02/07/2020 02/07/2020 Ανακοίνωση αναφορικά με την Αγιά Σοφιά και τις κινήσεις που μεθοδεύονται για την μετατροπή της σε τέμενος εξέδωσε  και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας .  «Η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου Παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε...
02 Ιουλίου, 2020 - 15:03
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2020 - 14:36

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας  για την Αγιά Σοφιά

Ανακοίνωση αναφορικά με την Αγιά Σοφιά και τις κινήσεις που μεθοδεύονται για την μετατροπή της σε τέμενος εξέδωσε  και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας .  «Η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου Παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος, δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη δια-ομολογιακή ειρήνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου Παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με την δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.
Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν ανανεωμένοι απ’αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με τον COVID-19, να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να ουσιαστικοποιηθούν οι μεταξύ μας συνεργασίες και επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι στις αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το Μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της Παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτίστηκε περίπου πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια, το 537, από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό και το 1935, μετά από τη απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο έλξης όλων των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης.
Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος, δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη δια-ομολογιακή ειρήνη.
Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Η Ιστορία καταδεικνύει πως κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο τη μεταξύ μας συνεργασία. για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Να επανακαθορίσουμε το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε. Να ενδυναμώσουμε τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς ως χώρων όσμωσης και σύγκλισης διαφορετικών απόψεων και να περιφρουρήσουμε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις.
Το να τα καταφέρουμε όλοι μαζί, το να μη μείνει κανείς πίσω, αυτό είναι το διακύβευμα. Καλούμαστε να εργασθούμε για ένα όραμα, για μια νέα σχέση μεταξύ οικονομίας, πολιτικής και κοινωνίας. Εμείς οι κοινοβουλευτικοί, καλούμαστε να αναδειχθούμε σε επίκεντρο αλληλεγγύης. Με τις σκέψεις αυτές απευθύνουμε σε όλους θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς στους δε χριστιανούς κατά το θρήσκευμα συναδέλφους ευχόμαστε “Καλό Πάσχα”.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων