12/07/2022 12/07/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί κατά την ομιλία του στα Θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσίου στα Ιωάννινα και στην τηλεοπτική σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό” μια παραγωγή του Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός η οποία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές...
12 Ιουλίου, 2022 - 8:40
Τελευταία ενημέρωση: 12/07/2022 - 12:12

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”

Διαδώστε:
Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί κατά την ομιλία του στα Θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσίου στα Ιωάννινα και στην τηλεοπτική σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό” μια παραγωγή του Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός η οποία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ηλικίας.

“Η προ τινών μηνών μετάδοση από της τηλεοράσεως εν Ελλάδι και Κύπρο ωραιοτάτης σειράς τηλεοπτικών επεισοδίων με θέμα τον θαυμαστό βίο και την πολιτεία του Αγίου Παϊσίου με τίτλο “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρσα στον Ουρανό” εσημείωσε μοναδική για τα τηλεοπτικά λογικά τηλεθέαση καταπλήξασα τους αρμοδίους. Χρακτιριστικό και τούτο της μεγάλης αγάπης του πιστού λαού για τον ταπεινό Άγιο μας”, υπογράμμισε.

Με την αναφορά αυτή επισφραγίζεται με τον επισημότερο τρόπο η αναγνώριση της σειράς η οποία ως βασικό στόχο έχει να φέρει στην οθόνη πρότυπα Αγίων για την εποχή μας και όπως επεσήμαναν πολλοί κατά την προβολή των επεισοδίων έρχεται ως “πνευματική όαση σε καιρούς πνευματικής ανομβρίας”.

Λίγα λόγια για την επιτυχημένη σειρά

Η ιστορική-βιογραφική σειρά, παραγωγής του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής του Αγίου Παϊσίου από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει. Ένας ευλογημένος άνθρωπος, που κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του φώτιζε με τον πνευματικό του λόγο και την αγάπη του τους συνανθρώπους του προς δόξαν Θεού!

Η ιστορία ξεκινά από τη γέννηση του Αγίου Παϊσίου, κατά κόσμον Αρσενίου Εζνεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου ξεριζώνεται και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα. Ο μικρός Αρσένιος μεγαλώνει στην Κόνιτσα της Ηπείρου με τη γιαγιά του και τη μητέρα του, οι οποίες του μεταδίδουν τη βαθιά τους πίστη στον Χριστό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Μεγαλώνει με τις ιστορίες για τον Άγιο Αρσένιο και μέσα του φουντώνει η επιθυμία από μικρή ηλικία να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή. Το 1945 κατατάσσεται στον στρατό όπου υπηρετεί ως ασυρματιστής. Με την αποστράτευσή του επισκέπτεται το Άγιον Όρος. Σύντομα, όμως, επιστρέφει στην Κόνιτσα για οικογενειακούς λόγους και παραμένει εκεί για τρία χρόνια. Αναχωρεί οριστικά για το Άγιον Όρος τον Μάρτιο του 1953 και καταλήγει στη Μονή Εσφιγμένου. Έπειτα από τρία χρόνια βρίσκεται στη Μονή Φιλοθέου, όπου γίνεται μοναχός και παίρνει το όνομα Παΐσιος. Στέλνει μια φωτογραφία του στη μητέρα του με την οποία την αποχαιρετά και της λέει ότι για μάνα του πια θα έχει την Παναγία.

Το ρεκόρ τηλεθέασης σε αριθμούς

Ενδεικτικό παράδειγμά της τεράστιας απήχησης αποτελούν οι αριθμοί του 2ου επεισοδίου. Με ποσοστό 33% στο δυναμικό κοινό 18-54 και 32,8% στο σύνολο του κοινού, η συγκλονιστική σειρά που αφηγείται τη ζωή του σύγχρονου Αγίου κατέκτησε για άλλη μια φορά την κορυφή της τηλεθέασης. Στη ζώνη μετάδοσής της, η διαφορά απέναντι στα προγράμματα του ανταγωνισμού κυμάνθηκε σε εξαιρετικά μεγάλα νούμερα, με 18,2 μονάδες διαφορά στο δυναμικό κοινό 18-54 και 16,1 μονάδες διαφορά στο σύνολο του κοινού.

Σε απόλυτο αριθμό τηλεθεατών, τη σειρά παρακολούθησαν 1.610.519 τηλεθεατές, με την κάλυψη να φτάνει τους 2.318.508 τηλεθεατές. Σε γυναικείο νεανικό κοινό, ο «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» κατέγραψε το εντυπωσιακό ποσοστό 47,2%.

Εκλεκτό καστ ηθοποιών

Ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών ερμηνεύει τους χαρακτήρες της σειράς. Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Τσιάκκας και τη σκηνοθεσία ο Στάμος Τσάμης. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε τόπους όπου ο Άγιος Παΐσιος έζησε, όπως η Κόνιτσα και το Άγιον Όρος.

Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Δρόσος Σκώτης, Δέσποινα Γκάτζιου

Στον ρόλο του Αγίου Παϊσίου, ο Προκόπης Αγαθοκλέους

Στον ρόλο του Γέροντα Κυρίλλου, ο Γιώργος Αρμένης

Στον ρόλο του βοσκού Θόδωρου, ο Γιάννης Στάνκογλου

Στον ρόλο του Ηγούμενου Καλλίνικου, ο Κώστας Αποστολάκης

Στον ρόλο της κυρά-Γιώργαινας, η Ρηνιώ Κυριαζή

Στον ρόλο του Αρσενίου Εζνεπίδη, ο Παΐσιος Έξαρχος

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΚΑΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΤΑΜΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: GREEN OLIVE FILMS

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: TUOMAS KANTELINEN

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων