14/05/2021 14/05/2021 Η από 7ης Μαΐου επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ήταν, όπως φάνηκε, αυτή που ώθησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράσει επισήμως την πικρία και αποδοκιμασία της για τη διαφοροποίηση ορισμένων κληρικών κάθε βαθμού σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η Εκκλησία για την Πασχάλια περίοδο. Γι’ αυτόν ακριβώς το...
14 Μαΐου, 2021 - 17:25
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2021 - 17:46

H επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων που οδήγησε την ΔΙΣ να «απαντήσει»

Διαδώστε:
H επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων που οδήγησε την ΔΙΣ να «απαντήσει»

Η από 7ης Μαΐου επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ήταν, όπως φάνηκε, αυτή που ώθησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράσει επισήμως την πικρία και αποδοκιμασία της για τη διαφοροποίηση ορισμένων κληρικών κάθε βαθμού σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η Εκκλησία για την Πασχάλια περίοδο.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και με πολλή θλίψη, η ΔΙΣ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε γράψει από το ope.gr ότι οι εν λόγω Αρχιερείς εκδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Όπως θα διαβάσετε στα επισυναπτόμενα έγγραφα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων, λίγες μόλις ημέρες προτού συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, απέστειλε επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρο κ.κ. Ιερώνυμο και τους Συνοδικούς Συνέδρους. Σε αυτήν έκανε λόγο για το ψήφισμα των πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, στο οποίο εξέφραζαν συνειδησιακό πρόβλημα σε σχέση με την ώρα εορτασμού της Αναστάσεως (με ό,τι αυτό συνεπάγετο), αλλά και το ότι αυτή τελικά «συνέπιπτε με το νομικόν φάσκα των Εβραίων», κρίνοντας ότι η Ιεραρχία αστόχησε στις αποφάσεις της. Στην επιστολή κρίνει δε ότι αγνοήθησαν αποφάσεις παλαιότερων Συνόδων, παρενέβησαν άγιοι και ιεροί κανόνες, γεγονός που εν τέλει «έπληξε αναρίθμητες, ιερατικές συνειδήσεις».  Ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι η επιστολή γράφτηκε από θλίψη, ιδίως για τις τιμωρίες των κληρικών, και όχι από ασέβεια ή απείθεια και καταλήγει παρακαλώντας να ανακληθούν οι «διωγμοί» των κληρικών, που τέλεσαν άλλη ώρα την Ακολουθία της Παννυχίδος.

 

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Επίσης αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος περί των παρατηρηθεισών περιπτώσεων μη τηρήσεως των Αποφάσεων Αυτής σε ελαχίστους ανά την Ελληνική Επικράτεια Ιερούς Ναούς, παραγγέλλουσα την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων από πλευράς των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, ενώ αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την περίπτωση Ιερού Παρεκκλησίου Αυτής, όπου παρατηρούνται και κατά κόρον προβάλλονται άτοπες λειτουργικές συνήθειες και πρωτόγνωρες τελετουργικές αυθαιρεσίες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων