13/07/2020 13/07/2020 Υπό τον τίτλο “Νομικοί, ιστορικοί και θεολόγοι ερμηνεύουν την απόφαση για την Αγία Σοφία: Αγνοήθηκαν οι δημοκρατικοί νόμοι στην λήψη της απόφασης” η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ στην Τουρκία φιλοξενεί τις απόψεις ιστορικών, νομικών και θεολόγων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση του ΣτΕ ως παράνομη και “προδοσία της ιστορίας” Οι νομικοί υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι η...
13 Ιουλίου, 2020 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 8:39

Η “άλλη” όψη: Αντίθετη με το Ισλάμ η απόφαση για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Η “άλλη” όψη: Αντίθετη με το Ισλάμ η απόφαση για την Αγία Σοφία

Υπό τον τίτλο “Νομικοί, ιστορικοί και θεολόγοι ερμηνεύουν την απόφαση για την Αγία Σοφία: Αγνοήθηκαν οι δημοκρατικοί νόμοι στην λήψη της απόφασης” η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ στην Τουρκία φιλοξενεί τις απόψεις ιστορικών, νομικών και θεολόγων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση του ΣτΕ ως παράνομη και “προδοσία της ιστορίας”


Οι νομικοί υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω απόφαση στηρίχθηκε στον οθωμανικό νόμο περί Ιδρυμάτων της εποχής του Μωάμεθ, τονίζοντας ότι έτσι αγνοείται το δημοκρατικό δίκαιο, του σύγχρονου τουρκικού κράτους
Επισημαίνουν μάλιστα, ότι η η υπόθεση έχει παραγραφεί “Ακόμα κι ένας δευτεροετής φοιτητής το ξέρει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έπρεπε να είχε απορρίψει αυτήν την υπόθεση από την αρχή” υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτη είναι η άποψη του Τούρκου Θεολόγου Τζεμίλ Κιλίτς:
«Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με το Κοράνι. Ο προφήτης Μωάμεθ ποτέ δεν μετέτρεψε έναν εβραϊκό και χριστιανικό ναό σε τζαμί. Είναι μία από τις αρχές του Ισλάμ αυτό. Πιστεύω ότι αυτή την απόφαση θα την κρίνει αρνητικά η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, Χαϊρί Κιρμπάσογλου είναι κατηγορηματικός: «Απαγορεύεται η μετατροπή ναών σε τζαμιά σε μέρη που κατακτήθηκαν. Είναι ενάντια στο Ισλάμ. Αυτή η ιδέα δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ» και προσθέτει: “Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο εντός όσο και εκτός»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Οζκότς, καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο «ασέβεια» στον Ατατούρκ.

«Απέναντι σε έναν ηγέτη που εξασφάλισε τη σωτηρία της Αγίας Σοφίας από τους εισβολείς και τους εχθρούς, θα απαιτούνταν τουλάχιστον σεβασμός».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων