20/01/2022 20/01/2022 Ιδιαίτερα κομβικό ήταν το φετινό Άγιο Δωδεκαήμερο στους Αγίους Τόπους καθώς οι εκκλήσεις των αρχηγών των εκκλησιών, με πρωτοστάτη τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, για την προστασία των χριστιανών, οι οποίοι απειλούνται από ριζοσπαστικές ομάδες, ισχυροποιήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε πρόσφατο χαιρετισμό του ο Προκαθήμενος...
20 Ιανουαρίου, 2022 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2022 - 8:15

Η Αγία Γη, η εκστρατεία για την προστασία των Χριστιανών και ο ρόλος της Ελλάδας

Διαδώστε:
Η Αγία Γη, η εκστρατεία για την προστασία των Χριστιανών και ο ρόλος της Ελλάδας

Ιδιαίτερα κομβικό ήταν το φετινό Άγιο Δωδεκαήμερο στους Αγίους Τόπους καθώς οι εκκλήσεις των αρχηγών των εκκλησιών, με πρωτοστάτη τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, για την προστασία των χριστιανών, οι οποίοι απειλούνται από ριζοσπαστικές ομάδες, ισχυροποιήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε πρόσφατο χαιρετισμό του ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας οι εκκλήσεις αυτές φαίνεται να βρήκαν απήχηση σε κυβερνήσεις διάφορων χωρών που δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση που επικρατεί. Μεταξύ αυτών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η χώρα μας, η σημαία της οποία κυματίζει εδώ και αιώνες στα Πανάγια Προσκυνήματα τα οποία διαφυλάσσουν οι Αγιοταφίτες Πατέρες.

Η Ελλάδα στο πλευρό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στηρίζοντας το έργο του διαβεβαίωσε, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα εκκλησιαστικά θέματα, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Υφυπουργός εξέφρασε τις θερμές ευχές του και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Αγία Γη και στην Αγιοταφική Αδελφότητα που βίωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, την ξεχωριστή αυτή περίοδο, χωρίς τη χαρά της παρουσίας προσκυνητών λόγω της τρέχουσας πανδημίας.

Ο κ. Κατσανιώτης διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι, για την Ελληνική Πολιτεία, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η διαφύλαξη και προάσπιση των δικαίων και προνομίων του, η ενίσχυση και στερέωση των Αγίων Προσκυνημάτων καθώς και της Αγιοταφικής Αδελφότητας, το Εθιμικό Προσκυνηματικό Καθεστώς (StatusQuo) και η χριστιανική και δη ελληνορθόδοξη παρουσία στην Αγία Γη, αποτελούν αντικείμενο σταθερής μέριμνας και έντονου ενδιαφέροντος.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμπαράταξη της χώρας μας με τον Μακαριώτατο, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα Μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας είναι πάνδημη, ομόθυμη και ανιδιοτελής, συνεισφέροντας στην υψηλή ποιμαντική και εθνική αποστολή του Ιερού Καθιδρύματος, το οποίο αποτελεί φύλακα και μάρτυρα της διαχρονίας της Ελληνικής και Ελληνορθόδοξης παρουσίας στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στην πρόθεσή του να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα στο εγγύς μέλλον, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Από πλευράς του, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις ευχές και την ειλικρινή συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του κ. Κατσανιώτη, Κωνσταντίνος Βλάσης όταν είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για την Τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο του 2021 είχε απευθύνει πρόσκληση προς τον Πατριάρχη να επισκεφθεί την Αθήνα με την πρώτη ευκαιρία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι εκκλήσεις και ο αντίκτυπος

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της προστασίας του Χριστιανισμού στην Αγία Γη, το οποίο απασχόλησε μέχρι και τους Times του Λονδίνου όπου φιλοξενήθηκε άρθρο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, πριν λίγες μέρες η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις παρακρατικές τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ που απειλούν τους χριστιανούς, ανεξαρτήτως δόγματος, με εκτοπισμό από τα Ιεροσόλυμα -όπως δραματικά επισημαίνουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών στην Αγία Γη- και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Η δήλωση-έκκληση της ηγεσίας της ΔΣΟ εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Ναφτάλι Μπένετ, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τους επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου, της Κνεσέτ και του κοινοβουλίου της Ιορδανίας. Η δήλωση-έκκληση εστάλη, επίσης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ενώ κοινοποιήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες και το Βατικανό.

Για το ζήτημα ενημερώθηκε από τον Πατριάρχη Θεόφιλο και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, κ. Isaak Herzog, ο οποίος του επιβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας του για την ελευθερία της λατρείας και θρησκείας και διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα σταθεί σθεναρό εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού, διακρίσεως ή εξτρεμισμού, απορρίπτοντας την οιανδήποτε επίθεση ή απειλή εναντίον θρησκευτικών Κοινοτήτων, ηγετών ή ιστοτόπων. “Να εργαστούμε πάντες για να διευρύνουμε τον κύκλο της ειρήνης και της ανεκτικότητας στους Αγίους Τόπους, στην περιοχή μας και στον κόσμο”, ήταν ακριβώς τα λόγια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε στους Αρχηγούς των εκκλησιών της Ιερουσαλήμ με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων.

Στον αντίκτυπο, τον οποίον σημείωσε η κοινή δήλωση των Αρχηγών των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα σε διάφορες Κυβερνητικές και Θρησκευτικές ηγεσίες για την απειλεί που δέχονται οι Χριστιανοί στην Αγία Γη είχε σταθεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην από ετών καθιερωμένη παράδοση ανταλλαγής ευχών των Χριστουγέννων. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι είναι ένα κίνημα, το οποίο δεν στοχεύει μόνο στην προστασία των Αγίων Τόπων ως τόπων λατρείας, αλλά και στην προστασία των θεμελιωδών συμφερόντων των Κοινοτήτων, να είναι σε θέση να ζουν με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ασφάλεια.

Οι λόγοι της κινητοποίησης

Μάλιστα στη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπας τη Δευτέρα σημείωσε και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η εκστρατεία. Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι οι Πατριάρχες και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία διεθνή εκστρατεία, η οποία θα περιγράφει τον Χριστιανικό κόσμο, μη παραλείπουσα τις παραβιάσεις που διαπράττονται κατά της Αγίας Πόλεως, ιδίως όσον αφορά τις Ορθόδοξες ακίνητες περιουσίες, που απειλούνται να κατασχεθούν από ριζοσπαστικές ομάδες στην πλατεία Omar Ibn Al-Khattab, στην Πύλη της Γιάφφας στην Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η κυρία διαδρομή των προσκυνητών προς τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τον Πανάγιο Τάφο και τα διάφορα μοναστήρια, ως επίσης και την διαδικασία παραμόρφωσης της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της περιοχής της Νέας Πύλης.

Επιπλέον, τόνισε ότι υψώνει δυνατά την φωνή του ιδιαίτερα αυτή την εποχή του έτους, τα Χριστούγεννα, για να επιβεβαιώσει ότι οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μόνον η γη της Γεννήσεως του Χριστού, αλλά και η χώρα της γεννήσεως του Χριστιανισμού, και πρόσθεσε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι υπεύθυνος διά την επιβίωση των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή εν γένει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων