16/03/2020 16/03/2020 Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη η συνεδρίαση στο Συνοδικό Μέγαρο με φόντο τις αντιδράσεις των Ιεραρχών που πήραν μέρος στη διευρημένη συνάντηση στο συνοδικό μέγαρο αλλά και την αναμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού που περιμένει την απόφαση της Συνόδου, ελπίζοντας ότι θα συμβαδίσει με τα μέτρα της κυβέρνησης και θα σταθεί στο πλάι του δοκιμαζόμενου πολίτη....
16 Μαρτίου, 2020 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2020 - 21:59

Αποφασίζει η ΔΙΣ για τα μέτρα. Η ενημέρωση Τσιόδρα, οι αντιδράσεις Ιεραρχών και η αναμονή Μητσοτάκη

Διαδώστε:
Αποφασίζει η ΔΙΣ για τα μέτρα. Η ενημέρωση Τσιόδρα, οι αντιδράσεις Ιεραρχών και η αναμονή Μητσοτάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη η συνεδρίαση στο Συνοδικό Μέγαρο με φόντο τις αντιδράσεις των Ιεραρχών που πήραν μέρος στη διευρημένη συνάντηση στο συνοδικό μέγαρο αλλά και την αναμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού που περιμένει την απόφαση της Συνόδου, ελπίζοντας ότι θα συμβαδίσει με τα μέτρα της κυβέρνησης και θα σταθεί στο πλάι του δοκιμαζόμενου πολίτη.

Η έκτακτη σύγκλιση αφορά θέματα υγείας σχε­τι­ζό­μενα με τις τε­λευ­ταίες ε­ξε­λί­ξεις της ε­πι­δη­μίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19) ενώ γύρω στις 17:οο αποχώρησαν από την αίθουσα οι Μητροπολίτες της Αττικής, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει εκ νέου η ΔΙΣ.

Γύρω στις 5  το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη Ιεραρχών στο Συνοδικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με την έκτακτη ΔΙΣ σε συζήτηση που είχαν Ιεράρχες της Αττικής με τους Ιεράρχες της ΔΙΣ.

Την αντίδρασή τους στο κλείσιμο των Ιερών Ναών εξέφρασαν οι Μητροπολίες Πειραιώς, Κηφισίας και Περιστερίου ενώ ο Μητροπολίτης Καισαριανής τόνισε ότι υπήρξαν πολλές και διαφορετικές γνώμες στην διευρυμένη  συζήτηση “25 είμαστε , 25 διαφορερικές θέσεις ακούστηκαν” είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα  ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κατά την έξοδο του, εξέφρασε τη θέση του για το κλείσιμο των Ναών, λέγοντας ότι: «Θα πρέπει να κλείσουν πρώτα τα τζαμιά και οι άλλοι χώροι λατρείας που υπάρχουν και δεν έχει γίνει λόγος γι αυτούς!»

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου δήλωσε ότι “Καταθέσαμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας και τώρα περιμένουμε τον Μακαριώτατο και τη ΔΙΣ να αποφασίσουν. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις αλλά αυτό σημαίνει υγεία” είπε.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας τόνισε ότι  “Συνεδριάζει η ΔΙΣ η οποία είναι υπεύθυνη κι έτσι δε μπορώ να πω την άποψή μου όταν συνεδριάζει η ΔΙΣ. Μας κάλεσε ο Μακαριώτατος να πούμε τις γνώμες μας και μόνον αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι γιατί μόνο να κλείσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού  υπάρχουν πολλά δόγματα στην Ελλάδα”

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Γύρω στις 4 στο Συνοδικό Μέγαρο έφτασαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες, οι Μητροπολίτες της Αττικής καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήριος Τσιόδρας.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της  ΔΙΣ προσήλθαν στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου και οι Μητροπολίτες της Αττικής για τη διευρυμένη σύσκεψη, ενώ υπέβαλαν ερωτήσεις προς τον κ. Τσιόδρα.

«Εκθέσαμε την κατάσταση όπως είναι και όπως συμβαίνει στον κόσμο και τον κίνδυνο των συναθροίσεων για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και περιμένουμε την απόφαση των Ιεραρχών. Υπήρξε απόλυτη κατανόηση στα περισσότερα από αυτούς» δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έξοδο του από την Αίθουσα της Ιεραρχίας, μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης με τους Ιεράρχες.

Οι τοποθετήσεις Ιεραρχών

Κατά την έξοδο τους από το Συνοδικό Μέγαρο Ιεράρχες της Αττικής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εξέφρασε τη θέση του για το κλείσιμο των Ναών, λέγοντας ότι: «Θα πρέπει να κλείσουν πρώτα τα τζαμιά και οι άλλοι χώροι λατρείας που υπάρχουν και δεν έχει γίνει λόγος γι αυτούς!»

«Δεν υπάρχει μόνο Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, υπάρχουν και αυτοί!».

ΑΚΟΥΣΤΕ:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης, ανέφερε: “Την προσωπική μου άποψη δεν μπορώ να την καταθέσω. Την κατάθεσα μέσα στη ΔΙΣ, είπε στους δημοσιογράφους, όταν ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη Ιεραρχών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου. Καταθέσαμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας και τώρα περιμένουμε τον Μακαριώτατο και τη ΔΙΣ να αποφασίσουν. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις αλλά αυτό σημαίνει υγεία”.

ΑΚΟΥΣΤΕ:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, δήλωσε: “Συνεδριάζει η ΔΙΣ η οποία είναι υπεύθυνη κι έτσι δεν μπορώ να πω την άποψή μου όταν συνεδριάζει η ΔΙΣ. Μάς κάλεσε ο Μακαριώτατος να πούμε τις γνώμες μας και μόνον αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι γιατί μόνο να κλείσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού υπάρχουν πολλά δόγματα στην Ελλάδα”.

ΑΚΟΥΣΤΕ:

 

Στο μεταξύ, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης ΔΙΣ, ο Μακαριώτατος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

 

Η δήλωση του Διευθυντή Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

«Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τους ανακοινώσει την απόφαση της ΔΙΣ» , τόνισε με δηλώσεις του ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης,  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο το μεσημέρι της Παρασκευής. Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα το μεσημέρι. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο και πολλοί μητροπολίτες. Σε όλους επισήμανε ότι τη Δευτέρα (σήμερα) στις 4 το απόγευμα συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως επίσης και τους ιεράρχες των όμορων Ιερών Μητροπόλεων. Όπως τόνισε, στη συνεδρίαση αυτή έχει κληθεί να παραστεί ο ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας. Στη συνέχεια, θα γίνει σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και ακολούθως τα μέλη της ΔΙΣ θα αποσυρθούν και θα αποφασίσουν. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τους ανακοινώσει την απόφαση της ΔΙΣ. Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή λέγεται, ή δολίως ‘’κυκλοφορεί’’ σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας».

Στην αιθουσα της Ιεραρχιας, υπάρχει η απόλυτη μέριμνα και για όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής.

 

 

 

 

 

 

Σε υποχρεωτική θερμομέτρηση υποβάλλονται οι υπάλληλοι αλλά και όσοι επισκέπτες επιθυμούν να εισέλθουν στο μέγαρο της Ιεράς Συνόδου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού. Στη σχετική διαδικασία θερμομέτρησης υποβλήθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πριν λίγα λεπτά έφτασε στο Συνοδικό Μέγαρο.

Νωρίτερα, με την επισήμανση ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση απ’ όλους τους πολίτες και βεβαίως από εκείνους που έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, πραγματοποίησε μέσω live streaming την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάνοντας λόγο για άσκηση ατομικής ευθύνης και κοινωνικής υπευθυνότητας. Τόνισε, μεταξύ άλλω,ν πως ο πρωθυπουργός «έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα -όπως γνωρίζετε- εξετάζεται σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Καλούμε και τους επικεφαλής / εκπροσώπους άλλων δογμάτων, να ακολουθήσουν την ίδια σύσταση και για όλους τους χώρους λατρείας ώστε να και όλους τους χώρους λατρείας, ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων