15/05/2021 15/05/2021 Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Το Μέλλον της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας 13 Μαΐου, 2021 –  Η φιλελεύθερη δημοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συζήτηση διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της...
15 Μαΐου, 2021 - 17:37
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2021 - 17:38

Φόρουμ των Δελφών: Στο επίκεντρο το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Διαδώστε:
Φόρουμ των Δελφών: Στο επίκεντρο το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Μέλλον της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας

13 Μαΐου, 2021 –  Η φιλελεύθερη δημοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η συζήτηση διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τη συντόνισε η Αλεξία Κουλούρη, δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας μίλησε για τον τρόπο που μπορεί η πολιτική και η συμμετοχή σε αυτήν να γίνει γοητευτική και να συγκινεί τους πολίτες, προτείνοντας η δημοκρατία να γίνει πιο αποτελεσματική. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των συνοικιακών συμβουλίων και στην αντίθεσή τους με τα σχολικά συμβούλια. Και τα δύο ξεκίνησαν με αισιοδοξία και δυναμική αλλά τα πρώτα ατόνησαν και εκφυλίστηκαν γιατί δεν είχαν πόρους, ούτε εξουσία. Οι σχολικές επιτροπές όμως έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και χρήματα να διαχειριστούν και έτσι κάνουν δουλειά, ανθούν και τελικά γοητεύουν και κινητοποιούν τους πολίτες. «Δεν εξαντλούνται σε γνώμες, αλλά πράττουν», σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά με το περιβάλλον, ο κ. Τασούλας έκανε ξανά λόγο για την ανάγκη μίας στροφής προς μία πιο αποτελεσματική δημοκρατία. Υπενθύμισε την έναρξη της Πράσινης Ευρώπης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που όμως δεν αρκούσαν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. «Βιώνουμε σήμερα μία σοβαρή περιβαλλοντική κρίση», σημείωσε προσθέτοντας ότι η πανδημία απέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε και ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να χειριστούμε τέτοια μεγάλα οικουμενικά θέματα. «Από το έθνος κράτος πήγαμε στο κράτος μέλος», είπε και τώρα βλέπουμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερο συλλογική και κοινή αντίληψη και αντιμετώπιση.

 

κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων

 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, λέγοντας ότι το βασικό ιστορικό του καθήκον είναι να μην επιτρέψει την Λεπέν να γίνει η επόμενη Πρόεδρος. «Τα άλλα είναι απλά λόγια», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι μία επιθετική είσοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα αλλάξει ότι γνωρίζουμε. Άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Βενιζέλος είναι η κρίση αντιπροσωπευτικότητας. «Οι πολίτες θεωρούν ότι εκπροσωπούνται όχι από τους θεσμούς αλλά περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα ενημέρωσης ή τις ΜΚΟ», είπε.

Μιλώντας για την φιλελεύθερη δημοκρατία σημείωσε ότι είναι το αξιακό πρόταγμα της Δύσης. Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη αυτό το αντιμετωπίζει χαλαρά και επιπόλαια ενώ οι ΗΠΑ πολύ πιο δραστικά και επιθετικά. Ο Μπάιντεν «σαν έτοιμος από καιρό» και υπό την πίεση της δημοφιλίας Τραμπ, ανασυγκροτεί τη Δύση σε μία βάση πραγματιστική με καθαρή εξωτερική πολιτική και μέτωπο απέναντι στις άλλες δυνάμεις. Και καλεί, πρόσθεσε, την Ε.Ε. να τοποθετηθεί αν θα συμμετάσχει στην μάχη αυτή των συμφερόντων της Δύσης. Η Ευρώπη όμως, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι έτοιμη καθώς η κάθε χώρα πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τις δικές της συμμαχίες. «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε.

 

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr<https://delphiforum.us18.list-manage.com/track/click?u=7bfaf38bd97be6daf8b405146&id=1c58cf5924&e=f46e140489>) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα<https://delphiforum.us18.list-manage.com/track/click?u=7bfaf38bd97be6daf8b405146&id=7ca45750ba&e=f46e140489> του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register<https://delphiforum.us18.list-manage.com/track/click?u=7bfaf38bd97be6daf8b405146&id=2a9c7ac93c&e=f46e140489>

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων