02/12/2023 02/12/2023 Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με θέμα την εξωτερική πολιτική, την ώρα που γινόταν γνωστή η ακύρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών Σούνακ-Μητσοτάκη. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «είναι ώρα βρούμε μία σωστή λύση για να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω...
02 Δεκεμβρίου, 2023 - 15:18
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2023 - 15:01

Γεραπετρίτης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πρέπει να υποβαθμίσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Γεραπετρίτης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πρέπει να υποβαθμίσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με θέμα την εξωτερική πολιτική, την ώρα που γινόταν γνωστή η ακύρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών Σούνακ-Μητσοτάκη. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «είναι ώρα βρούμε μία σωστή λύση για να έρθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα» και ότι «πρέπει να υποβαθμίσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας».

«Νομίζω ξεκάθαρα ότι μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση εντός των ορίων του βρετανικού νόμου και αλλά να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη περί κυριότητας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο. Είχαμε πολύ εποικοδομητική σειρά συζητήσεων με το Βρετανικό Μουσείο και τον Τζορτζ Όσμπορν, των πρόεδρο του συμβουλίου των επιτρόπων. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, νομικοί περιορισμοί. Ο βρετανικός νόμος απαγορεύει την εκχώρηση των γλυπτών, από την άλλη πλευρά νομίζω ότι είναι ώρα βρούμε μία σωστή λύση για να έρθουν τα Γλυπτά πίσω στην Αθήνα, στο Μουσείο Ακρόπολης. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό μέσω μίας ευρύτερης σύμπραξης μεταξύ του Μουσείου Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου, η οποία θα αφορούσε όχι μόνο την ανταλλαγή έργων τέχνης και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά επίσης πολιτιστικές δραστηριότητες», είπε μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να υποβαθμίσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας. Ξέρουμε ότι έχουμε εντελώς διαφορετικό σημείο εκκίνησης επ’ αυτού, άρα πρέπει να αποδεχθούμε ο ένας τη θέση του άλλου, να το κρατήσουμε σε μία σφαίρα ασάφειας και μετά να προχωρήσουμε σε άλλες διευθετήσεις. Νομίζω ξεκάθαρα ότι μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση εντός των ορίων του βρετανικού νόμου και αλλά να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη περί κυριότητας», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα του καθηγητή Φέδερστοουν αν μια λύση θα αφορούσε επιστροφή των Γλυπτών για ορισμένο χρονικό διάστημα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Νομίζω ότι υπάρχουν λεπτές ισορροπίες που πρέπει να ρυθμιστούν. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μία πλήρη συμφωνία, επομένως δεν το έχουμε προσδιορίσει αυτό. Είμαι σχετικά αισιόδοξος».

Πηγή: skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων