04/08/2023 04/08/2023 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ο κ. Γεραπετρίτης λίγο πριν αναχωρήσει έκανε έναν μικρό απολογισμό της επίσκεψής του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’΄τον οποίο χαρακτήρισε ως φάρο Ορθοδοξίας. Ενώ όπως...
04 Αυγούστου, 2023 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2023 - 19:59

Γεραπετρίτης: Φάρος Ορθοδοξίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Διαδώστε:
Γεραπετρίτης: Φάρος Ορθοδοξίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ο κ. Γεραπετρίτης λίγο πριν αναχωρήσει έκανε έναν μικρό απολογισμό της επίσκεψής του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’΄τον οποίο χαρακτήρισε ως φάρο Ορθοδοξίας. Ενώ όπως είπε, επίκειται και νέα συνάντησή με τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου το προσεχές διάστημα.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει πως είναι «μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας».

 «Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή τους.

 

«Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο» επισήμανε.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η επίσκεψή μας στην Αίγυπτο. Μία χώρα με την οποία διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, μία χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Μία χώρα με την οποία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Μας συνδέουν κοινές καταβολές, κοινές παραδόσεις και, βεβαίως, μία κοινή φιλοσοφία για τα διμερή και τα πολυμερή μας θέματα.

Εχθές, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Sisi. Συζήτησαν εκτενώς θέματα τα οποία αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις. Πρωτίστως, τα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, ένα έργο το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής διαφοροποίησης τόσο για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και για την Ευρώπη.

 

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα τα οποία αφορούν στην πολιτική προστασία και ειδικότερα στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η οποία ταλανίζει και τις δύο χώρες και φέτος βασάνισε ιδιαίτερα την Ελλάδα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Βεβαίως, μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, σε επίπεδο πολυμερών σχημάτων, ιδίως για την τριμερή συνεργασία με την Κύπρο, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και την οποία θα διευρύνουμε περαιτέρω στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενέστερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry. Ήταν μία συνάντηση ιδιαίτερα παραγωγική. Η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε περιφερειακά ζητήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Ανατολικής Μεσογείου. Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και συμφωνήσαμε να εναρμονίσουμε τις πρακτικές μας, έτσι ώστε να μπορούμε συντονισμένα να παραγάγουμε καλύτερα αποτελέσματα στα διεθνή φόρα.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, θα υπάρχει περαιτέρω ανταλλαγή επισκέψεων και, βέβαια, συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν στο περιθώριο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση, την οποία έχουμε με την Αίγυπτο.

Είχαμε χθες την ευκαιρία, ως ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό, να επισκεφθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ελλήνων πεσόντων στην, πολύ σπουδαία για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου  Πολέμου, Μάχη του Ελ-Αλαμέιν. Εκεί, σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, συναντήσαμε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν φάρο της Ορθοδοξίας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με την παρουσία μας στο Μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη Μάχη του Ελ-Αλαμέιν, αναδείξαμε τη συμβολή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ευρύτερα το ρόλο της στις διεθνείς σχέσεις.»

Διαβάστε επίσης: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελ Αλαμέιν (ΦΩΤΟ/ ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων