16/12/2019 16/12/2019 «Το Δημογραφικό Πρόβλημα στην Ελλάδα, συνιστά Εθνικό Πρόβλημα» τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.  Η χώρα μας κατέχει, δυστυχώς, «τα σκήπτρα» στην δυσμενή εξέλιξη του Δημογραφικού Προβλήματος λόγω υπογεννητικότητας αλλά και άλλων αιτιών. Χαρακτηριστικό  ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Συγχρονικός Δείκτης Γονιμότητας ακολουθεί, μετά το 1981, μια διαρκώς...
16 Δεκεμβρίου, 2019 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2019 - 14:25

Εθνικό πρόβλημα για τη χώρα μας η υπογεννητικότητα – Ο ρόλος και οι δράσεις της Εκκλησίας για την αντιμετώπισή της

Διαδώστε:
Εθνικό πρόβλημα για τη χώρα μας η υπογεννητικότητα – Ο ρόλος και οι δράσεις της Εκκλησίας για την αντιμετώπισή της

«Το Δημογραφικό Πρόβλημα στην Ελλάδα, συνιστά Εθνικό Πρόβλημα» τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Η χώρα μας κατέχει, δυστυχώς, «τα σκήπτρα» στην δυσμενή εξέλιξη του Δημογραφικού Προβλήματος λόγω υπογεννητικότητας αλλά και άλλων αιτιών. Χαρακτηριστικό  ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Συγχρονικός Δείκτης Γονιμότητας ακολουθεί, μετά το 1981, μια διαρκώς εντεινόμενη φθίνουσα πορεία.

Στην ήδη υπάρχουσα υπογεννητικότητα ήλθε να προστεθεί, μέσα στα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων, ιδίως σε Χώρες του Δυτικού Κόσμου, προς αναζήτηση και εύρεση πιο ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Οι αριθμοί, μάλιστα, αποδεικνύουν πως μεταξύ 2011 και 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε από 11,2 σε 10,8 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (9 τις χιλίοις) μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,4 και 8,5 τις χιλίοις αντίστοιχα). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι σταθερά στο 1,26, όταν για να διατηρηθεί αμετάβλητος ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά –με τις αισιόδοξες προβλέψεις– τα 10 εκατομμύρια ή –με βάση το κακό σενάριο– τα 8,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών θα μειωθεί, από 1,6 εκατομμύριο που είναι σήμερα, στο 1-1,4 εκατομμύριο το 2050. Το 2020 ένα στα επτά παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό. Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός στη χώρα (ηλικίες 20 έως 69 ετών) θα μειωθεί, από 7 εκατομμύρια που ήταν το 2015, σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050, ενώ ο πραγματικά ενεργός πληθυσμός δεν θα ξεπερνά τα 3,7 εκατομμύρια. Το 2050 υπολογίζεται ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού (από 20,7% που είναι σήμερα), ενώ, αντίθετα, τα άτομα ηλικίας έως 14 ετών θα είναι το 10-12% του πληθυσμού, από περίπου 14% σήμερα. Η μέση ηλικία αναμένεται να αγγίξει τα 50 έτη, από 44 έτη που είναι σήμερα.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Σε Διεθνές Συνέδριο του Ekonomist, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, με θέμα «Η Δημογραφική κρίση στην Ελλάδα», μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στο Συνέδριο τέθηκε το ζήτημα της υπογεννητικότητας στο επίκεντρο της δημογραφικής κρίσης και ομιλητές με γνώση και θέση εξέτασαν το πρόβλημα από διάφορους και σημαντικούς άξονες.

Ο Σεβασμιώτατος σκιαγράφησε το πρόβλημα του δημογραφικού τονίζοντας τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, που πολλές φορές οδηγούν τους νέους ανθρώπους στο να μην κάνουν οικογένεια. Από τη πλευρά του κάλεσε να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις από πλευράς των θεσμικών φορέων, τονίζοντας πως:

“Οι αποσπασματικές και μονομερείς ενέργειες, χωρίς αναγνώριση των θετικών προσεγγίσεων που μπορεί να προφέρει ο κάθε χώρος, όχι μόνον θα εμποδίσουν την ενότητα του λαού μας μπροστά σε αυτό το μείζον θέμα, αλλά θα είναι και αναποτελεσματικές, καθώς θα εμπλακούν στον φαύλο κύκλο της ιδεολογικοποίησης και της συνθηματολογίας, μέχρι να ακυρωθούν από την αδιαφορία και την διαρκώς νέα επικαιρότητα. Θα προτείναμε, αύριο κιόλας, να δημιουργηθεί θεσμικός φορέας αντιμετώπισης του προβλήματος με χρονοδιαγράμματα, δράσεις και κυρίως παρέμβασης στους χώρους όπου διαμορφώνεται και γαλουχείται η νέα γενιά. Άλλωστε, από αυτήν θα προκύψουν οι λύσεις ή η συνέχιση των αδιεξόδων”.

Το οξύτατο Δημογραφικό Πρόβλημα της Ελλάδας, δεν αφήνει αδιάφορη την Εκκλησία. Στην Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου τόσο το ζήτημα της υπογεννητικότητας, όσο και η μετανάστευση των νέων είχαν τεθεί προς συζήτηση. Σε εισήγηση του ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος είχε χαρακτηρίσει τη μετανάστευση των νέων ως «ανοικτή πληγή διαρκούς Γενοκτονίας». 

Στις μεγάλες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας για την «ωρολογιακή βόμβα» που βρίσκεται στα θεμέλια της χώρας και ονομάζεται δημογραφικό πρόβλημα είχε αναφερθεί στην ομιλία του στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. «Η πατρίδα μας, καλείται πλέον να συμμετάσχει σε έναν ακήρυκτο δημογραφικό πόλεμο και όπως σε κάθε πόλεμο καλούνται σε συστράτευση όλες οι δυνάμεις της χώρας, έτσι και η Εκκλησία καλείται να συστρατευθεί και σε αυτή την δύσκολη μάχη, όχι βεβαίως με όπλα και άρματα, αλλά με ενεργή συμμετοχή, με ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές προτάσεις» είχε τονίσει.

Η θέση της κυβέρνησης 

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα -είτε επιδοματικού είτε αναπτυξιακού χαρακτήρα- που λαμβάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι τα επιδοματικά μέτρα από μόνα τους δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για να αντιστρέψουν ολοκληρωτικά τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι θεσπίζεται στη χώρα μας το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, το οποίο θα χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου 2020. «Λαμβάνοντας υπόψη την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα έξοδα της γέννας λειτουργούν ως ανασχετικός παράγοντας, για να προχωρήσει ένα ζευγάρι στη διαδικασία της τεκνοποίησης, το οποίο πολλές φορές χρειάζεται οικονομική βοήθεια για τη γέννα» εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ουσιαστικά ότι το επίδομα γέννας θα λειτουργεί προτρεπτικά.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ενισχύει τις οικογένειες της Θράκης

Η Εκκλησία της Ελλάδος ενθαρρύνει την διεύρυνση της χριστιανικής οικογένειας στη Θράκη. Με επιδότηση της απόκτησης τρίτου τέκνου μέσω του προ ημερών περιαχθησομένου δίσκου και ενόψει των Χριστουγέννων, επιχειρείται η τόνωση του χριστιανικού στοιχείου στην εν λόγω ευαίσθητη περιοχή.

Ακολουθεί η εν λόγω εγκύκλιος-εντολή της Ιεράς Συνόδου

Ἡ Ἱερά Σύνοδος κατά τό παρελθόν εἶχεν ἀποφασίσει ὅπως κατ’ ἔτος, κατά τήν Ἑορτήν τῶν Χριστουγέννων, περιάγηται δίσκος ἐν τοῖς Ἱεροῖς Ναοῖς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πρός περαιτέρω στήριξιν καί ἀνάπτυξιν τοῦ Προγράμματος διά τήν ἐπιδότησιν τῶν Χριστιανικῶν Οἰκογενειῶν τῆς Θράκης πρός ἀπόκτησιν τρίτου τέκνου.

Τά τελευταῖα ἔτη, λόγῳ τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως, ἡ πρακτική αὐτή εἶχεν ἀτονίσει, ὅμως, πλέον κρίνεται ἀπολύτως ἀπαραίτητος ἡ συνέχισις αὐτῆς τῆς προσπαθείας.

Ὅθεν, ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 28ης Ἰουνίου 2019, κατόπιν εἰσηγήσεως τῆς Ὑποεπιτροπῆς τρίτου τέκνου, παρακαλοῦμεν ὅπως κατά τήν ἐπερχομένην μεγάλην Ἑορτήν τῆς τοῦ Χριστοῦ Γεννήσεως περιαχθῇ δίσκος ὑπέρ ἐνισχύσεως τοῦ ἀνωτέρω Προγράμματος, ἐξαρθῇ δέ δεόντως ἡ σημασία τῆς ὑπό τῆς Ἐκκλησίας ἀναληφθείσης ὡς ἄνω προσπαθείας καί τονισθῇ ἡ ἀνάγκη ἐνθέρμου ὑποστηρίξεως αὐτῆς.

Τό προϊόν τῆς δισκοφορίας κατατεθήσεται εἰς τούς Λο-γαριασμούς 146/ 546003 – 46 τῆς Ἐθνικῆς Τραπέζης ἤ 5011 – 017246 – 101 τῆς Τραπέζης Πειραιῶς, ἡ δέ ἀπόδειξις ἀποσταλήσεται τῇ Ἀρχιγραμματείᾳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Σε μια κίνηση αγάπης και στήριξης προς νέους γονείς προχώρησε και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος προσκαλεί νέους γονείς που απέκτησαν τέκνο το 2019, να προσέλθουν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως προκειμένου να παραλάβουν δωρεάν βρεφικά προϊόντα.

«Όσοι γονείς της εκκλησιαστικής Επαρχίας μας (Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Τυχερό, Σαμοθράκη) απέκτησαν τέκνο το έτος 2019 έως και σήμερα, προσκαλούνται να έρθουν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 6.00’-7.00’ μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου) προκειμένου να παραλάβουν δωρεάν βρεφικά προϊόντα υγιεινής και διατροφής τα οποία εξασφάλισε η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα» αναφέρει η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων