20/06/2019 20/06/2019 Την ημέρα που η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής ανέμενε την άφιξη του νέου Ποιμενάρχη της, του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ανακοίνωνε ότι ο πρώην διευθυντής των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Γεώργιος Παπαδάκος (George Papadakos) δρομολόγησε την ενοχή του για υπεξαίρεση χρημάτων. Απαντώντας η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δήλωσε ότι δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια και...
20 Ιουνίου, 2019 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2019 - 8:55

H Αρχιεπισκοπή δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια

Διαδώστε:
H Αρχιεπισκοπή δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια

Την ημέρα που η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αμερικής ανέμενε την άφιξη του νέου Ποιμενάρχη της, του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ανακοίνωνε ότι ο πρώην διευθυντής των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Γεώργιος Παπαδάκος (George Papadakos) δρομολόγησε την ενοχή του για υπεξαίρεση χρημάτων.

Απαντώντας η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δήλωσε ότι δεσμεύεται για πλήρη διαφάνεια και συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τον Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών και τις αρμόδιες αρχές.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι μόλις αντιλήφθηκε τις ατασθαλίες η Αρχιεπισκοπή ανέθεσε την έρευνα στις αρμόδιες κράτος της Νέας Υόρκης.
“Την άνοιξη του 2018 η Αρχιεπισκοπή ήρθε σε επαφή με τον Εισαγγελέα της Νοτίου Περιφέρειας και έκτοτε συνεργάζεται μαζί τους” αναφέρει και προσθέτει ότι κ. Παπαδάκος εγκατέλειψε την Αρχιεπισκοπή το φθινόπωρο του 2017.

Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν του Γραφείου του Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (Southern District of New York) ο κ. Παπαδάκος παραδόθηκε πρωί της Τετάρτης και δήλωσε ενοχή ενώπιον της δικαστού Sarah Netburn. Στην υπόθεση του έχει ορισθεί δικαστής ο Richard M. Berman.

Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey S. Berman δήλωσε πως «ο Γεώργιος Παπαδάκος ως διευθυντής των οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όφειλε να υπηρετεί την Εκκλησία του κι όχι τον εαυτό του. Όπως παραδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου έκανε υπεξαίρεση χρημάτων από την Εκκλησία για σχεδόν έξι χρόνια. Γι’ αυτό του το αμάρτημα αντιμετωπίζει την πιθανότητα φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή».

Ο Philip R. Barlett επικεφαλής ερευνητής του U.S. Postal Inspection Services, δήλωσε πως «ο κ. Παπαδάκος χρησιμοποίησε τη θέση του στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να κλέψει από το χέρι εκείνου που τον είχε προσλάβει. Η σημερινή δήλωση ενοχής είναι μία απόδειξη πως η κάρμα (ανταπόδοση) έρχεται πάντοτε από μία ανώτερη αρχή και πως ουδείς διαφεύγει από τη δικαιοσύνη».

Στο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας αναγράφεται πως σύμφωνα με τις κατηγορίες οι οποίες εμπεριέχονται στο Πληροφοριακό υλικό για το οποίο ο Παπαδάκος δήλωσε ενοχή, καθώς επίσης και από δηλώσεις που έγιναν στο δικαστήριο στη διάρκεια της διαδικασίας δήλωσης ενοχής, μεταξύ του έτους 2012 και του Σεπτεμβρίου 2017, ο Παπαδάκος, διευθυντής των Οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπεξαιρούσε επανειλημμένα από την Αρχιεπισκοπή. Χρέωσε περίπου $66,499 χιλιάδες δολάρια σε πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής προσωπικά του έξοδα χωρίς την έγκριση της Αρχιεπισκοπής.

Όπως γράφει ο Εθνικό Κήρυκας σύμφωνα με τους όρους της δήλωσης ενοχής του, ο Παπαδάκος συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο και να επιστρέψει τις $66,499 χιλιάδες δολάρια.
Εχει ορισθεί να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστή Richard M. Berman στις 24 Ιουνίου 2019, στις 11 π.μ. προκειμένου να ορισθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής του.

Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Εθνικός Κήρυκας,  Εισαγγελία Νοτίου Περιφέρειας Νέας Υόρκης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων