17/07/2020 17/07/2020 Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος. Σε συνέντευξή του στο Ομογενειακό SBS Greek, ο κ. Συρίγος μίλησε εκτενώς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην επιθετική τουρκική πολιτική. Αφορμή, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων...
17 Ιουλίου, 2020 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2020 - 20:31

“Η Αγία Σοφία ως δήλωση βαθύτερης ισλαμοποίησης”

Διαδώστε:
“Η Αγία Σοφία ως δήλωση βαθύτερης ισλαμοποίησης”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Σε συνέντευξή του στο Ομογενειακό SBS Greek, ο κ. Συρίγος μίλησε εκτενώς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην επιθετική τουρκική πολιτική.

Αφορμή, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στον απόηχο της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Βασικά σημεία

Α. Η επιθυμία της Γερμανίας να μην καταφύγει σε αυστηρά τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας, κρύβεται πίσω από τη διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά Έλληνας διεθνολόγος.

Β. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η απόφαση για την Αγία Σοφία λειτουργεί ως δήλωση βαθύτερης ισλαμοποίησης του τουρκικού κράτους και στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ε.Ε.

Γ. Κατόπιν πρόσφατης υπηρεσιακής τριμερούς συνάντησης, η Τουρκία προχώρησε σε δέσμευση περιοχών για γεωτρήσεις, κίνηση που επέκρινε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο, σημειώνει, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις κινήσεις Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες. «Υποτίθεται ότι επιδίωκε να εφαρμόσει τιμωρητικά μέτρα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι προτάσεις κυρώσεων αναμένεται να εξειδικευθούν από τον αρμόδιο Επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Ο προσδιορισμός τους ίσως καθυστερήσει για τον ερχόμενο μήνα, με τον κ. Συρίγο ωστόσο να εκτιμά πως η Γερμανία – έχοντας αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία για το τρέχον εξάμηνο – επιθυμεί να αποφύγει εντάσεις.

«Ακόμη σε αυτή τη φάση η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας», δηλώνει προσθέτοντας πως οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, φαίνεται να απολαμβάνουν μεν της στήριξης πολλών κρατών μελών, όχι όμως επαρκώς μαζική.

 

 

Τί υποδηλώνει η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία;

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η κίνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τεμένος το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχει διττή σημασία.

«Στο εσωτερικό της Τουρκίας θέλει να περάσει το μήνυμα ότι τελειώνει η κεμαλική εποχή με συμβολικό τρόπο», λέει, κάνοντας ειδική αναφορά και στην 24η Ιουλίου, επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης ως επιτηδευμένη επιλογή ημέρας για την πρώτη προσευχή.

Σε δεύτερο επίπεδο, εκτιμά ο κ. Συρίγος, διαφαίνεται η πρόθεση Ερντογάν να καθιερώσει τη θέση του ως «νέος ηγέτης του σουνικού ισλαμικού κράτους» περνώντας ηχηρό μήνυμα στην Ε.Ε. ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συγκατάθεση στις κινήσεις του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Συρίγος ρωτήθηκε και για την πρόσφατη συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.

Ακολούθησε όπως λέει αυστηρή ανακοίνωση από το γερμανικό ΥΠΕΞ καταδικάζοντας την κίνηση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή νοτίως της Κύπρου για γεωτρήσεις αμέσως μετά τη συνάντηση.

«Η γερμανική πλευρά ανησυχεί για ένταση τους ερχόμενους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της», σχολιάζει ο κ. Συρίγος.

Γι’ αυτό τονίζει ότι δεν θεωρεί πιθανή την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε το podcast με ολόκληρη τη συνέντευξη

BY ALEXANDROS LOGOTHETIS, ZOE THOMAIDOU
PRESENTED BY STERGOS KASTELLORIOU

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων