22/05/2021 22/05/2021 «Η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη συνεχώς βελτιώνεται», τόνισε το βράδυ του Σαββάτου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ προσθέτει ότι «η φωτιά είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δραστικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που δίνουν...
22 Μαΐου, 2021 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2021 - 19:26

Φωτιά: Οι μοναχές μιλούν για θαύμα στον Άγιο Ιωάννη

Διαδώστε:
Φωτιά: Οι μοναχές μιλούν για θαύμα στον Άγιο Ιωάννη

«Η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη συνεχώς βελτιώνεται», τόνισε το βράδυ του Σαββάτου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ προσθέτει ότι «η φωτιά είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δραστικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτο 24ωρο, βοηθά αποφασιστικά το γεγονός ότι κόπασαν οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως την Κυριακή πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

 

Η φωτιά έχει ήδη κατακάψει πάνω από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιέργειες (ελαιοδένδρων, αλλά και κηπευτικά), ενώ έχει προκαλέσει ζημιές σε μεγάλο αριθμό σπιτιών.

 

Τι έγινε στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του Μακρυνού

Στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, έξω από την περιοχή του Αλεποχωρίου, που εκκενώθηκε, οι φλόγες «έγλειψαν» την περίφραξη, με τον άνεμο να αλλάζει φορά την τελευταία στιγμή και το μοναστήρι να σώζεται.

 

 

Στο σημείο, ακόμα και μέσα στον προαύλιο χώρο της μονής, υπάρχουν παρκαρισμένα πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να παρέμβουν αν χρειαστεί.

 

 

Την ώρα που η φωτιά στην Κορινθία σάρωνε τα πάντα, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και κατοικίες, από τη μανία της γλίτωσε, μάλλον από θαύμα, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού στους πρόποδες των Γερανείων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η φωτιά που έκαιγε μαινόμενη, σαρώνοντας στο πέρασμά της την πευκόφυτη πλαγιά, έφτασε και στο ιστορικό μοναστήρι, με τις δεκάδες μοναχές που διαβιούν στα κελιά να προσπαθούν έντρομες να ξεφύγουν. Βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά, άρπαξαν τα ιερά λείψανα του αγίου, που θησαυρίζονται εκεί, εικόνες και ιερά αντικείμενα και προσπάθησαν να φύγουν, για να σωθούν οι ίδιες και να σώσουν ό,τι μπορούν. Αίφνης, τα πάντα άλλαξαν, μέσα σε μια στιγμή. Από θαύμα, η πυρκαγιά άλλαξε πορεία μόλις ακούμπησε τα κάγκελα της μονής, με τους κατοίκους και τις μοναχές να κάνουν τον σταυρό τους και να δοξάζουν τον Θεό που έβαλε το χέρι του, αλλά και τον άγιο Ιωάννη.

Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις οι μοναχές ευχαριστούν τη χάρη του αγίου, ο οποίος έσωσε, όπως λένε, το μοναστήρι του, το οποίο γιορτάζει σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη, ημέρα μνήμη της γ’ ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Σπάρτα και Αιγυρούσαι, καθώς και οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, διότι το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη.

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Δήμων Μεγαρέων και Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγ. Θεοδώρων

Την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων των Δήμων Μεγαρέων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από 19 έως και 31 Μαΐου αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει επίπτωση στην καταβολή των επιδομάτων για τους επιδοτούμενους ανέργους των παραπάνω Δήμων που πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και δεν προβούν στην απαραίτητη δήλωση.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων