11/03/2021 11/03/2021 H εκκλησία στη ρίζα και στη βάση των βαλβίδων της καρδιάς των Ελλήνων. Παιδικές αναμνήσεις, εκκινήσεις, θυμιάματα, άλλοι παπαδάκια, άλλοι ψαλτάκια, τελικώς όλοι μαζί ξεκινημένοι από τις ζεστασιές, τη θαλπωρή της μάνας ενορίας πού σε πολλούς προσέφερε ανοιχτόχερα αλλά ελάχιστοι γύρισαν να την ευχαριστήσουν, να τη θυμηθούν λίγο ή πολύ αργότερα, πολύ περισσότερο να παραδεχτούν...
11 Μαρτίου, 2021 - 16:26
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2021 - 16:30

Γ. Ζουγανέλης: “Μου έκανε καλό η σχέση με την εκκλησία”

Διαδώστε:
Γ. Ζουγανέλης: “Μου έκανε καλό η σχέση με την εκκλησία”

H εκκλησία στη ρίζα και στη βάση των βαλβίδων της καρδιάς των Ελλήνων. Παιδικές αναμνήσεις, εκκινήσεις, θυμιάματα, άλλοι παπαδάκια, άλλοι ψαλτάκια, τελικώς όλοι μαζί ξεκινημένοι από τις ζεστασιές, τη θαλπωρή της μάνας ενορίας πού σε πολλούς προσέφερε ανοιχτόχερα αλλά ελάχιστοι γύρισαν να την ευχαριστήσουν, να τη θυμηθούν λίγο ή πολύ αργότερα, πολύ περισσότερο να παραδεχτούν δημοσίως, ότι, «μου έκανε πάρα πολύ καλό η σχέση που είχα με την εκκλησία».

Ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγάνελης το έκανε. Ευχαρίστησε. Ομολόγησε. Είπε ότι η σχέση του με τη μουσική, τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση κρατάει βάσεις ουσιαστικής ωφελείας και καταβολών από τη σχέση που είχε με την εκκλησία και την ψαλτική από τα πολύ παιδικά χρόνια.

«Μου έκανε πάρα πολύ καλό η σχέση που είχα με την εκκλησία και ειδικά με τον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών. Μου έκανε πολλαπλό καλό. Άκουγα τους ψάλτες. Και πήγα και στον ψάλτη τον Θεοδωρακόπουλο και έκανα παιδική χορωδία, έκανα βυζαντινή μουσική πιτσιρικάς. Πρώτα διάβασα, νη πα βου γα δι κε ζω νη πα, ως αρχάριος, και μετά άλφα βήτα γάμα δέλτα. Και τώρα ψάλλω, ναι».

Αυτά είπε ο καλλιτέχνης ως καλεσμένος στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 της Τετάρτης 10 Μαρτίου με οικοδεσπότες τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη. Τα είπε με χαρά, με χαμόγελο, με αληθινή διάθεση ενός ουσιαστικού ευχαριστώ.

Βαθιά, πολύ βαθιά, είμαστε όλοι παιδιά της μάνας εκκλησίας. Πρωθυπουργοί, απλοί καθημερινοί άνθρωποι, γνωστοί καλλιτέχνες, στρατηγοί, ποιητές, φουρναραίοι, μπογιατζήδες, γραφιάδες, υπάλληλοι και άλλοι πολλοί.

Ο τόπος, βλέπεις, είναι του “Νυν εδοξάσθη ο Υιός του ανθρώπου”.

Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

Στιγμιότυπο από το “ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ” της 10ης Μαρτίου 2021 στην ΕΡΤ1

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων