31/05/2020 31/05/2020 Σταδιακά την εβδομάδα που μας έρχεται οι πιστοί στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου ανά την Ευρώπη θα μπορούν να επιστρέψουν στους ναούς, με την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνουν οι κατά τόπους αρχές.   Γαλλία – Ελβετία – Σουηδία  Σήμερα, Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, ήταν η πρώτη Κυριακή επαναλειτουργίας...
31 Μαΐου, 2020 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2020 - 14:22

ΕΥΡΩΠΗ: Επιστρέφουν σταδιακά οι Ορθόδοξοι πιστοί στους ναούς – Πως θα τελούνται τα Ιερά Μυστήρια

Διαδώστε:
ΕΥΡΩΠΗ: Επιστρέφουν σταδιακά οι Ορθόδοξοι πιστοί στους ναούς – Πως θα τελούνται τα Ιερά Μυστήρια

Σταδιακά την εβδομάδα που μας έρχεται οι πιστοί στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου ανά την Ευρώπη θα μπορούν να επιστρέψουν στους ναούς, με την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων που συστήνουν οι κατά τόπους αρχές.  

Γαλλία – Ελβετία – Σουηδία 

Σήμερα, Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, ήταν η πρώτη Κυριακή επαναλειτουργίας των Ι. Ναών στη Γαλλία με τη συμμετοχή πιστών. Της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος.  Οι πιστοί ακολούθησαν τις αυστηρές οδηγίες της πολιτείας όσον αφορά τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19.

Aπό τις 6 Ιουνίου 2020 θα επιτρέπεται η συμμετοχή των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και λοιπές Ιερές Ακολουθίες και στην Σουηδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων κατά τόπους υπευθύνων κρατικών φορέων, σχετικά με τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αναφέρει με Εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στους ναούς, το μέγιστο αριθμό ανθρώπων που μπορούν να παρεβρίσκονται, τα μέτρα προστασίας και τη συχνή απολύμανση των εκκλησιών.

«Κατά την προσέλευση στη Θεία Μετάληψη, απαιτείται να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Επίσης, στη διανομή του αντίδωρου, άρτου, κολλύβων, κλπ, πέραν της τηρήσεως των ανάλογων αποστάσεων, κρίνεται αναγκαία η τήρηση των σχετικών υγειονομικών προφυλάξεων. Τα κόλλυβα θα μοιράζονται εκτός του ναού και όχι στην ενοριακή αίθουσα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την Κυριακή 7 Ιουνίου ανοίγουν οι Ιεροί Ναοί στην Ελβετία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας.

Μάλιστα, η ανακοίνωση προτρέπει όλοι, κλήρος και λαός, να εφαρμόσουν με ακρίβεια όλα τα ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ που το ελβετικό κράτος επιβάλλει, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στην λατρευτική ζωή και πράξη.

«Τόσο το πλήθος όσο και η αυστηρότητα των επιβληθέντων στην Εκκλησία μέτρων προστασίας χρειάζονται ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής και προετοιμασίας των ναών και των προσώπων. Για περαιτέρω πληροφορίες θα ενημερωθείτε σύντομα», καταλήγει, η ανακοίνωση.

Κανονικά γάμοι και βαπτίσεις στην Αυστρία 

Με αφορμή τον νέο Κανονισμό του Υπουργείου Υγείας και μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία Θρησκευμάτων της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, από 29ης Μαΐου 2020 κατέστη δυνατή η περαιτέρω χαλάρωση των προς τήρηση κανόνων υγιεινής κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας.

Οι ισχύοντες κανόνες είναι οι εξής:

  • Καταργείται η υποχρέωση υπολογισμού 10 τ. μ. ανά πρόσωπο αλλά διατηρείται η υποχρεωτική απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των προσώπων. Για το λόγο αυτό θα σημειώνονται οι επιτρεπόμενες θέσεις καθημένων καθώς και ορθίων με σημείωση επί του δαπέδου. Πρόσωπα που κατοικούν μαζί δεν υποχρεούνται να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις.
  • Το προστατευτικό κάλυμα στόματος-μύτης ( μάσκα) είναι υποχρεωτικό κατά την προσέλευση και κατά την έξοδο από τον χώρο του Ιερού Ναού αλλά επιτρέπεται να αφαιρεθεί κατά την διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας.
  • Επιτρέπεται η τέλεση των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου και του Βαπτίσματος καθώς και της Εξοδίου Ακολουθίας. Ως μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός παρόντων ορίζονται τα 100 πρόσωπα.

Εξακολουθούν να ισχύουν περαιτέρω όλοι οι από 29ης Μαΐου 2020 μη μεταβληθέντες κανόνες υγιεινής.

Πώς μεταλαμβάνουν οι πιστοί σε Λουξεμβούργο και Γερμανία 

Ωστόσο, σε δυο κράτη, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία οι πιστοί δεν θα μπορούν να κοινωνούν, καθώς σύμφωνα με απόφαση των κρατικών αρχών οι αρχές των χωρών αυτών απαγορεύεται η χρήση της της Ιεράς Λαβίδας.

Εξηγώντας την ενέργεια αυτή, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, μίλησε για μια ηρωική απόφαση ενός άνδρα κληρικού που για 60 χρόνια ζει στη Γερμανία και γνωρίζει πως λειτουργεί το κράτος. “Αν δεν έκανα αυτό που είπε το κράτος της Γερμανίας θα μου έστελναν την αστυνομία και θα έκλεινε τις εκκλησίες. Την ίδια ώρα όμως δεν είναι δυνατόν να αφήσω να μας ρυθμίσουν τον τρόπο που θα κοινωνούμε και για αυτό αποφάσισα να μην μεταλαμβάνει ο κόσμος καθόλου ώσπου να αρθούν τα μέτρα”, είχε τονίσει.

Με Εγκύκλιο που εξέδωσε από την πλευρά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 29 Μαΐου στο Λουξεμβούργο οι Ιεροί Ναοί θα είναι και πάλι ανοιχτοί για τους πιστούς. Διευκρίνισε δε ότι θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των πιστών ενώ θα τηρούνται μέτρα προστασίας και υγιεινής καθώς και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Το πλέον επώδυνο όμως είναι το ότι, προσωρινά ασφαλώς, πρέπει να τηρήσουμε και το μέτρο περί απαγόρευσης της ιεράς λαβίδος για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Καθ’ όσον και για το θέμα αυτό εκδίδεται νομοθετικό διάταγμα και μη έχοντας επί του παρόντος εναλλακτική λύση, είμαι υποχρεωμένος να δώσω την οδηγία να μην παρέχεται η Θεία Κοινωνία κατά τη Θεία Λειτουργία στους πιστούς, αλλά να κοινωνεί μόνον ο λειτουργός ιερεύς. Δίδω την προσωρινή αυτή οδηγία με πόνον ψυχής και συμμεριζόμενος την λύπη που προκαλεί στα πιστά μέλη της Εκκλησίας μας. Είμαι πεπεισμένος – με τη βοήθεια του Θεού – το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε στην κανονική ζωή», τονίζει μεταξύ άλλων.

Με γάντια και μάσκες οι ιερείς στην Ιταλία 

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας αλλά και στον εκκλησιασμό ανακοίνωσε και η Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης. Στα μέτρα που ελήφθησαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας καθορίζεται ο αριθμός των Ιερέων αλλά και των πιστών που μπορούν να βρίσκονται στον ναό, οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ τους και οι υγειονομικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Αναφορικά με την Θεία Κοινωνία, τονίζεται ότι «θα δίδεται αφού ο ιερεύς θα έχει φροντίσει την υγιεινή των χεριών του και θα έχει φορέσει γάντια μιας χρήσης. Οι κληρικοί θα πρέπει να φορούν μάσκα, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις – θα πρέπει δε να προσφέρουν την Θεία Ευχαριστία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους πιστούς».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων