23/05/2021 23/05/2021 Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης πραγματοποιήθηκε διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος RED ARROWS της RAF, ρίψη αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ που εδρεύει στα Χανιά, επίδειξη...
23 Μαΐου, 2021 - 22:29
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2021 - 21:53

F-16 “έσκισαν” τον ουρανό στο Μάλεμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
F-16 “έσκισαν” τον ουρανό στο Μάλεμε (ΒΙΝΤΕΟ)

Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης πραγματοποιήθηκε διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος RED ARROWS της RAF, ρίψη αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ που εδρεύει στα Χανιά, επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 από την 115 ΠΜ (demo flight) με χειριστή τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, καθώς και τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Μάχη της Κρήτης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ – Θεαματική επίδειξη από F-16 και τον Επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή στο Μάλεμε:

 

 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη Μάχη της Κρήτης και σε αναφορές του Νίκου Καζαντζάκη για τις θυσίες των Κρητικών, ενώ παράλληλα τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα όπως πριν από 80 χρόνια έτσι και σήμερα αποτελεί έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο σε ευρωπαϊκό και νατοϊκό επίπεδο που σέβεται απόλυτα τις αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και αποφασιστικά οποιαδήποτε απειλή από όπου και αν προέρχεται, σεβόμενη απόλυτα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων».

Όπως ακόμα τόνισε, «η Ελλάδα ακολουθεί μια δομημένη και στοχευμένη υψηλή στρατηγική. Έχοντας ως παρακαταθήκη τον διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο της χώρας τιμώντας τις δεσμεύσεις της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αποτελεί ένα φερέγγυο και αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο».

Σε χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και καταλήγοντας τόνισε: «Τι κρατάμε λοιπόν 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης; Τι διδασκόμαστε από την ιστορία; Εν έτει 2021, μια πανδημία ήλθε να μας θυμίσει ότι επιδεικτικά ξεχνούσαμε τη σημασία της ζωής, της ελευθερίας, τη λαχτάρα να ζήσουμε μαζί με τους άλλους αγκαλιασμένοι και όχι απομονωμένοι. Ανεπίτρεπτο την ίδια εποχή να αναβιώνουν ναζιστικά μορφώματα! Αδιανόητο να υπάρχουν ακόμα σήμερα άνθρωποι που επιθυμούν τους ίδιους ολέθρους». Παράλληλα, επισήμανε ότι αποτελεί χρέος όλων μας να διδαχθούμε από την ιστορία μας.

Σε χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τόνισε ότι «η Μάχη της Κρήτης συνέβαλε σημαντικά στην τελική έκβαση του πολέμου, καθυστερώντας τον εχθρό και προετοιμάζοντας το έδαφος για την επικράτηση των δυνάμεων του φωτός επί των δυνάμεων του σκότους».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επισήμανε ότι «η Μάχη της Κρήτης αποδεικνύει περίτρανα πως εκείνος ο μεγαλειώδης αγώνας οικοδόμησε πανανθρώπινες αξίες πάνω στα ερείπια του πολέμου και έδωσε ελπίδα στον άνθρωπο, στεριώνοντας με θυσίες την ιστορική συνέχεια της πατρίδας μας».

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στη Μάχη της Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και επανέλαβε την πρόταση του Δήμου για δημιουργία στο αεροδρόμιο του Μάλεμε ενός θεματικού ιστορικού πάρκου στο οποίο, όπως είπε, θα αναδεικνύεται η ιστορία και η σημασία της Μάχης και θα αποτελέσει και έναν πόλο έλξης, όχι μόνο για επισκέπτες από τις συμμαχικές χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Στη μνήμη των πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στέφανα, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο εκ μέρους της κυβέρνησης, από την βουλευτή Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, από βουλευτές, από εκπροσώπους ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ – ZAPRANEWS.GR

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων