18/11/2021 18/11/2021 Εξηγήσεις για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την ανάγκη συνεχούς συντήρησης και προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, παρέθεσε προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από παρέμβασή του με την οποία ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη συντήρησης τού υπό κατάρρευση μέρους του Κάστρου της Αμμοχώστου («Πύργος του Οθέλλου»)...
18 Νοεμβρίου, 2021 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2021 - 17:30

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η ανάγκη προστασίας χώρων και μνημείων

Διαδώστε:
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η ανάγκη προστασίας χώρων και μνημείων

Εξηγήσεις για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την ανάγκη συνεχούς συντήρησης και προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, παρέθεσε προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από παρέμβασή του με την οποία ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη συντήρησης τού υπό κατάρρευση μέρους του Κάστρου της Αμμοχώστου («Πύργος του Οθέλλου») στο οποίο είχαν ήδη γίνει εργασίες αποκατάστασης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Επιπλέον, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να παραθέσει το έργο του ειδικού μηχανισμού για προστασία χώρων/μνημείων στα κατεχόμενα, που είχε εξαγγελθεί εντός 2020 μετά από καταγγελίες του για βανδαλισμούς και καταστροφές μνημείων μετά την αποκατάστασή τους μέσω Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και να διασφαλίσει την τήρηση των όρων παροχής των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα κατεχόμενα από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Επιτροπή αφού παραθέτει διάφορα στοιχεία και εξηγήσεις, σημειώνει ότι μετά την προειδοποίηση του κ. Μαυρίδη, «ενημέρωσε την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH) για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Πύργος του Οθέλλου» καθώς και ότι «θα παρέμβει, αν το κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό.»

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επίτροπος κ. Ferreira στην απάντηση της αναφέρει ότι η συντήρηση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (στα κατεχόμενα) αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του ειδικού μηχανισμού ο οποίος «στηρίζει συγκεκριμένα έργα των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών στην Κύπρο. Η χρηματοδότηση του μηχανισμού από την ΕΕ ανέρχεται σε 1 εκατ. EUR (2019-2022) και ο εταίρος υλοποίησης είναι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Η χρηματοδότηση αυτή είναι χωριστή από τη συνεχή χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ, την οποία λαμβάνει ανεξάρτητα η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά» και αφορά χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που έτυχαν ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Παντελεήμονα (Μύρτου).

Σχετικά με το έργο του μηχανισμού η Επιτροπή ενημερώνει ότι «Η υλοποίηση του βρίσκεται σε εξέλιξη και ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 80 000 EUR. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των φροντιστών, των θεματοφυλάκων και των τοπικών κοινοτήτων για την πραγματοποίηση βασικών εργασιών συντήρησης και μικρότερων παρεμβάσεων. Ως επόμενο βήμα, το πρόγραμμα UNDP προετοιμάζει διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της οποίας ο ανάδοχος θα επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ορισμένους αποκατασταθέντες χώρους και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα πραγματοποιεί βασικές προληπτικές εργασίες συντήρησης».

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει  ότι μετά την προειδοποίηση του κ. Μαυρίδη, η ίδια ενημέρωσε την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή «TCCH» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πύργος του Οθέλλου και ότι «η Ευρ. Επιτροπή θα παρέμβει, αν το κρίνει σκόπιμο, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό.»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων