06/09/2022 06/09/2022 Με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ να βάζει «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να ανακοινώσει ειδικό επίδομα για τρόφιμα. Μέσα στον μήνα εκτιμάται πως έρχονται σταδιακά αυξημένες τιμές σε περισσότερα από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, ενώ οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον σε...
06 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:33
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 - 20:05

Food pass: Επίδομα για σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση

Διαδώστε:
Food pass: Επίδομα για σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση

Με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ να βάζει «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να ανακοινώσει ειδικό επίδομα για τρόφιμα.

Μέσα στον μήνα εκτιμάται πως έρχονται σταδιακά αυξημένες τιμές σε περισσότερα από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, ενώ οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον σε 40 κατηγορίες, με το ποσοστό της αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται σε 10%-15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές και των εισαγόμενων τροφίμων φτάνει το 15% ενώ στελέχη πολυεθνικών κολοσσών στον κλάδο έχουν προειδοποιήσει για ανατιμήσεις.

Αναλυτικά, οι νέες αυξήσεις αναμένεται να φτάσουν ακόμη και το 20% σε προϊόντα όπως, μαργαρίνες και μπισκότα ενώ διψήφιες σε ποσοστό ανατιμήσεις έρχονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και απορρυπαντικά αλλά και σε τρόφιμα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά και γαλακτοκομικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη, διαρκώς, ανοδική πορεία των τιμών. Αποκλιμάκωσή τους μάλιστα δεν αναμένεται σύντομα, καθώς η μειωμένη φέτος παραγωγή γάλακτος– συνέπεια και αυτή της ενεργειακής κρίσης, με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους λόγω των ακριβών ζωοτροφών- φέρνει άνοδο στις τιμές καθώς και ανησυχία για ελλείψεις το επόμενο διάστημα.

Food pass για σούπερ μάρκετ

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή ενός στοχευμένου βοηθήματος για την κάλυψη αναγκών σε τρόφιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», θα πρόκειται για ένα έκτακτο επίδομα τύπου Fuel Pass, ύψους 300 ευρώ που θα δοθεί σε 1.000.000 πολίτες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού.

Ερωτηθείς για το «Food Pass» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε στην ΕΡΤ την Τρίτη: «Έχουμε αποδείξει -το κάναμε και την άνοιξη- ότι όποιο μέρισμα ανάπτυξης έρχεται, αυτό επιστρέφεται στην κοινωνία και τους πιο ευάλωτους» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το αναμενόμενο χάρη στην πορεία του τουρισμού και τις πολύ υψηλές επενδύσεις -σημειώνουμε ιστορικό ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις ελληνικές επενδύσεις. Έχουμε ένα πολύ δυνατό πακέτο Δημοσίων Επενδύσεων, που ετησίως θα προσθέτει 14 δισ. επενδύσεις, άρα ρευστότητα στην αγορά. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με παλαιότερες περιόδους».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων