27/07/2020 27/07/2020 Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια ενέργεια η οποία διαταράσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.  Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις των...
27 Ιουλίου, 2020 - 14:41

Η Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο συζήτησης στο Προεδρικό Μέγαρο

Διαδώστε:
Η Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο συζήτησης στο Προεδρικό Μέγαρο

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια ενέργεια η οποία διαταράσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και σταδιακού ανοίγματος στον τουρισμό από τις δύο χώρες. Επεσήμανε ακόμα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιβάλλεται να υπάρχουν στην περιοχή μας διαταράσσονται από αλλεπάλληλες προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως η έκδοση NAVTEX σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και άλλα θέματα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αναμένουμε έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τους εταίρους μας στην ΕΕ και, φυσικά, από τη φίλη Βουλγαρία. Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν υπόδειγμα καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων στη σημερινή Ευρώπη. Σημείωσε ακόμα πόσο σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για τη Βουλγαρία και, ως εκ τούτου, ότι ελπίζει να αμβλυνθούν σύντομα οι υγειονομικοί περιορισμοί, ενώ συμφώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου ότι μονομερείς πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην ηρεμία της περιοχής. Επανέλαβε τέλος την πρόσκληση του Προέδρου της χώρας της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Βουλγαρία.

Πρώτος σταθμός το Μέγαρο Μαξίμου

Νωρίτερα η κ. Zaharieva συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι διασυνοριακές διελεύσεις και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη της κ. Zaharieva επαναβεβαιώνει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας σε σχόλιο της κ. Zaharieva ότι Βουλγαρία και Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το δύσκολο παρελθόν και να υπάρξει συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία και να την αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα προς το μέλλον.

Η αναφορά της για την Αγία Σοφία στο Βουλγαρικό κοινοβούλιο 

Η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας προ ολίγων ημερών σε επερώτηση συναδέλφου της στη Βουλή σχετικά με τη θέση της χώρας αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καταδίκασε την τουρκική απόφαση ως εξής: «Η «Αγία Σοφία» έχει έναν πραγματικά ιστορικό συμβολισμό και παγκόσμια αξία. Πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία της θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς».

Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε και στη σχετική δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, συμφωνόντας με αυτήν.

Επίσης, όπως είπε, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την υπόθεση με την Αγία Σοφία από την αρχή και έχει εκδώσει επίσημη δημόσια θέση σχετικά με αυτήν, στην οποία λέγεται ότι εκφράζουμε μεγάλη λύπη για την αλλαγή του καθεστώτος της εκκλησίας και συμμετέχουμε στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και της UNESCO, για να διατηρηθεί η τρέχουσα (τότε τρέχουσα) κατάστασή της. Στην γνωμοδότηση εκφράζεται επίσης η προσδοκία ότι η παγκόσμια αξία του μνημείου θα διατηρηθεί ως μέρος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων