21/08/2020 21/08/2020 Με μία σύντομη αλλά περιεκτική ανάρτηση στο Facebook η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αναφέρεται στην μετατροπή της Μονής τη Χώρας σε τζαμί χαρακτηρίζοντάς την ως Ακόμα μια θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο πολιτισμό ενώ αναφέρεται στη μετατροπή ώς “Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού” ενώ συνοδεύει την ανάρτησή της με την τοιχογραφία της “Εις Άδου...
21 Αυγούστου, 2020 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2020 - 17:20

Η «Εις Άδου Κάθοδος» του σύγχρονου Πολιτισμού

Διαδώστε:
Η «Εις Άδου Κάθοδος» του σύγχρονου Πολιτισμού

Με μία σύντομη αλλά περιεκτική ανάρτηση στο Facebook η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αναφέρεται στην μετατροπή της Μονής τη Χώρας σε τζαμί χαρακτηρίζοντάς την ως Ακόμα μια θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο πολιτισμό ενώ αναφέρεται στη μετατροπή ώς “Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού” ενώ συνοδεύει την ανάρτησή της με την τοιχογραφία της “Εις Άδου Κάθοδος” του 1315-1320 που βρίσκεται στη Μονή της Χώρας. 

Αναλυτικά η ανάρτηση γράφει: 

Ακόμη μία θλιβερή εξέλιξη  για τον παγκόσμιο Πολιτισμό αποτελεί η μετατροπή της Μονής της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ) σε τζαμί.

Ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81  στη θέση παλαιότερων κτισμάτων τα οποία ανάγονται  στον 6ο και 9ο αιώνα. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τη μετατροπή της Μονής και πάλι σε τζαμί.

Η Μονή της Χώρας αποτελεί ένα  από τα μείζονα βυζαντινά μνημεία και είναι γνωστή παγκοσμίως  για τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της.

Μοναδικά μνημεία –τα οποία βρίσκονται πλέον υπό κίνδυνο–  με αποκορύφωμα την αριστουργηματική τοιχογραφία  με τίτλο: «Εις Άδου Κάθοδος» (1315-1320).

Η παγκόσμια διανόηση και οι άνθρωποι του πολιτισμού,  όπως και ο κάθε πολίτης, θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα φίμωσης της Ιστορίας, καταστολής  της Τέχνης, αλλά και επιστροφής σε έναν πολιτιστικό Μεσαίωνα όπου θα απουσιάζει ο πλουραλισμός,  η πολυφωνία, η ανοχή, η καταλλαγή,  αλλά και η αληθινή ιστορική ταυτότητα της του Κωνσταντίνου Πόλεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων