις...
01 Οκτωβρίου, 2021 - 13:34
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2021 - 15:28

Κύπρος: Εθνική υπερηφάνεια στη Μεγαλόνησο

Διαδώστε:
Κύπρος: Εθνική υπερηφάνεια στη Μεγαλόνησο

«Χρόνια πολλά και εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 61ης επετείου από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα, 1 Οκτωβρίου 2021. 

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 π.μ. επί της λεωφόρου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ και συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς. Πριν την έναρξή της έγινε επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και στη συνέχεια η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στα ΜΜΕ: «Γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των αγώνων για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.

Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν δοκιμάστηκε.

Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Είναι καλά γνωστό πως για 61 χρόνια περάσαμε δοκιμασίες, ξεκινήσαμε από μια φτωχή αποικία, για να είμαστε σήμερα ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος με δομές, με θεσμούς, με διεθνείς σχέσεις, με ισχυρότατη τη βάση του διεθνούς δικαίου να υπεραμύνεται και να υπερασπίζεται της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ένιωθα πιο ευτυχής αν σήμερα συνεόρταζαν μαζί μας και οι Τουρκοκύπριοι.

Λυπούμαι, διότι οι μεθοδεύσεις ή οι παρεμβάσεις εκείνων που ανέλαβαν να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία οδήγησαν στα τραγικά φαινόμενα που καταγράφονται σήμερα.

Εύχομαι να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο, τον δύσκολο δρόμο που τους επέλεξε να ακολουθήσουν όχι η δική τους βούληση, αλλά η βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Θέλω να συγχαρώ θερμά την Εθνική Φρουρά, γενικότερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας δύναμη και είναι με καμάρι και με περηφάνεια που σήμερα παρακολουθήσαμε όλοι τον συνεχή εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς που, επαναλαμβάνω, ο ρόλος της δεν είναι παρά αποτρεπτικός της όποιας επιβουλής, από όπου και αν προέρχεται.

Χρόνια πολλά και εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία».

 

Από την πλευρά του o Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε πως “η Εθνική Φρουρά είναι σε πορεία συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για να φέρει σε πέρας την αποστολή της για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Χαιρετίζω την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, ένα σημαντικό μήνυμα για την ασφάλεια και ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε και θα εμβαθύνουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας που βασίζεται στην αδελφική και στρατηγική σχέση μας για αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και απειλής».

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολουθούν επίσης πρέσβεις και Aκόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στο Μνημείο των Αντιστασιακών και στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε: «Σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες μας, πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού. «61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Περήφανοι για τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες μας, πορευόμαστε και σήμερα με υψηλό φρόνημα ευθύνης και πατριωτισμού».

Σημειώνεται ότι στη φετινή στρατιωτική παρέλαση επιτράπηκε η παρουσία κοινού, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η κατοχή safe pass και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Επιστολή Μπάιντεν σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της 61ης επετείου της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι θυμάται με χαρά τη επίσκεψή του στην Κύπρο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το 2014.

Επίσης, αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ τρέφουν βαθιά εκτίμηση για τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνεχίζω να παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή και προσβλέπω στη συνέχιση της ενίσχυσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων μας, καθώς επίσης και της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας κατά το επόμενο έτος», υπογραμμίζει ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτει στην επιστολή του ότι, όπως επαναβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το καλοκαίρι, «συνεχίζουμε να στηρίζουμε μία, υπό την αιγίδα των ΗΕ, κυπριακής ιδιοκτησίας, συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα επανενώσει το νησί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι επωφελής για όλους τους Κύπριους, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ο κ. Μπάιντεν εκφράζει ευχαριστίες για τη διαρκή φιλία του Κύπριου Προέδρου.

Διαβάστε επίσης: 61 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων