28/01/2020 28/01/2020 Μια ενδιαφέρουσα αναφορά του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αντίληψή του για το Θείο, την Εκκλησία, την Ορθοδοξία, αλλά και τις σχέσεις του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τελεθεατές της εκπομπής “Ενώπιος Ενωπίω” με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που...
28 Ιανουαρίου, 2020 - 17:28
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2020 - 18:36

“Έχω την ατυχία να μην πιστεύω – Σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο”

Διαδώστε:
“Έχω την ατυχία να μην πιστεύω – Σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο”

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αντίληψή του για το Θείο, την Εκκλησία, την Ορθοδοξία, αλλά και τις σχέσεις του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τελεθεατές της εκπομπής “Ενώπιος Ενωπίω” με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Δεν έχεις κάνει γάμο, ούτε θρησκευτικό ούτε πολιτικό. Δεν έχεις βαφτίσει τα παιδιά σου. Είσαι το τυπικό παράδειγμα ενός άθεου πολιτικού ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός στη χώρα και ο οποίος παρόλα αυτά, κατάφερε να είναι-δεν θα πω τη λέξη κολλητός γιατί δεν αρμόζει για Αρχιεπίσκοπο-αλλά φίλος με τον αρχιεπίσκοπο και με αρκετούς ιεράρχες. Μάλιστα σε σημείο που ο αρχιεπίσκοπος κάποια στιγμή, δέχτηκε και πυρά από ορισμένους στην Ιερά Σύνοδο για την καλή σχέση μαζί σου. Πώς γίνεται αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν φτάσω στον αρχιεπίσκοπο να πω το εξής: Ένα από τα πράγματα που σιχαίνομαι περισσότερο είναι η υποκρισία. Δεν θα μπορούσα να υποκριθώ ότι είμαι ένας άλλος, για οποιοδήποτε αξίωμα. Εγώ, λοιπόν, έχω μέσα από τη διαδρομή μου, τα διαβάσματά μου, τις απόψεις μου, την κοσμοθεωρία μου, την αντίληψή μου για τη ζωή….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σε διακόψω… Όταν πήγες στο Άγιο Όρος, διέκρινα έναν σεβασμό και διέκρινα επίσης όταν ήσουνα σε ένα εκκλησάκι, μία κίνηση που έκανες κάποια στιγμή και ζήτησες από τους υπόλοιπους που ήταν μέσα, να βγουν έξω. Και έμεινες μόνος σου.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ότι έχω την ατυχία να μην πιστεύω, να μην είμαι βαθιά πεπεισμένος μέσα μου ότι υπάρχει μετά την ζωή μας, κάτι άλλο- και ξέρεις τους ανθρώπους τους κάνει βαθιά ευτυχισμένους όταν το πιστεύουν ε…?-ότι έχω, λοιπόν, την ατυχία να μην το πιστεύω αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω στη δύναμη που έχει η πίστη των ανθρώπων. Και ότι δεν σέβομαι απολύτως, γιατί έχω επίγνωση του ρόλου της Ορθοδοξίας, και την θρησκεία και την Ορθοδοξία και την Εκκλησία και τους θρησκευόμενους ανθρώπους. Διότι η Ορθοδοξία, πράγματι, είναι ένα στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της ταυτότητας του Έθνους, παίζει έναν σημαντικό ρόλο και ίσως είναι ένα εργαλείο και για την εξωτερική μας πολιτική.
Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει να σας ξαφνιάζει αυτό, αυτό που πρέπει να σας ξαφνιάζει είναι ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν ότι είναι καλοί χριστιανοί και ασπάζονται τον χριστιανισμό, κάνουνε μεγάλους σταυρούς, και μόλις φεύγουν από τη βιτρίνα και πάνε από πίσω, κάνουν τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που συμβολίζει και ορίζει αυτή η θρησκεία που οφείλω να πω έχει (ο χριστιανισμός) πολλά κοινά με την δική μας κοσμοαντίληψη, την σοσιαλιστική αντίληψη, η οποία βασίζεται στον πυρήνα της δικαιοσύνης και της αγάπης προς τον άνθρωπο, με μία ευρεία έννοια.

 

Σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Tώρα για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι μια αληθινή σχέση. Τον εκτιμώ πάρα πολύ, τον αγαπώ, πιστεύω ότι κι αυτός έχει θετικά αισθήματα για μένα, που βασίζονται στην ειλικρίνεια και στην κοινή αντίληψη για ορισμένα πράγματα ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους πρέπει να προχωρήσουνε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις μέσα από τον διάλογο.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων