31/07/2021 31/07/2021 «Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξανασυναντήσει τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που διαμόρφωσαν, αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρώπη, που δεν είναι άλλοι από την κλασική γραμματεία, τις αρχές και τις αξίες που εμφύσησε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το ρωμαϊκό δίκαιο και οι πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού, η χριστιανική παράδοση της...
31 Ιουλίου, 2021 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2021 - 16:51

Απειλούνται χριστιανοί με διώξεις, ακόμη και με αφανισμό

Διαδώστε:
Απειλούνται χριστιανοί με διώξεις, ακόμη και με αφανισμό

«Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξανασυναντήσει τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που διαμόρφωσαν, αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρώπη, που δεν είναι άλλοι από την κλασική γραμματεία, τις αρχές και τις αξίες που εμφύσησε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το ρωμαϊκό δίκαιο και οι πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού, η χριστιανική παράδοση της Ευρώπης».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Φωνή της Ελλάδας» και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Διονυσόπουλο.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε με αφορμή την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων από 22 έως 25 Ιουλίου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, με τη συμμετοχή δεκάδων βουλευτών από 17 χώρες που κατέστη δυνατό να παραστούν, γιατί υπήρχαν και κάποιες χώρες που είχαν εκλογικές διαδικασίες, οπότε δεν στείλανε εκπροσώπους, και κάποιες άλλες που για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανωτέρας βίας και λόγω των περιοριστικών μέτρων του covid. Αλλά νομίζω ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή, ήταν μεγάλος ο αριθμός των συμμετεχόντων με ενεργή συμμετοχή, με παρουσία και λόγο στις εργασίες της Συνέλευσης. Το βασικό μας ζήτημα, που απασχόλησε τη φετινή μας Συνέλευση ήταν: Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία. Εμείς ως ΔΣΟ συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, που θα ολοκληρωθεί, όπως ξέρετε, με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης του χρόνου την άνοιξη. Συμμετέχουμε ενεργά και ανοίξαμε αυτόν τον διάλογο. Ολοκληρώσαμε τις τριήμερες εργασίες μας με τοποθετήσεις επ’ αυτού, προκειμένου να συμβάλουμε με την δική μας οπτική σε αυτόν τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Και μάλιστα, η φιλοδοξία μας είναι, επειδή αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα κράτη-μέλη των 27, κατά τη γνώμη μας, αλλά στη μεγάλη Ευρώπη των 47 χωρών που συναπαρτίζουν το συμβούλιο της Ευρώπης -γιατί ο στόχος μας είναι μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια- να ακουστεί και η φωνή των διακοινοβουλευτικών οργανώσεων, θα σας έλεγα και η φωνή των Εκκλησιών. Στόχος μας είναι του χρόνου την άνοιξη να οργανώσουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν οι εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών προκειμένου να παρουσιάσουν την δική τους οπτική, την δική τους προβληματική για το μέλλον της Ευρώπης, για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη».

Επιμένουμε στον διάλογο Χριστιανών και Μουσουλμάνων

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σχετικά με την προστασία των θρησκευτικών μνημείων υπογράμμισε ότι στόχος είναι «όχι απλά να μην καταστρέφονται, αλλά να μην αλλοιώνεται και ο χαρακτήρας τους». όπως είπε «τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ζούμε το τελευταίο διάστημα, είναι βεβαίως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. Έχουμε μια σειρά αντίστοιχων μνημείων στη Μ. Ανατολή, στα Βαλκάνια, όπως είπαμε στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχουν κι εκεί σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την προστασία των μνημείων στις περιοχές που πέρασαν πλέον στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν. Αρμενικών μνημείων που είναι και μνημεία ταυτόχρονα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Βόρειας Κύπρου κι εκεί έχουμε καταστροφές εκκλησιών, μνημείων, αλλοίωση του χαρακτήρα τους. Είναι ζητήματα δύσκολα στα οποία θα πρέπει να επιμείνουμε, θα πρέπει να τα αναδεικνύουμε στη διεθνή κοινότητα και ταυτόχρονα να βρούμε έναν δίαυλο συνεννόησης με το ήπιο Ισλάμ με στόχο να απομονωθούν ακραίες φωνές εξτρεμιστικού ισλαμισμού που οδηγούν και σε πολεμικές συγκρούσεις και σε ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας».

Ερωτηθείς για τις διώξεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή και αλλού και τις διμερείς επαφές που υπήρξαν με εκπροσώπους του Ισλάμ στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «εκλήθησαν ως παρατηρητές δύο μεγάλοι φορείς που εκφράζουν τον μουσουλμανικό κόσμο: ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, που εδρεύει στην ιερή, για τους μουσουλμάνους, πόλη, τη Μέκκα. Φιλοδοξούμε να συνδιαλλαγούμε μαζί τους, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, εργαζόμαστε προκειμένου να βρούμε κοινούς δρόμους συνεννόησης με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Κοιτάξτε μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπήρχαν και υπάρχουν μεγάλες εντάσεις, πολεμικές συγκρούσεις, απειλούνται οι χριστιανοί, όπως είπατε στη Μέση Ανατολή και αλλού με διώξεις, ακόμη και με αφανισμό. Αλλά υπήρχαν και αιώνες στους οποίους μπορέσαμε και συνυπάρξουμε ειρηνικά με τους μουσουλμάνους στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει και σήμερα να προβάλλουμε περισσότερο, να τονίσουμε κοινά σημεία επαφής που μπορούμε να βρούμε με τον μουσουλμανικό κόσμο. Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να έρθει στην Αθήνα η ηγεσία της Μουσουλμανικής Λίγκας, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα μνημόνιο κατανόησης. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης μας κάλεσε στην Τυνησία τους επόμενους μήνες που θα πραγματοποιήσει την εκεί Γενική του Συνέλευση. Είμαστε, όπως σας είπα, σε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν είναι εύκολος βέβαια ο δρόμος αυτός. Το γνωρίζουμε, αλλά θέλουμε να τον περπατήσουμε, προκειμένου να βρούμε κοινούς τόπους συνεννόησης, να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε, όπως είπα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πιστοί των δύο αβρααμικών μονοθεϊστικών θρησκειών στην περιοχή μας».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/vMfUuRMhJbs

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο:

 

Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα σας.

 

Καλημέρα κ. Διονυσόπουλε. Καλημέρα στους όπου γης ακροατές μας.

 

Κύριε Χαρακόπουλε, ολοκληρώθηκαν στις 25 του μήνα οι τριήμερες εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Πραγματοποιήθηκαν εκεί στην περιοχή των Χανίων. Μάθαμε ότι ήταν πλήθος κόσμου, πολύ καλά πήγαν τα πράγματα. Είχαμε και επαφές σημαντικές που έγιναν βεβαίως στο περιθώριο. Θα θέλαμε να μας δώσετε έτσι μια εικόνα.

 

Πράγματι, διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα οι εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης. Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, με τη συμμετοχή δεκάδων βουλευτών από 17 χώρες που κατέστη δυνατό να παραστούν, γιατί υπήρχαν και κάποιες χώρες που είχαν εκλογικές διαδικασίες, οπότε δεν στείλανε εκπροσώπους, και κάποιες άλλες που για λόγους έκτακτης ανάγκης, ανωτέρας βίας και λόγω των περιοριστικών μέτρων του covid. Αλλά νομίζω ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή, ήταν μεγάλος ο αριθμός των συμμετεχόντων με ενεργή συμμετοχή, με παρουσία και λόγο στις εργασίες της Συνέλευσης. Το βασικό μας ζήτημα, που απασχόλησε τη φετινή μας Συνέλευση ήταν: Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία. Εμείς ως ΔΣΟ συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, που θα ολοκληρωθεί, όπως ξέρετε, με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης του χρόνου την άνοιξη. Συμμετέχουμε ενεργά και ανοίξαμε αυτόν τον διάλογο. Ολοκληρώσαμε τις τριήμερες εργασίες μας με τοποθετήσεις επ’ αυτού, προκειμένου να συμβάλουμε με την δική μας οπτική σε αυτόν τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Και μάλιστα, η φιλοδοξία μας είναι, επειδή αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα κράτη-μέλη των 27, κατά τη γνώμη μας, αλλά στη μεγάλη Ευρώπη των 47 χωρών που συναπαρτίζουν το συμβούλιο της Ευρώπης -γιατί ο στόχος μας είναι μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια- να ακουστεί και η φωνή των διακοινοβουλευτικών οργανώσεων, θα σας έλεγα και η φωνή των Εκκλησιών. Στόχος μας είναι του χρόνου την άνοιξη να οργανώσουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν οι εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών προκειμένου να παρουσιάσουν την δική τους οπτική, την δική τους προβληματική για το μέλλον της Ευρώπης, για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Ο κοινός προβληματισμός είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξανασυναντήσει τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που διαμόρφωσαν, εάν θέλετε, αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρώπη, που δεν είναι άλλες από την κλασική γραμματεία, τις αρχές και τις αξίες που εμφύσησε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, το ρωμαϊκό δίκαιο και οι πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού, η χριστιανική παράδοση της Ευρώπης.

 

Η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικοί πληθυσμοί που διώκονται, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, κ. Χαρακόπουλε…

 

Και αυτό ήταν ένα ζήτημα που μας απασχόλησε πολύ. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπατε για τις διμερείς επαφές που είχαμε στο περιθώριο των συνεδριάσεων. Γιατί εκλήθησαν ως παρατηρητές δύο μεγάλοι φορείς που εκφράζουν τον μουσουλμανικό κόσμο: ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, που εδρεύει στην ιερή, για τους μουσουλμάνους, πόλη, τη Μέκκα. Φιλοδοξούμε να συνδιαλλαγούμε μαζί τους, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, εργαζόμαστε προκειμένου να βρούμε κοινούς δρόμους συνεννόησης με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Κοιτάξτε μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπήρχαν και υπάρχουν μεγάλες εντάσεις, πολεμικές συγκρούσεις, απειλούνται οι χριστιανοί, όπως είπατε στη Μέση Ανατολή και αλλού με διώξεις, ακόμη και με αφανισμό. Αλλά υπήρχαν και αιώνες στους οποίους μπορέσαμε και συνυπάρξουμε ειρηνικά με τους μουσουλμάνους στην ευρύτερη περιοχή. 

Αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει και σήμερα να προβάλλουμε περισσότερο, να τονίσουμε κοινά σημεία επαφής που μπορούμε να βρούμε με τον μουσουλμανικό κόσμο. Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να  έρθει στην Αθήνα η ηγεσία της Μουσουλμανικής Λίγκας, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα μνημόνιο κατανόησης. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης μας κάλεσε στην Τυνησία τους επόμενους μήνες που θα πραγματοποιήσει την εκεί Γενική του Συνέλευση. Είμαστε, όπως σας είπα, σε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν είναι εύκολος βέβαια ο δρόμος αυτός. Το γνωρίζουμε, αλλά θέλουμε να τον περπατήσουμε, προκειμένου να βρούμε κοινούς τόπους συνεννόησης, να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε, όπως είπα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πιστοί των δύο αβρααμικών μονοθεϊστικών θρησκειών στην περιοχή μας. 

 

Τα πράγματα είναι δύσκολα όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια. Μην ξεχνάμε ότι και τα Βαλκάνια πριν αρκετά χρόνια είχαν βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Αναφέρομαι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη…

 

Κοιτάξτε. Η θρυαλλίδα αυτού του πολέμου ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπου αναβίωσαν εθνικισμοί και μερικές φορές πήραν και το μανδύα της θρησκευτικής αντιπαράθεσης. Εδώ, όμως, με αφορμή αυτήν την παρατήρηση που κάνατε για τα Βαλκάνια, επειδή πρόσφατα πραγματοποιήσαμε τη Διεθνή μας Γραμματεία στο Βελιγράδι κι εκεί γίναμε αποδέκτες των διαμαρτυριών των Σέρβων για την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο που θεωρείται ξέρετε λίκνο της Σερβικής Ορθοδοξίας, οφείλω να πω ότι ένα από τα ζητήματα που συζητάμε είναι η προστασία των θρησκευτικών μνημείων. Όχι απλά να μην καταστρέφονται, αλλά να μην αλλοιώνεται και ο χαρακτήρας των μνημείων και τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που ζούμε το τελευταίο διάστημα, είναι βεβαίως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. Έχουμε μια σειρά αντίστοιχων μνημείων στη Μ. Ανατολή, στα Βαλκάνια, όπως είπαμε στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχουν κι εκεί σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την προστασία των μνημείων στις περιοχές που πέρασαν πλέον στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν. Αρμενικών μνημείων που είναι και μνημεία ταυτόχρονα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Βόρειας Κύπρου κι εκεί έχουμε καταστροφές εκκλησιών, μνημείων, αλλοίωση του χαρακτήρα τους. Είναι ζητήματα δύσκολα στα οποία θα πρέπει να επιμείνουμε, θα πρέπει να τα αναδεικνύουμε στη διεθνή κοινότητα και ταυτόχρονα να βρούμε έναν δίαυλο συνεννόησης με το ήπιο Ισλάμ με στόχο να απομονωθούν ακραίες φωνές εξτρεμιστικού ισλαμισμού που οδηγούν και σε πολεμικές συγκρούσεις και σε ζητήματα διεθνούς τρομοκρατίας.

 

Επιτρέψτε μου κ. Χαρακόπουλε να επισημάνω και μια άλλη πτυχή του όλου ζητήματος. Ότι είναι και το ζήτημα των περιουσιών. Σε περιοχές όπου τα Πατριαρχεία, π.χ. Αλεξανδρείας που έχει στη δικαιοδοσία του την Αφρική, ή Αντιοχείας ή Ιεροσολύμων, έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν καταπατηθεί, αμφισβητούνται από διάφορες καταστάσεις…

 

Είναι πράγματι πολύπλοκα ζητήματα. Τα περιουσιακά στοιχεία των παλαίφατων Πατριαρχείων είναι καταχωρημένα, είναι κατοχυρωμένα με βυζαντινά χρυσόβουλα. Υπάρχει μια συνέχεια και στο δίκαιο. Είναι κατοχυρωμένα από το διεθνές πια δίκαιο. Δυστυχώς, ακόμη και στην Τουρκία βλέπετε, που θεωρείται, υποτίθεται, πιο “κοσμικό” κράτος, εντός πολλών εισαγωγικών θα έλεγα με αυτά που γίνονται τελευταία, σε σχέση με άλλες χώρες όπου είναι πλειοψηφία ο μουσουλμανικός πληθυσμός, δεν αναγνωρίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το Οικουμενικό καθεστώς του Πατριαρχείου. Αμφισβητείται η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου που είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην τουρκική επικράτεια. Μετρά 17 αιώνες ζωής.

 

Μάλιστα. Κύριε Χαρακόπουλε το επόμενο τώρα ραντεβού για τη ΔΣΟ ποιο θα είναι; 

 

Δεν  έχουμε ορίσει ακόμα την επόμενη Γενική μας Συνέλευση. Ο χρόνος για την επόμενη Γενική μας Συνέλευση είναι το επόμενο καλοκαίρι, απλά δεν έχουμε ορίσει ακόμη τον τόπο πραγματοποίησής της. Όμως, η επόμενη Διεθνής μας Γραμματεία θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, με αφορμή και τα 200 χρόνια που τιμούμε στην Ελλάδα από την έναρξη της Επανάστασης. Είναι ένα ευρύτερο γεγονός που αφορά τον Ορθόδοξο κόσμο, τους βαλκάνιους λαούς που ξεκίνησαν ουσιαστικά με την Ελληνική Επανάσταση τον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού, του αλλόθρησκου ζυγού. Θα πραγματοποιηθεί, λοιπόν, η επόμενη Διεθνής μας Γραμματεία στο Ναύπλιο, όπου θα έχουμε και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από δράσεις τιμώντας την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

 

Κύριε Χαρακόπουλε σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία. 

 

Εγώ σας ευχαριστώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων