22/08/2023 22/08/2023 Τιτάνιο αγώνα για την απομάκρυνση των 50 μοναχών από την ιστορική μονή Κλειστών στη Φυλή εδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κίνδυνο διατρέχει και η Ιερά  Μονή Κλειστών όπου ήδη έσπευσε ομάδα της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των μοναχών που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, το μεσημέριτης Τρίτης 22 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί η μεταφορά τους...
22 Αυγούστου, 2023 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2023 - 16:39

Φυλή: Σε κίνδυνο από την πύρινη λαίλαπα η Ι.Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου “Κλειστών” – Απομακρύνθηκαν οι μοναχές

Διαδώστε:
Φυλή: Σε κίνδυνο από την πύρινη λαίλαπα η Ι.Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου “Κλειστών” – Απομακρύνθηκαν οι μοναχές

Τιτάνιο αγώνα για την απομάκρυνση των 50 μοναχών από την ιστορική μονή Κλειστών στη Φυλή εδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κίνδυνο διατρέχει και η Ιερά  Μονή Κλειστών όπου ήδη έσπευσε ομάδα της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των μοναχών που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, το μεσημέριτης Τρίτης 22 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρηθεί η μεταφορά τους προς τα Δερβενοχώρια.

Σπίτια στη Φυλή ήδη  παραδόθηκαν στις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που μαίνεται σε δασική έκταση στην Φυλή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών».

Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Φωτιά στη Φυλή: Μήνυμα από το 112 – «Απομακρυνθείτε προς Ανω Λιόσια»

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια.

«Εαν είστε στη Φυλή, απομακρυνθείτε προς Ανω Λιόσια», αναφέρει το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.

Στο σημείο μέχρι στιγμής επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ έχουν κινητοποιηθεί και εναέριες δυνάμεις.

Αστυνομικοί επίσης, προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα σπίτια τους ενώ πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει όλη την περιοχή.

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Νωρίτερα οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους. Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας των καπνών που κατευθύνονταν στην περιοχή τους.

Ένας αγρότης προσπαθεί να σώσει το άλογό του κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στη Φυλή, την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023. Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Φυλή.ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 ελικόπτερα.

Εκτός από τη διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω ως τα διόδια της Ελευσίνας, και στα δύο ρεύματα, αρκετοί δρόμοι ακόμα έχουν κλείσει λόγω της φωτιάς στη Φυλή.

Συγκεκριμένα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγία Κανάλα, από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασύβουλου, από τη συμβολή της Λεωφόρου Φυλής και Θρασύβουλου, από τη συμβολή της Λεωφόρου Φυλής με την περιφερειακή Αγίου Κυπριανού, στην πλατεία Φυλής, στο ύψος της «Toyota» στον Λόφο Κυρίλλου, στο ύψος του εστιατορίου «Χρυσό Βαρέλι» και στη συμβολή της Λεωφόρου Φυλής με την οδό Σκαλκώτα.

«Καμπανάκι» Αστεροσκοπείου για την πυρκαγιά στη Φυλή – Δύσκολες οι επόμενες ώρες

Δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα την Τρίτη (22/8) στη Φυλή, σύμφωνα με το ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που προειδοποιεί για δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες.

Ειδικότερα, στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς θα παραμείνουν δυσμενείς έως και το βράδυ (21:00) της Τρίτης 22.08.2023, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση μέσα στη νύχτα και εκ νέου επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων φαίνεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που θα δυσχαιράνει τον έλεγχο της φωτιάς κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων