18/11/2023 18/11/2023 Τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανέλυσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για το άνοιγμα δρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή...
18 Νοεμβρίου, 2023 - 16:34
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2023 - 15:22

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής στη Μέση Ανατολή

Διαδώστε:
Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής στη Μέση Ανατολή

Τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανέλυσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για το άνοιγμα δρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή καταδικάζοντας την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Μία ημέρα μετά τις επαφές του στη Ραμάλα, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα.

«Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι επιθυμεί να ακούσει όλες τις πιθανές επιλογές.

Περαιτέρω, το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποβάλει μια πρόταση, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα, σημείωσε. «Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε: «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να ενστερνιστούμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων