10/11/2023 11/11/2023 Το δρόμο της αποκατάστασης παίρνουν οι δύο σεισμόπληκτες εκκλησίες στο Αθάνι Λευκάδας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες από τον Ανάδοχο. Πρόκειται για την μελέτη για την εκ νέου ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, που έχει κατεδαφιστεί από το σεισμό 17ης Νοεμβρίου 2015, και για τη μελέτη για την επισκευή – αποκατάσταση του Ιερού Ναού...
10 Νοεμβρίου, 2023 - 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2023 - 0:11

Έτοιμες οι μελέτες αποκατάστασης δύο σεισμoπλήκτων ναών στο Αθάνι Λευκάδας

Διαδώστε:
Έτοιμες οι μελέτες αποκατάστασης δύο σεισμoπλήκτων ναών στο Αθάνι Λευκάδας

Το δρόμο της αποκατάστασης παίρνουν οι δύο σεισμόπληκτες εκκλησίες στο Αθάνι Λευκάδας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες από τον Ανάδοχο. Πρόκειται για την μελέτη για την εκ νέου ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, που έχει κατεδαφιστεί από το σεισμό 17ης Νοεμβρίου 2015, και για τη μελέτη για την επισκευή – αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μάλιστα στο πλαίσιο των μελετών έχουν ήδη εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις (Ναοδομία, Αρχαιολογία, κλπ.) και πλέον αναμένεται η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το κατασκευαστικό μέρος, δηλ. τις εργασίες για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής και την επισκευή – αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μέσω του έργου «Στερέωση – Αποκατάσταση Τεσσάρων Εκκλησιών και Ανακατασκευής Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αθανίου, στους οικισμούς Καμηλιού, Δραγάνου, Αθανίου», συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση του μελετητικού σταδίου, αλλά και των σχετικών χρονοβόρων εγκρίσεων από τη Ναοδομία και την Αρχαιολογία για τις 2 σεισμόπληκτες εκκλησίες του Αθανίου, την Αγία Παρασκευή και την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Είχαν προηγηθεί η αύξηση του προϋπολογισμού των μελετών, η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ εξασφαλισμένες είναι οι πιστώσεις του έργου που αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι και για τις 5 σεισμόπληκτες εκκλησίες της Νοτιοδυτικής Λευκάδας.

Για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου προβλέπεται η επισκευή και αποκατάστασή του, ενώ για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής η εκ νέου ανέγερσή του, και σήμερα είμαστε στην αναμονή για την έκδοση της σχετικής Οικοδομικής Αδείας. Όπως αντιλαμβάνεστε, με εξασφαλισμένα 1,1 εκατ. ευρώ και με τα ανωτέρω δεδομένα, άμεσα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου.

Η αναμονή των κατοίκων των χωριών μας και της Εκκλησίας μας ήταν μεγάλη, αλλά για πρώτη φορά τέθηκαν ουσιαστικές βάσεις για αυτά τα έργα, που παρέμεναν υποσχέσεις επί χρόνια.

Από την αρχή θέσαμε ως στόχο, τον οποίο υπηρετήσαμε μεθοδικά και με συνέπεια, την προστασία και αποκατάσταση σημαντικών μνημείων της Λευκάδας, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστα λειτουργικά κομμάτια των τοπικών κοινοτήτων.

Είναι γνωστό ότι δημιουργούμε ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, που πέραν του τεράστιου θετικού αποτυπώματος που έχει για την καθημερινότητα των κατοίκων, επιπλέον ανοίγει σοβαρές προοπτικές για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού», ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων