28/06/2021 28/06/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών», παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρμόδια Υπουργός Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ των όσων προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και αυτό για την “Εκκλησιαστική Εκπαίδευση” το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στους κόλπους...
28 Ιουνίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2021 - 9:53

Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν τη διατήρηση ισχυρής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα – Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου

Διαδώστε:
Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν τη διατήρηση ισχυρής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα – Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών», παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρμόδια Υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Μεταξύ των όσων προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και αυτό για την “Εκκλησιαστική Εκπαίδευση” το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στους κόλπους των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Η κ. Κεραμέως με δηλώσεις της χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  ανέφερε ότι “το νομοσχέδιο επιχειρεί να εκσυγχρονίσει και να οργανώσει εξ ολοκλήρου και σε νέα βάση τη δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και ανώτατη εκκλησιαστική εκπαίδευση”, επισημαίνοντας πως: “αναβαθμίζεται η ποιότητα του κλήρου μέσω της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και εξορθολογίζονται οι ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες”. 

Ωστόσο, στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τις 14 τροποποιήσεις που ζητά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οι εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση ισχυρής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης αλλά και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών στην Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα,  η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία το συγχωνευόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης καθώς η μέχρι τώρα λειτουργία του έχει αποδείξει την προσφορά του, εξυπηρετείται η ορθή χωροθέτηση των Ακαδημιών, επιβάλλεται όμως και για προφανής εθνικούς λόγους. Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του Προγράμματος αυτού κανένα λόγο δεν συνιστά, κατά τη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, αναβάθμιση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Η θέση αυτή αποτυπώνει την πραγματικότητα καθώς μεγάλος αριθμός κληρικών ακριτικών περιοχών που συνορεύουν είτε με την Αλβανία, είτε με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία καταρτίζονται και εκπαιδεύονται σε αυτή η οποία αποτελεί τη μοναδική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία στη Μακεδονία. 

Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να εξαιρεθεί το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στην πρόβλεψη του άρθρου 4 παρ. 4 περί εξαιρέσεως από τον ελάχιστο αριθμό φοιτώντων μαθητών, για λόγους πρώτιστα εθνικούς, όσο και ποιμαντικούς. Σύμφωνα με την παράγραφο αυτή του άρθρου μέχρι τώρα εξαιρούνται από την θέσπιση ελάχιστου αριθμού φοιτώντων μαθητών τα Εκκλησιαστικά Σχολεία Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής. Το γεγονός ότι η Ξάνθη βρίσκεται στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης στην οποία είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου επιβάλει τη πλήρη λειτουργία του εν λόγω σχολείου το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων που πρέπει να έχει ένας κληρικός.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη Βελλάς Ιωαννίνων

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων σχετικά με τη θέση της Ιερά Συνόδου η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών που θα ιδρυθεί να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη αντί τη Σχολή Βελλάς που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Μετά την τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο o απόφοιτος της Σχολής Βελλάς, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας, κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη και προσβλητική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

«Πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς αποτελεί για τα Ιωάννινα, την Ήπειρο και για εκατοντάδες Ηπειρώτες που αποφοίτησαν από αυτό -και κοσμούν σήμερα με το έργο και τη δραστηριοποίησή τους την ελληνική κοινωνία- σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα νεανικά τους χρόνια αλλά και για ολόκληρη τη ζωή τους. Η συγκεκριμένη απόφαση τολμώ να πω ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη μεγάλη οικογένεια της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και των Εθνικών μας Ευεργετών, και δε συνάδει με την εκατονταετή και πλέον εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής και των άξιων εκπαιδευτικών που θήτευσαν σε αυτή. Η αναγνώριση της υψίστης προσφοράς της Ιεράς Σχολής Βελλάς από Εσάς πρόσφατα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής. Άποψή μου όπως και άποψη όλων των Βελλαϊτών είναι ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμιστεί στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεάρεστο εκπαιδευτικό έργο ταυτισμένο με την Ιερά μας Παράδοση και την Ελληνική Παιδεία», αναφέρει στην Επιστολή του όπως αυτή δημοσιεύεται στον Ηπειρωτικό Αγώνα (agon.gr). 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων