29/12/2022 29/12/2022 «H Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στις τελυταίες δηλώσεις του επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής πλευράς αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο. «Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται...
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:36
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 - 13:40

Η απάντηση της Αθήνας στις απειλές του Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται

Διαδώστε:
Η απάντηση της Αθήνας στις απειλές του Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται

«H Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στις τελυταίες δηλώσεις του επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής πλευράς αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Οι απειλές Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις του με στόχο την Ελλάδα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους στην Άγκυρα.

Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!».

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Ο τούρκος υπουργός είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Τουρκία συνεχίζει το διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

«Θα συναντηθώ επίσης με τον (ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ», πρόσθεσε.

Ο τουρκικός Τύπος εναντίον της Ελλάδας

Τα τουρκικά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας, αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε και την Ψέριμο, την οποία χαρακτηρίζουν υπό κατοχή.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, χαρακτηρίζουν και την Γαύδο ως νησί που είναι υπό αμφισβήτηση, ενώ τονίζουν ότι κακώς ο κ. Φλώρος επισκέφθηκε τα νησιά που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως υπό κατοχή ή υπό αμφισβήτηση.

Ακόμη, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα επισπεύδει τα εξοπλιστικά προγράμματά της. Τα ρεπορτάζ τους, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, αναλύουν επακριβώς το τι προμηθεύεται η Ελλάδα, από F-16, κορβέτες, Rafale, Belharra, μέχρι και τα αντιπυραυλικά συστήματα, το που θα τοποθετηθούν ακόμη και πόσο θα κοστίσουν.

«Τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα επιτάχυνε τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Και το 2023 θα συνεχίζει τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που θα αγοράσει η κυβέρνηση της Αθήνας είναι και πυραυλικά συστήματα που θα εγκατασταθούν στον Έβρο και στα νησιά. Ανάμεσα στα εξοπλιστικά προγράμματα της Αθήνας είναι και η απόκτηση 4 νέων κορβετών. Η Ελλάδα ήδη εξετάζει τις προτάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει το 1.5 δισ ευρώ. Ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας είναι η απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων Spike-ΝLOS τα οποία θα αποκτήσει από το Ισραήλ. Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει 34 συστήματα, επτά από τα οποία θα τοποθετηθούν στα νησιά τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και τα υπόλοιπα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο», όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

 

Πηγή: Απε μπε, skai.gr

Κεντρική Φωτογραφία:  EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων