12/07/2020 12/07/2020 Ανακοίνωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέδωσε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης όπου εκφράζει τη «βαθύτατη θλίψη και την απογοήτευσή Της» ενώ δηλώνει και την «αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή Της» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Η Αγία Σοφία δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται».  Διαβάστε το Ανακοινωθέν της...
12 Ιουλίου, 2020 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2020 - 9:15

«Η Αγία Σοφία δεν διαγράφεται, ούτε παραγράφεται!»

Διαδώστε:
«Η Αγία Σοφία δεν διαγράφεται, ούτε παραγράφεται!»

Ανακοίνωση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέδωσε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης όπου εκφράζει τη «βαθύτατη θλίψη και την απογοήτευσή Της» ενώ δηλώνει και την «αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή Της» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Η Αγία Σοφία δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται». 

Διαβάστε το Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης: 

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και την απογοήτευσή Της και καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή.

Η Εκκλησία της Κρήτης, ενώνει τη φωνή Της με όλες τις φωνές της Οικουμένης, και διατυπώνει την έντονη αντίρρησή Της, στην προκλητική και διχαστική αυτή απόφαση, η οποία προσβάλλει την Ιστορία και δημιουργεί νέα δεδομένα και καταστάσεις.

Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα, αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μαρτυρεί την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τη συμπόρευση και τη συναλληλία των Λαών και των Θρησκειών. Η Μεγάλη Εκκλησία δεν «σμικρύνεται» ενώπιον των ανθρωπίνων φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων.

Η Αγία Σοφία δεν «διαγράφεται», ούτε «παραγράφεται»! Στέκει αγέρωχη και μαρτυρεί το Οικουμενικό της πνεύμα, την πορεία και την προσφορά της, καθώς, για μία περίπου χιλιετία υπήρξε το ουράνιο και το επίγειο κέντρο της Ορθοδόξου Οικουμένης. Η Αγία Σοφία καλεί στον 21ο αιώνα, όλους τους ανθρώπους σε αληθινή κοινωνία, σε γόνιμο διάλογο και σε ουσιαστικό αλληλοσεβασμό.

Η Εκκλησία της Κρήτης, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή Της, στο Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Σοφό Οιακοστρόφο Του, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Κύριο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, προσβλέποντας στην αναθεώρηση της άδικης και προσβλητικής αυτής απόφασης και στην άμεση αποκατάσταση των πραγμάτων, στη βάση της αλήθειας, του αλληλοσεβασμού και της Ιστορίας.

Ηράκλειο, 11 Ιουλίου 2020

Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων