23/08/2023 23/08/2023 Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η πύρινη λαίλαπα από το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην Πάρνηθα. Η Ιερά Μονή έχει εκκενωθεί και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να σώσουν κατοικίες και το εμβληματικό μοναστήρι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη καεί κατοικίες. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια...
23 Αυγούστου, 2023 - 15:19
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2023 - 18:37

Φωτιά – Πάρνηθα: Εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής – Αγώνας για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα

Διαδώστε:
Φωτιά – Πάρνηθα: Εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής – Αγώνας για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η πύρινη λαίλαπα από το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην Πάρνηθα.

Η Ιερά Μονή έχει εκκενωθεί και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να σώσουν κατοικίες και το εμβληματικό μοναστήρι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη καεί κατοικίες.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα.

 

Μάλιστα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αχαρνών, Στάθη Τοαλίδη η μεγαλύτερη μάχη με τις φλόγες δίνεται στην Αγία Παρασκευή ενώ τόνισε ότι για προληπτικούς λόγους κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθούν τρία γηροκομεία, όπου φιλοξενούνται συνολικά 150 άτομα και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης:

Φυλή: Βίντεο από τον δραματικό απεγκλωβισμό μοναζουσών από τη Μονή Κλειστών 

Καρέ καρέ ο δραματικός απεγκλωβισμός των μοναζουσών από την Μονή Κλειστών – Πήραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας Ελεούσας

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία. Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής εκκενώθηκε ενώ καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

 

Εθελοντές δασοπυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε οίκημα, σε οικισμό στους πρόποδες της Πάρνηθας, Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου

– Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Ομάδα υποδοχής στον δήμο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους

Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου και της εντολής εκκένωσης.
Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

Ειδικά συνεργεία του Δήμου Αχαρνών παρέχουν βοήθεια σε απειλούμενα ζώα

Μέσα στο πύρινο μέτωπο, ο Δήμος Αχαρνών έχει κινητοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις κινητές μονάδες του και τους εθελοντές, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια σε όποια ζώα απειλούνται από τη φωτιά και να τα μεταφέρουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία του δήμου οι πρώτες περισυλλογές αδέσποτων και η μεταφορά τους στον σταθμό του πρώην λατομείου «Αστήρ-Λατώ», ενώ έχουν κινητοποιηθεί και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες κτηνίατροι, αλλά και οι δομές φιλοξενίας ζώων της περιοχής, ώστε να συνδράμουν και εκείνοι στο έργο των υπηρεσιών του δήμου.

Το όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων περιπολεί στα όρια του Δήμου Αχαρνών για να περισυλλέξει και να μεταφέρει ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο και η δημοτική Αρχή έχει κάνει έκκληση για κάθε περιστατικό που θα πέσει στην αντίληψη των πολιτών, να επικοινωνούν άμεσα στο τηλ. 6974414547.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων