23/01/2020 24/01/2020 Η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης ζωντανεύει στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Πρόκειται για μία παράσταση για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Το έργο που ενθουσίασε και συγκίνησε το περασμένο καλοκαίρι κοινό και κριτική παρουσιάζεται στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Κυψέλη στις 30...
23 Ιανουαρίου, 2020 - 17:05
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2020 - 10:39

Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών

Διαδώστε:
Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών

Η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης ζωντανεύει στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Πρόκειται για μία παράσταση για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Το έργο που ενθουσίασε και συγκίνησε το περασμένο καλοκαίρι κοινό και κριτική παρουσιάζεται στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Κυψέλη στις 30 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την ημέρα Των Τριών Ιεραρχών. Προηγουμένως έχει προγραμματιστεί παράσταση στον Πύργο της Ηλείας, στο Θέατρο Απόλλων, στις 26 Ιανουαρίου 2018. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά 14, 15, 16, 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο δράμα με θέμα τη ριψοκίνδυνη δράση της Φιλοθέης Μπενιζέλου που εμφανίστηκε σαν φωτεινό αστέρι για να ζεστάνει και να φωτίσει τους υπόδουλους και πρόσφερε την περιουσία της σε έργα αλληλεγγύης στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Αντλώντας έμπνευση από τον δραματικό βίο της περίφημης κυρά δασκάλας, μουσικοί και παίκτες σκιών εμψυχώνουν σκαλιστές χειροποίητες φιγούρες και ζωντανεύουν την περιπετειώδη ζωή της ασυμβίβαστης αρχοντοπούλας που φόρεσε τα ράσα. Στην παράσταση, η οποία πλαισιώνεται με μουσική υποβλητική και τραγούδι έχουμε την ευκαιρία της επανασύνδεσης με την άγνωστη ιστορία της Αθήνας. Μέσα από το θαυμαστό συναξάρι της αγίας Φιλοθέης συνυφαίνεται παράξενα η ιστορία του λαϊκού θεάτρου σε ένα μαγικό και μυστηριακό ταξίδι προς το φως των σκιών, όπου καλούμαστε να αναζητήσουμε τη σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη σημερινή ζωή.

Η ΟΜΑΔΑ
Το «Οθόνιον» είναι μια επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα με έδρα την Αθήνα που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και στο πνευματικό όφελος που μπορούν να αποφέρουν στο ευρύ κοινό που απευθύνονται, αλλά και στην προσφορά σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες ομάδες πληθυσμού (κρατούμενοι, αναλφάβητοι, ασθενείς). Βασικός στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου σκιών μέσα από τη δημιουργία, ανασύσταση και αναστήλωση κειμένων και παραστάσεων. Η ιστορία της ομάδας ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο σύντομα δραπέτευσε από τον κλειστό χώρο του αμφιθεάτρου. Η ομάδα πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2017 την παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου) με το δραμάτιον Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης, και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Μουσικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης
Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης
Μουσικοί-τραγούδι: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Θεολόγος Παπανικολάου, Κατερίνα Μιχαλάκη
Γραμματεία: Μάνος Δαμασκηνός
Παραγωγή: Bateau Lavoir ΑΜΚΕ. Χώρος σεμιναρίων, τεχνών και πολιτιστικής δραστηριότητας. Ιλισίων 4, Κηφισιά 14564, Αττική.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ιερός Πατριαρχικός Ναός Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου
(Κρίσσης 58 – 60, Άνω Κυψέλη): 30 Ιανουαρίου, ώρα 10.00 π. μ. Είσοδος ελεύθερη.

Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: 14, 15, 16, 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020
ΤΙΜEΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητές, άνεργοι, ομαδικό: 8 ευρώ
Παιδικό: 5 ευρώ
Ατέλειες: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΠΕΣΥΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
– ΤΑΜΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, τηλ. 210 4143310
– TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, Τηλεφωνικά: 2107234567
Online: www.ticketservices.gr
– PUBLIC

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων