07/07/2020 07/07/2020 Συνεχίζονται οι πιέσεις προς στην κυβέρνηση της Άγκυρας αναφορικά με τις προθέσεις της να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Σύσσωμος ο Ορθόδοξος κόσμος, πολιτικοί ηγέτες αλλά και φωνές της λογικής εντός της Τουρκίας καλούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το ιστορικό αυτό μνημείο και να μην προχωρήσει στις απειλές του. Την ίδια...
07 Ιουλίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2020 - 18:29

Επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τα τουρκικά ΜΜΕ

Διαδώστε:
Επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τα τουρκικά ΜΜΕ

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς στην κυβέρνηση της Άγκυρας αναφορικά με τις προθέσεις της να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Σύσσωμος ο Ορθόδοξος κόσμος, πολιτικοί ηγέτες αλλά και φωνές της λογικής εντός της Τουρκίας καλούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το ιστορικό αυτό μνημείο και να μην προχωρήσει στις απειλές του. Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος εξαπολύει μύδρους εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου αναφορικά με τη δήλωσή του: «Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν».

«Ξεπερνά τα όρια» γράφει η εφημερίδα Σοζτζού ενώ για θρασεία δήλωση κάνει λόγο η ιστοσελίδα Χαμπέρ7 . Ο ιστότοπος Σαμπίτ Χαμπέρ γράφει για «βαριά πρόκληση» εκ μέρους του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η Μιλί Γκαζετέ αναφέρεται σε “δήλωση-σκάνδαλο από τον Ελληνα Αρχιεπίσκοπο”
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η πρόταση που διατυπώνει μέσω της «Χουριέτ» ο πρώην διευθυντής της Ερτουγρούλ Οζκιόκ.

«Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς εντός Τουρκίας να τεθούν υπό την προστασία του Συντάγματος και να μην χρησιμοποιούνται πλέον ως τόποι λατρείας», προτείνει ο Οζκιόκ, που υποστηρίζει ότι πρέπει να προστεθεί ένα νέο άρθρο στο τουρκικό Σύνταγμα που να ορίζει ότι «κανένας ναός που ανήκει σε μια πίστη εντός της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε ναό άλλης πίστης».
“Έτσι, θα φανούμε καλύτεροι στα μάτια όλους του κόσμου” υπογράμμισε.

Αίσθηση προκάλεσε και η ηχηρή παρέμβαση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, ο οποίος παρέχει πλήρη στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά το γεγονός ότι έχει αποφασίσει τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Φανάρι εξαιτίας της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.
«Όπως πριν, έτσι και τώρα, ο ρωσικός λαός αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια προσβολής ή καταπατήσεως της χιλιετούς πνευματικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με πικρία και αγανάκτηση» υπογραμμίζει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, προειδοποιώντας ότι η τυχόν μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας.

Σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, παρέμβαση για το θέμα αναμένεται να κάνει και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο καθώς «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».
Είπε ωστόσο ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική». Τόνισε δε ότι «η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων