29/08/2020 29/08/2020 Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος απαντάει στην ανάρτηση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, που χαρακτήρισε «απόπειρα πολέμου» τις κινήσεις της Ελλάδος, και τόνισε ότι «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία». Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην ανάρτησή του έγραφε «Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά...
29 Αυγούστου, 2020 - 15:58
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2020 - 16:04

Η αντίληψη της Τουρκίας αντίκειται στον σύγχρονο πολιτισμό

Διαδώστε:
Η αντίληψη της Τουρκίας αντίκειται στον σύγχρονο πολιτισμό

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος απαντάει στην ανάρτηση του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, που χαρακτήρισε «απόπειρα πολέμου» τις κινήσεις της Ελλάδος, και τόνισε ότι «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην ανάρτησή του έγραφε «Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;»  για να έρθει στη συνέχεια η αυστηρή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και να μην απειλεί τις γειτονικές της χώρες με τη χρήση βίας. 

Η ανακοίνωση αναφέρει «Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Παρά τις συστάσεις της Ε.Ε. συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία

Το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Τελεσίγραφο Ευρώπης σε Τουρκία για να συμμορφωθεί

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων