21/08/2020 21/08/2020 Είναι γνωστές οι κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες προβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι οι οποίοι έχουν βαλθεί να μετατρέπουν όλους τους ιστορικούς βυζαντινούς ναούς σε τζαμιά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα έχουν βάλει εμπρός να κατασκευάσουν και πάρκο στην Προύσα στο οποίο, όπως αναφέρουν, θα τονίζουν τη συμβολή τους στη βαλκανική πολιτιστική...
21 Αυγούστου, 2020 - 10:23
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2020 - 10:36

Για Βαλκανική πολιτιστική κληρονομιά μιλάνε οι Τούρκοι

Διαδώστε:
Για Βαλκανική πολιτιστική κληρονομιά μιλάνε οι Τούρκοι

Είναι γνωστές οι κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες προβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι οι οποίοι έχουν βαλθεί να μετατρέπουν όλους τους ιστορικούς βυζαντινούς ναούς σε τζαμιά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα έχουν βάλει εμπρός να κατασκευάσουν και πάρκο στην Προύσα στο οποίο, όπως αναφέρουν, θα τονίζουν τη συμβολή τους στη βαλκανική πολιτιστική κληρονομιά, λησμονώντας πως η παρουσία τους στη Βαλκανική το μόνο που μπορεί να θυμίζει είναι βαρβαρότητα, καθώς σε αυτή εισήλθαν ως κατακτητές εξισλαμίζοντας βίαια τους πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου σήμερα διατηρείται το λεγόμενο μουσουλμανικό τόξο (Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία).

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Προύσας Tουργάν Ερντέμ, στόχος του έργου είναι η ανάδειξη και η προώθηση της… οθωμανικής κληρονομιάς στα Βαλκάνια. «Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την αιώνια κοινή μας κουλτούρα με τη βαλκανική γεωγραφία» σχολίασε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό.

Θα πρόκειται για ένα πάρκο 1500 τμ, που οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε σμίκρυνση κλασσικά μνημεία της οθωμανικής κατοχής των βαλκανικών χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας με το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις μακέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα θα κατασκευαστούν πιστά μικρά αντίγραφα του Πύργου – Ωρολογίου στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, το Κάστρο της Σκόδρας στην Αλβανία, το Μαυσωλείο ( τουρμπές ) του Σουλτάνου Μουράτ Α΄στην Πρίστινα του Κοσόβου, το Τέμενος του Ιμπραήμ Πασά στο Ράζογκραντ της Βουλγαρίας, την οθωμανική γέφυρα Τασκόπρου στα Σκόπια, το χαμάμ της Βοϊβοντίνα στην Σερβία, το Τέμενος στο Μεσιντγιέ της Ν.Α. Ρουμανίας κ.α. Επίσης θα παρουσιάζεται αντίγραφο του «Τουρκικού Πολιτιστικού Σπιτιού» που εγκαινίασε το 2018 ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας στη νότια Μολδαβία.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων