25/04/2021 25/04/2021 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέπτεται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων (25/04/2021), το Μεσολόγγι, όπου παρίσταται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.  «Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου....
25 Απριλίου, 2021 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 14:13

Στις γιορτές της Εξόδου του Μεσολογγίου η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου

Διαδώστε:
Στις γιορτές της Εξόδου του Μεσολογγίου η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέπτεται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων (25/04/2021), το Μεσολόγγι, όπου παρίσταται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

«Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην υψηλή παρακαταθήκη των προγόνων μας, οικοδομώντας ένα μέλλον αντάξιό τους». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δηλώσεις που έκανε μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων.

«Η έξοδος του Μεσολογγίου αποτέλεσε ένα τραγικό συμβάν της Ελληνικής Εθνεγερσίας και ταυτόχρονα μια κορυφαία στιγμή που συμπύκνωσε το ηρωικό επαναστατικό φρόνημα, το αυτοθυσιαστικό πνεύμα, την ηθική ελευθερία». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι το κυρίαρχο γεγονός που σφράγισε την εικόνα και την ταυτότητα του Μεσολογγίου, αυτό που προσέδωσε στην πόλη την ιερότητά της». «Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό,» συνέχισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «τιμάμε σήμερα εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους από αγάπη για τη ζωή, μη θέλοντας να την εξευτελίσουν μέσα στη σκλαβιά».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ μετά θα μεταβεί στο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη του Δήμου Μεσολογγίου, όπου θα συναντηθεί με τον με τον δήμαρχο, Κώστα Λύρο.

Στο μεταξύ, χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αφού τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό της Κυριακής των Βαΐων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, μετέβη στον Τύμβο των Ηρώων όπου έκανε Επιμνημόσυνη Δέηση μετά την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών και Φορέων.

Επίσης, με σεβασμό και κατάνυξη, αμέσως μετά ξεκίνησε η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Καψάλη το Ιερό Ταφείο του Μεσολογγίου, διατηρώντας όλα τα στοιχεία των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού και της Ελευθερίας Ντεκώ πρόσθεσαν μια αισθητική αναβάθμιση που δεν προσέβαλε σε τίποτα τον Ιερό χώρο. Απεναντίας έδειξε το Μεσολόγγι στα πέρατα του κόσμου.

Η αφήγηση των Στεφανίας Γουλιώτη και Νίκου Καραθάνου ήταν εξαιρετική, ενώ η χορωδία του Δήμου «έδεσε» με το μουσικό σύνολο chores της Μαρίνας Σάττι και έδωσαν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Χολέβα. Και βέβαια οι Μεσολογγίτες Θωμάς Θεοφυλάτος και Πέτρος Σιάμος συγκίνησαν, όπως πάντα.

Η ατμόσφαιρα στον Κήπο των Ηρώων ήταν απολύτως κατανυκτική με αναμμένα κεράκια διάσπαρτα και ακτίνες φωτός που έφθασαν μέχρι τον ουρανό. Η ησυχία και η ηρεμία που επικράτησε έδωσε πραγματικά το στίγμα της Ιερής Πόλης και της Θυσίας των Ηρώων.

Για τις Εορτές της Εξόδου 2021 και την Κυριακή των Βαΐων, ο Σεβασμιώτατος εξέδωσε ποιμαντορική Εγκύκλιο χθες στην οποία τονίζει ότι οι σημερινοί Έλληνες πρέπει να προσέχουν, ώστε να μην προδώσουν τη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων, ενώ υπενθυμίζει ότι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έγραφε: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» στην προκήρυξή του, ενώ πέθανε, απαγγέλλοντας το «Πάτερ ημών»!

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος:

«Σήμερα, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, εορτάζουμε την περήφανη και υπέρλαμπρη εορτή των Βαΐων, εορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου εις τα Ιεροσόλυμα. Έρχεται ο Θεός των όλων, ο Θεός της αγάπης και της ευσπλαχνίας να πάθη ως άνθρωπος για να ελευθερώση τον σκλαβωμένο, από την θανατηφόρο αμαρτία, άνθρωπο. Αυτήν την αγία ημέρα, όλοι οι Έλληνες, μα περισσότερο εμείς που κατοικούμε στα ιερά χώματα της Αιτωλίας και Ακαρνανίας στρέφουμε το βλέμμα μας, την καρδιά μας, το είναι μας στο Μεσολόγγι μας. Στεκόμαστε με τιμή και σεβασμό  εμπρός στους ήρωες προμάχους της Ιεράς Πόλεως,  οι οποίοι για του Χριστού την πίστη την αγία και για την ελευθερία της γλυκυτάτης πατρίδος έκαναν την ηρωική Έξοδο και προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν στους Αγαρηνούς. Εφέτος ο εορτασμός έπρεπε και πρέπει να είναι λαμπρότερος. Το έτος που διανύουμε συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από το 1821, κατά το οποίο ακούστηκε η σάλπιγγα για τον άγιο και ιερό ξεσηκωμό του Γένους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Περαιτέρω, ο Μητροπολίτης αναφέρει τα εξής:
«Οι Έλληνες του 1821 ήταν πιστοί ορθόδοξοι Χριστιανοί, και με τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού, με τις πρεσβείες της Παναγίας και των αγίων μας, έκαναν το θαύμα.

Μπορεί εμείς σήμερα που απολαμβάνουμε τον ελεύθερο αέρα, που μας χάρισαν εκείνοι με το αίμα τους, να μην αναφέρουμε καθόλου την παρουσία και την προσφορά του Θεού και της Εκκλησίας στους αγώνες του 1821. Όμως, εκείνοι που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι, μας λένε την αλήθεια.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι του Έθνους μας, στην ιστορική Α’ Εθνοσυνέλευσι της Επιδαύρου, το ομολόγησαν: «Έχουν περάσει δέκα μήνες από τότε που αρχίσαμε τον αγώνα του εθνικού πολέμου. Ο ύψιστος Θεός μας εβοήθησε αν και δεν ήμασταν αρκετά προετοιμασμένοι» (Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας, 1821-1822, τ. α’,  σελ. 40-42).

«Η ευτυχία για εμάς είναι ή να πεθάνουμε ελεύθεροι και χριστιανοί ή να νικήσουμε όπως μέχρι τώρα νικήσαμε διά μόνης της θείας δυνάμεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διά της θείας Του βοηθείας» (Δ. Κοκκίνου, τ. 3 σελ. 355)

«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» έγραφε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην προκήρυξί του, ο οποίος απέθανε απαγγέλλοντας το «Πάτερ ημών».

Σήμερα, εμείς, προσοχή, αδελφοί! Μην αλλοιωθούμε και λησμονήσουμε την καθαρή ιστορία και τη θυσία των πολεμάρχων του 1821 και των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Μη τους προδώσουμε. Φρίττουν τα ιερά λείψανα των Προμάχων του Μεσολογγίου εκεί στον «Τύμβο των Ηρώων». Όλοι τους έκρυψαν στα κατάβαθα της ψυχής τους το «ευ» και το «παν», τα οποία για τον Έλληνα της τουρκοκρατίας ήταν η πίστι στην Ορθοδοξία και η αγάπη για την Ελλάδα, την πατρίδα του.

Αυτό είναι το μήνυμα του 1821. Όχι εκείνα που μας λένε και γράφουν ξένοι γραικύλοι, οι οποίοι θέλουν να παραχαράξουν την ελληνική ιστορία μας. Οφείλουμε κι εμείς να κλείσουμε στην καρδιά μας το αιώνιο παράδειγμα των αγωνιστών του 1821».

Παρακολουθήστε:

Προχθές, τιμήθηκαν με άλλη επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων οι Φιλέλληνες, οι Κύπριοι Αγωνιστές, ο Ιάκωβος Μάγερ, ο Λόρδος Βύρωνας και ο Επίσκοπος Ιωσήφ Ρωγών.

Στο πλαίσιο των Γιορτών Εξόδου 2021 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στα μνημεία όλων αυτών που ήταν κοντά στους Έλληνες, καθώς και εκείνων που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία.

Ο καιρός, δυστυχώς, δεν ήταν σύμμαχος, καθώς από το πρωί έβρεχε  στο Μεσολόγγι, όμως στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γιώργος Σωτηρακόπουλος, εκπρόσωπος του Στρατού, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ρόζα Φλώρου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιωσήφ Ρωγών.

Το μήνυμα του Δημάρχου

Αγαπητοί συνδημότες,

Το Μεσολόγγι ετοιμάζεται να εορτάσει τους αθάνατους νεκρούς του. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι εορτασμοί δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν,όπως όλοι θα θάλαμε. Οι περιορισμοί που επιβάλουν οι ανάγκες της πανδημίας και η ασφάλεια της υγείας μας υπερτερεί.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήσαμε κατ’ επανάληψη συναντήσεις και επαφές με συλλόγους και φορείς. Καταλήξαμε στην σύνταξη ενός εμπεριστατωμένου αιτήματος για σχέδιο πρότασης περιορισμένης πομπής, την οποία αποστείλαμε προς τους αρμοδίους.Στηρίξαμε και επιμείναμε στην πρότασή μας αυτή όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε σημείο άσκησης φορτικής πίεσης. Όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας κρίθηκε υπέρτερος.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο πόθος που διακατέχει κάθε Μεσολογγίτη για να τηρήσει τις παραδόσεις του και το χρέος προς τους προγόνους του είναι κοινός και πρεσβεύει στον μέγιστο βαθμό την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία με την ανάληψη των καθηκόντων της βρέθηκε απέναντι στο τέρας της πανδημίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι συντεταγμένα να κινηθούμε στα πλαίσια που δια νόμου επιβάλουν οι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Στα πλαίσια αυτά και με νόμιμες διαδικασίες έχει γίνει δεκτό το αίτημά μας για την τέλεση του μνημοσύνου εντός του Κήπου των Ηρώων και την πραγματοποίηση της Αναπαράστασης της Ανατίναξης του Καψάλη. Με το καθιερωμένο τελετουργικό,τους ίδιους συντελεστές και αφηγητές, τον ίδιο Καψάλη, τη χορωδία μας, τα ίδια τραγούδια, στον ίδιο τόπο και χρόνο θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη φορά η αναπαράσταση της Ανατίναξης.Φιλοδοξία μας είναι αυτό το δρώμενο να πάρει την διάσταση που του πρέπει και είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων μας και το Μεσολόγγι θα στείλει το δικό του ηχηρό και εμπνευσμένο μήνυμα.

Θέλοντας να δώσουμε την δυνατότητα σε όσο περισσότερο κόσμο να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό σε συγκίνηση και φόρτο ψυχής τελετουργικό και με τη βοήθεια του Φωκά Ευαγγελινού το δρώμενο αυτό με την μυσταγωγία που μόνο οι Μεσολογγίτες συντελεστές μπορούν να του αποδώσουν θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ αλλά και από το διαδίκτυο το βράδυ του Σαββάτου. Για να μπορέσει το Μεσολόγγι και μέσα από τα τείχη της πανδημίας να εκπέμψει το φως του.

Θέλω να απευθυνθώ σε κάθε Μεσολογγίτη και να του ζητήσω από το καντήλι της φλόγας της ψυχής του το βράδυ του Σαββάτου να ανάψει στο μπαλκόνι του ένα κερί και έτσι όλη η πόλη φωτισμένη από τις ψυχές μας να στείλουμε στους αθάνατους νεκρούς μας το μήνυμα «ότι είναι μέσα στις καρδιές μας, δεν ξεχνούμε.

Πληροφορίες: aixmi-news.gr

Φωτογραφίες: agriniopress.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων