09/06/2022 09/06/2022 Το βιβλίο σκιαγραφεί την ζωή και την πολιτεία της πρώτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μ.Η. Πάτμου, Ευστοχίας μοναχής η οποία ανάλωσε την ζωή της όχι μόνον για την Εκκλησία του Χριστού και τον Ορθόδοξο μοναχισμό αλλά και για την Πατρίδα. Ανυπολόγιστη είναι η εθνική προσφορά της κατά την τελευταία περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα....
09 Ιουνίου, 2022 - 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2022 - 21:24

Γερόντισσα Ευστοχία: Βιβλίο για την πρώτη Καθηγουμένη της Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μ.Η. Πάτμου

Διαδώστε:
Γερόντισσα Ευστοχία: Βιβλίο για την πρώτη Καθηγουμένη της Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μ.Η. Πάτμου

Το βιβλίο σκιαγραφεί την ζωή και την πολιτεία της πρώτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μ.Η. Πάτμου, Ευστοχίας μοναχής η οποία ανάλωσε την ζωή της όχι μόνον για την Εκκλησία του Χριστού και τον Ορθόδοξο μοναχισμό αλλά και για την Πατρίδα.

Ανυπολόγιστη είναι η εθνική προσφορά της κατά την τελευταία περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Λειτούργησε μαζί με άλλες δασκάλες μοναχές το «Κρυφό Σχολειό» στην Πάτμο και οργάνωσε και διηύθυνε το Ορφανοτροφείο θηλέων στην Ρόδο μετά την αποχώρηση των Ρωμαιοκαθολικών μοναχών.

Ο άγιος Αμφιλόχιος γράφει στο Ημερολόγιο του για την πρώτη τους συνάντηση: «Εν έτει 1920 την 21ην Οκτωβρίου κατά τον Εσπερινόν του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω συναντώ μία νεάνιδα, καλουμένην Καλλιόπη Γούναρη, εκ Καλύμνου μετά της μητρός της. Η νεάνις ήτο διδασκάλισσα εις το εν Πάτμω Δημοτικόν Σχολείον. Ήτο σεμνώς ενδεδυμένη και εδείκνυε μεγάλην ευσέβειαν… Από της στιγμής ταύτης επίστευσα ότι ο άνθρωπος αυτός θα είναι εκείνος τον οποίον εζήτουν, δια να με βοηθήσει, δια την δημιουργίαν μοναστικής αδελφότητος με σκοπόν ιεραποστολής εις Δωδεκάνησον ήτις κατείχετο υπό Ιταλών».

Και πράγματι ο Άγιος Γέροντας δεν αστόχησε στην επιλογή του αυτή. Η νεαρή δασκάλα εκτός των πολλών άλλων πνευματικών της προσόντων είχε έμφυτη αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Επέδειξε σπάνια δραστηριότητα για την περίθαλψη των Προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής. Οργάνωσε συσσίτια, συμπαρεστάθη σε ασθενείς, συμμετείχε ακόμη και σε έξοδα νοσηλείας τους εργαζομένη νυχθημερόν. Ο τομέας στον οποίο διακρίθηκε και έγινε το κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας της ήταν η πλουσιοπάροχη φιλανθρωπική της δραστηριότητα που ήταν γνωστή όχι μόνον στην Πάτμο, στην Ρόδο και σε όλα τα Δωδεκάνησα αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπου οικογένειες και πρόσωπα αφανώς βοηθούσε. Με πολλή λεπτότητα μόλις αντιλαμβανόταν την υλική ανάγκη κάποιου, έσπευδε να βοηθήσει με πλούσια γενναιότητα.

Περιστατικά αυτής της αγάπης της παρατίθενται σε αυτό το βιβλίο για να διαβαστεί για να προβληθεί ως εξαίρετο παράδειγμα Ηγουμένης, μοναχής και γενικώς Χριστιανής.

 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων