12/03/2024 13/03/2024 Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) κλειστή συνάντηση με θέμα: «Δίαυλοι διαθρησκειακής επικοινωνίας στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PARTES, το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή 15 χωρών-μελών της Ε.Ε. και προτείνει ένα ολοκληρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο πρόληψης για...
12 Μαρτίου, 2024 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2024 - 1:03

Η ασφάλεια στους χώρους λατρείας στο επίκεντρο συνάντησης στο ΚΕΜΕΑ

Διαδώστε:
Η ασφάλεια στους χώρους λατρείας στο επίκεντρο συνάντησης στο ΚΕΜΕΑ

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) κλειστή συνάντηση με θέμα: «Δίαυλοι διαθρησκειακής επικοινωνίας στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PARTES, το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή 15 χωρών-μελών της Ε.Ε. και προτείνει ένα ολοκληρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο πρόληψης για την προστασία των Χώρων Λατρείας. Το έργο, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να αναπτύξει προληπτικά μέτρα ασφάλειας για τους Χώρους Λατρείας, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον ευρύτερο πληθυσμό σχετικά με την απειλή και τις στρατηγικές των εξτρεμιστικών οργανώσεων που στοχεύουν σε χώρους λατρείας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η χαρτογράφηση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαθρησκειακή επικοινωνία και συνεργασία, ο ρόλος των αρμόδιων κρατικών φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η διερεύνηση ενίσχυσης και δημιουργίας νέων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των θρησκευτικών λειτουργών, και κατ’ επέκταση των πιστών που διαβιούν στην Ελλάδα προς τη στενότερη συνεργασία τους για την εξεύρεση βέλτιστων πρακτικών πρόληψης. Επιπλέον, με τη βοήθεια της λεπτομερούς καταγραφής που έχει γίνει από την Ελληνική Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναλύθηκαν τα περιστατικά βανδαλισμών και επιθέσεων που έχουν ήδη δεχθεί λατρευτικοί χώροι στη χώρα μας, καθώς και το προφίλ των δραστών.

Την έναρξη της συνάντησης έκανε ο ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Νικόλαος Γερασιμίδης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, oι Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μαγγιώρος και κ. Αγγελική Ζιάκα, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης κ. Ραχμή Μπασιά, ο Ιμάμης – Πρόεδρος Θρησκευτικής Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών κ. Μοχάμεντ Αλ Ζάχαμπι, ο μόνιμος Επιστημονικός Συνεργάτης του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σέργιος Βοΐλας, ως Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών στην Αθήνα κ. Θεόδωρος Κοντίδης, ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων κ. Αθανάσιος Χειμωνάς, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο Πρεσβύτερος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθήνας κ. Δημήτριος Μπούκης και η κ. Καλλιόπη Μαυραγκά εκ του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και το ερευνητικό προσωπικό του ΚΕ.ΜΕ.Α. Παράλληλα και προς την επίτευξη των σκοπών της συζήτησης και της ανάλυσης των στοιχείων, συνεισέφερε προπαρασκευαστικά ο Ραββίνος Εβραϊκής Κοινότητας Αθηνών, κ. Γαβριήλ Νεγρίν.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους αναφορικά με την αξιολόγηση του τοπίου απειλών των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, τις ανάγκες σε σχέση με την προστασία των χώρων λατρείας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων