11/11/2019 11/11/2019 Αποστολή Καστοριά – Γιώργος Φερδής, Θεολόγος – Δημοσιογράφος Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε ο Πολιούχος και Ελευθερωτής της Καστοριάς Άγιος Μηνάς ο θαυματουργός και η 104η επέτειος από τα Ελευθέρια της πόλεως, σήμερα 11 Νοεμβρίου 2016. Το πρωί, στον βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ....
11 Νοεμβρίου, 2019 - 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2019 - 13:39

«Το έργο των μαρτύρων ήταν η μελάνι των συνθηκών της ειρήνης»

Διαδώστε:
«Το έργο των μαρτύρων ήταν η μελάνι των συνθηκών της ειρήνης»

Αποστολή Καστοριά – Γιώργος Φερδής, Θεολόγος – Δημοσιογράφος

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε ο Πολιούχος και Ελευθερωτής της Καστοριάς Άγιος Μηνάς ο θαυματουργός και η 104η επέτειος από τα Ελευθέρια της πόλεως, σήμερα 11 Νοεμβρίου 2016.

Το πρωί, στον βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στο λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά και στο μαρτύριό του, από το οποίο καλούμαστε κι εμείς σήμερα να διδαχθούμε, όπως διδάχθηκαν και τότε οι Καστοριανοί και έδιναν τον δικό τους αγώνα για την ελευθερία.

«Οι αξίες και η Ειρήνη δεν έρχονται με θεωρίες φτιαγμένες σ’ ένα γραφείο αλλά όταν υπάρχουν θυσίες για τα ιδανικά» τόνισε συγκεκριμένα ενώ προσέθεσε «Ο Άγιος Μηνάς είναι διαχρονικός και η μαρτυρία που μετέδωσε στον κόσμο ήταν αντισυστημική».

Σε άλλο σημείο είπε πως «Το έργο των μαρτύρων ήταν η μελάνι των συνθηκών της ειρήνης» και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Το αίμα των μαρτύρων μας γέννησε την ελευθερία που ζούμε σήμερα» ενώ αναφώνησε η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά στους δρόμους της πόλεως και κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ακολούθησε η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, καλωσόρισε στην ακριτική και βυζαντινή πόλη των Καστοριέων τους Μητροπολίτες Συμεών και Αθανάσιο με λόγους συγκινητικούς.

Παρόντες στην Δοξολογία ήταν, ο Δήμαρχος Καστοριάς, οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, φορείς του τόπου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι, μαθητές και μαθήτριες και πλήθος Καστοριανών πολιτών.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των Ηρώων και η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Καστορίας μετά το πέρας της παρέλασης:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων