16/07/2020 16/07/2020 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ψήφισμά του καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψουν τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του επισήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία...
16 Ιουλίου, 2020 - 12:09
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2020 - 12:10

“Για κάθε Έλληνα, η Αγία Σοφία αποτελεί κομμάτι της ψυχής του”

Διαδώστε:
“Για κάθε Έλληνα, η Αγία Σοφία αποτελεί κομμάτι της ψυχής του”

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ψήφισμά του καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψουν τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του επισήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία και τη μισαλλοδοξία και προσβάλλει όχι μόνον το Χριστιανικό κόσμο, αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα πρωτοστατήσει για τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ανάδειξη του στα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθεί το ψήφισμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής:

«Για κάθε Έλληνα, η Αγία Σοφία αποτελεί κομμάτι της ψυχής του. Για κάθε άνθρωπο, ένα κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Τούρκος πρόεδρος το μετέτρεψε σε τζαμί.

Η απόφασή του προσβάλλει όχι μόνον το Χριστιανικό κόσμο, αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο στη Γη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που συμβάλλει περαιτέρω στην εθνικιστική δημαγωγία, τη μισαλλοδοξία και επιπλέον πλήττει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και την παγκόσμια Κοινότητα.

Είναι ξεκάθαρο δείγμα της σταδιακής ριζοσπαστικοποίησης του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου και αλλοίωσης του κοσμικού χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο εντάσεων κι αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελώντας έναν επιπλέον λόγο αστάθειας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής παρακολουθεί επίσης με προβληματισμό την αντίδραση της Δύσης, αλλά και την διφορούμενη στάση ισχυρών ορθόδοξων κρατών της Ανατολής, που φαίνεται ότι προτάσσουν το γεωπολιτικό τους συμφέρον, απέναντι σε μια απόφαση που προσβάλλει τις αξίες που πρεσβεύει ο Πολιτισμός μας.

Μπροστά στις εξελίξεις που διαμορφώνονται, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψουν το Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
ζητά την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων
στηρίζει την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναδείξει το πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο και θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εθνική προσπάθεια για να αναδειχθεί ο παγκόσμιος και οικουμενικός ρόλος της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας, πέραν της συναισθηματικής αξίας που έχει για τους Έλληνες
θα πρωτοστατήσει σε μια καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσω του Περιφερειάρχη Αττικής για ανάδειξη του ζητήματος στα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στην Επιτροπή των Περιφερειών
καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να επιδείξουν ευθύνη και πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στη διαχρονική προσπάθεια να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σε έναν ετεροβαρή για τα εθνικά μας συμφέροντα διάλογο, με τη γειτονική χώρα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων