18/12/2019 18/12/2019 Μέσα στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων η Εκκλησία δείχνει για ακόμη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο με τις δράσεις της απέναντι στους συνανθρώπους μας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το πράττει αυτό. Του Νικόλαου Ζαΐμη Κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα μας, η Εκκλησία με τα συσσίτια...
18 Δεκεμβρίου, 2019 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2019 - 20:14

Η Εκκλησία δείχνει για ακόμη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο – Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων

Διαδώστε:
Η Εκκλησία δείχνει για ακόμη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο – Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων

Μέσα στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων η Εκκλησία δείχνει για ακόμη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο με τις δράσεις της απέναντι στους συνανθρώπους μας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το πράττει αυτό.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Κατά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα μας, η Εκκλησία με τα συσσίτια της, τα κοινωνικά παντοπωλεία και φροντιστήρια, έδειξε  την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους εμπερίστατους αδελφούς.

Την προσφορά της Εκκλησίας στις κοινωνικές δομές εξήραν πρόσφατα σε συνέδριο τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου.

«Δεν είναι μόνο οι δήμοι, είναι και η Εκκλησία που δίνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό συσσιτίων κάθε μέρα» είχε τονίσει ο κ. Ζέρβας, στη διοργάνωση Ka-Business με θέμα «Κοινωνική ευθύνη και επιχειρηματικότητα», ενώ ο κ. Καράογλου επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως η οποία «διανέμει στις ενορίες της 8.500 συσσίτια καθημερινά» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Με αμείωτους ρυθμούς το έργο της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ”

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 2.012 οικογένειες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βιώνουν καθημερινές δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, «στρώνει» ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» προσφέροντας τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία, με τον «IOCC» και τα supermarkets «ΜΑΣΟΥΤΗΣ».

Οι πρώτοι «σταθμοί» του προγράμματος «Μαζί, όπου υπάρχει ανάγκη» ήταν τα Πατήσια, η Καλλιθέα και ο Σταθμός Λαρίσης, όπου συνεργάτες της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» και της εταιρείας «ΜΑΣΟΥΤΗ» μαζί με ιερείς, διένειμαν τα «δέματα αγάπης».

Τις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διανομές στην Αθήνα, ενώ η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», θα συνεχίσει τη στήριξη οικογενειών και παιδιών σε ολόκληρη τη χωρά.

Ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τις μέρες των εορτών και τις ευχαριστίες του στην οικογένεια Μασούτη. «Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είπε, ο κ. Δημτσας, οφείλουμε αυτές τις μέρες «το Φως το της γνώσεως», το ζούμε στο πρόσωπο κάθε αδελφού μας που επισκέπτεται τον φυλακισμένο, παρηγορεί τον άρρωστο, δίνει ψωμί στον πεινασμένο, εφαρμόζοντας τις εντολές του Κυρίου».

Ο Marketing Manager των supermarkets «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», κ. Σταμάτης Δαυίδ, αναφέρθηκε στην στήριξη της οικογενείας Μασούτη και των εργαζομένων τους στο έργο του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας, ότι «από το 2017, η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» έχουν μοιράσει πάνω από μισό εκατομμύριο «δέματα αγάπης» σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας, όσους μας έχουν ανάγκη. Τα Χριστούγεννα που έρχονται είναι γιορτή αγάπης και χαράς και το μήνυμα εξίσου βαθύ και ουσιαστικό, να εκφράσουμε την αγάπη και να μοιραστούμε τη χαρά μας με συνανθρώπους μας».

Τη συνεργασία σε θέματα υγείας, σίτισης, παιδείας, άθλησης, τρίτης ηλικίας,  περιβάλλοντος και πολιτισμού προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» που υπογράφτηκε την Δευτέρα το απόγευμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Το εν λόγω σύμφωνο συνεργασίας υπογράφτηκε στα γραφεία της Περιφέρειας (Λ. Συγγρού 15 -17, 7ος όροφος). Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της Εκκλησίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια για το κοινό καλό.

Η «Αποστολή» ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με εθνική και διεθνή εμβέλεια στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο.

Στόχος και συνεχής επιδίωξη είναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ να γίνει το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων.

Αυτή η απόφαση είναι όχι μόνο η έκφραση της αγωνίας της διοικούσης Εκκλησίας για όσα συμβαίνουν και εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας, αλλά και η συμβολή της στο μέτρο του δυνατού, στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλές πλευρές προς αναχαίτιση μίας πλημμυρίδας. Και τούτο χωρίς πανικό, με την εμπειρία μίας διδαχής, ότι αυτός ο τόπος ξεπέρασε πολλές ανάλογες δυσκολίες στο διάβα της ιστορίας του.

Δράσεις Ιερών Μητροπόλεων

Το κοινωνικό έργο όμως δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται και στην επαρχία.

Στις Σέρρες 

Με μία συγκινητική χειρονομία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, η Τράπεζα Alpha Bank, στηρίζει έμπρακτα το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, προς τους εμπεριστάτους συνανθρώπους μας, οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική ανέχεια, την ανεργία και από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου 2019, διευθυντικά στελέχη και εργαζόμενοι της Τραπέζης Alpha Bank, με επικεφαλής την κ. Μαρία Μένη, παρέδωσαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εκκλησίας των Σερρών «Κιβωτός Αγάπης», 500 καρότσια με τρόφιμα, προκειμένου να διατεθούν για την ανακούφιση των εμπεριστάτων αδελφών μας, που διαβιούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, εν όψει μάλιστα των αγίων ημερών των Χριστουγέννων.

Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με ιδιαίτερη ευαισθησία αφουγγράζεται την αγωνία και τον πόνο των συνανθρώπων μας και αγωνίζεται πάντοτε να ενισχύει τους αδελφούς μας στα ποικίλα προβλήματά τους, βασιζομένη πάντα στην ευλογία του Θεού, στην εμπιστοσύνη και στήριξη του φιλοχρίστου και φιλοτίμου λαού της, αλλά και σε φιλάνθρωπες προσφορές διαφόρων κοινωνικών φορέων και οργανισμών.

Στην Ξάνθη

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου η Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» πραγματοποίησε σειρά δράσεων στην πόλη της Ξάνθης. Ο Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κων/νος Δήμτσας, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη Β. Ελλάδος κ. Όλγα Παπαχαρίτου έτυχαν υποδοχής από τον Πρωτοσυγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Σωφρόνιο Γκουτζίνη και  στις 10:00 π.μ. συναντήθηκαν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη διανομή τροφίμων σε 100 άπορες οικογένειες σε συνεργασία με την αλυσίδα super market ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε., με τη συνδρομή προσωπικού των τοπικών καταστημάτων της ως άνω αλυσίδας και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Συρόπουλο.
Στην Τρίπολη 
Σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2019, στό Πνευματικό Κέντρο τοῦἹεροῦ Ναοῦ Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Τριπόλεως, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος καί οἱ ἐθελοντές τοῦ Φιλανθρωπικοῦ Προγράμματος τῆς Μητροπόλεώς «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», παρέδωσαν εἰς τούς ὑπευθύνους τῶν Ἐνοριῶν τῆς Μητροπόλεώς τρόφιμα καί διάφορα ἄλλα εἴδη πρώτης ἀνάγκης – ἀπόσταγμα τῆς χριστιανικῆς ἀγάπης τῆς Ἐκκλησίας μας – μέ σκοπόν νά τά διανείμουν στούς ἔχοντες ἀνάγκην ἀδελφούς τῶν ἐνοριῶν των ἐν ὄψει τῆς ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος καί οἱ ἐθελοντές τοῦ Φιλανθρωπικοῦ Προγράμματος «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», εξέφρασαν ἐκ βάθους καρδίας τίς θερμές εὐχαριστίες τους πρός τούς Τριπολίτες, τούς ἐπιχειρηματίες τοῦ τόπου, τίς ἱερές Μονές καί στόν Καθηγούμενο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Βατοπαιδίου Ἁγίου Ὄρους Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην π. Ἐφραίμ καί τήν Ἀδελφότητα αὐτοῦ, πού ἦλθαν καί ἔρχονται ἀρωγοί τῆς προσπαθείας τῆς Μητροπόλεώς, πού ἔχει σκοπό τήν στήριξη τῶν ἀναξιοπαθούντων ἀδελφῶν μας καί εὔχονται πρός ὅλους Καλά Χριστούγεννα καί Εὐλογημένο τό Νέο Ἔτος.

Στον Βόλο

Το όραμα για μια ελεύθερη και δημιουργική ζωή επανέφερε η “Ημέρα του Φυλακισμένου» ο Σύλλογος  Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου, κατά την γιορτή του Αγίου Ελευθερίου, προστάτου των  φυλακισμένων. Για 24η συνεχή χρονιά ο ΣΣΚ «Ο Εσταυρωμένος», διοργάνωσε και υλοποίησε την εν λόγω εκδήλωση με εξαιρετική επιτυχία.

Την φετινή εκδήλωση, που είχε τίτλο «Θέλω να ονειρεύομαι», ανέλαβε αφιλοκερδώς το μουσικό σύνολο «ΗΧΟΜΕΛΟΝ» με συντελεστές του: Κατερίνα Κασιμάτη, τραγούδι-πιάνο, Θανάση Κατεργάρη, τραγούδι-κιθάρα, Μιλτιάδη Μίλτο, τραγούδι-κιθάρες, Νικόλαο Παρθένη, τραγούδι-κρουστά. Στην παράσταση συμμετείχαν, επίσης, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Βόλου Ιωάννα Καρανικόλα και Ορφέας Υφαντίδης στην αφήγηση σπουδαίων μικροκειμένων λογοτεχνικού και θεολογικού στοχασμού υπό μορφήν ταινίας μικρού μήκους, και Βαϊνοπούλου Ειρήνη στο πιάνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του «Εσταυρωμένου» Πρωτ. Θεοδώρου Μπατάκα, ο οποίος προέβη σε λεπτομερή απολογισμό του έργου του Συλλόγου, κατά το τρέχον έτος 2019. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και η «Διακονία» δέχθηκαν 1150 αιτήματα και ενίσχυσαν οικονομικά ισάριθμες οικογένειες της περιοχής.

Την εκδήλωση χαιρέτησε, τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι ««Ο Εσταυρωμένος», με το έργο του, έχει κατορθώσει να μοιραζόμαστε την χαρά με τους αναγκεμένους αδελφούς μας. Αυτή είναι και η ουσία της εορτής των Χριστουγέννων…». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον π. Θεόδωρο και τους συνεργάτες του για το πολύμοχθο έργο που επιτελούν, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία που έχουν διαμορφώσει με τις σχετικές με το έργο τους δημόσιες υπηρεσίες, όσο και με τα σχολεία της περιοχής μας, μεταδίδοντας στα παιδιά μας την αλήθεια και την ουσία της Χριστιανικής ζωής, που είναι η αγάπη και η προσφορά.

Στην Κόρινθο

Την προσφορά ενός τόννου κοτόπουλων «ΠΙΝΔΟΣ» εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων, δέχτηκαν σήμερα Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, οι υπεύθυνοι της Τραπέζης Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», μέρος της οποίας απεστάλει στα «ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ» του Ι. Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου και του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου, καθώς επίσης και στα Ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Η Ιερά Μητρόπολη ευγνωμόνως εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για την και εφέτος φιλάνθρωπη προσφορά της, ευχομένη υπέρ μακροημερεύσεως και σωτηρίας του αγίου Καθηγουμένου κ. Εφραίμ και των ασκουμένων σε αυτή Πατέρων και Αδελφών.

Στην Κίσαμο 

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου συνεχίζοντας την διαχρονική και ουσιαστική αρωγή και στήριξη της στο κοινωνικό, προνοιακό, φιλανθρωπικό και εν γένει έργο της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και δια την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της επερχομένης περιόδου των Χριστουγέννων, απέστειλε μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων ειδών και τροφίμων. Η νέα αυτή προσφορά αγάπης περιλαμβάνει: ένα (1) και πλέον τόνο κοτόπουλα, εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά, είδη πρώτης ανάγκης, κ.α. αναλώσιμα υλικά και είδη, τα οποία και θα διατεθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως και της Κοινωνικής Κουζίνας που το Ίδρυμα λειτουργεί, καλύπτοντας ανάγκες πλήθους αναγκεμένων και εμπερίστατων συνανθρώπων μας, καθώς προσφέρει 1500 μερίδες φαγητού σε εβδομαδιαία βάση. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου Ιδρύματος εξέφρασε τις πολλές και ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Καθηγούμενο και Γέροντα της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ και δια αυτή την νέα προσφορά αγάπης, σημειώνοντας: «Η Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και ο σεβαστός μας Καθηγούμενος και Γέροντας Αυτής κ. Εφραίμ και πάλιν και πολλάκις, έμπρακτα και ουσιαστικά, ενισχύει και επιστηρίζει την ταπεινή μας διακονία εις την ανακούφιση πολύπαθων αδελφών μας, οι ανάγκες των οποίων θεραπεύονται και ανακουφίζονται μέσω των πολλών και ποικίλλων δομών του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως μας, καθώς καθημερινά εκατοντάδες είναι οι ευεργετούμενοι και ωφελούμενοι των δομών (τρόφιμοι, Κοινωνική Κουζίνα, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», 4 Φυσικοθεραπευτήρια, Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Οδοντιατρείο, Κινητή Ιατρική Μονάδα, κ.α.). Δόξα τω Θεώ που, και μέσω της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου μας δίδεται η δυνατότητα να μεταμορφώνουμε τον αβίωτο βίο εκατοντάδων αδελφών μας σε ελπίδα και χαρά», ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κατέληξε πως: «όσο η αγάπη θα γίνεται πράξη, τόσο ο Χριστός θα γεννάται, μυστικά, στις ψυχές των ανθρώπων».

Η Μονή Βατοπαιδίου αρωγός στο έργο της “ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ” και των Ιερών Μητροπόλεων

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου από τη πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης στέκεται αρωγός στην κοινωνική προσφορά τόσο της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, όσο και στην κοινωνική προσφορά των Ιερών Μητροπόλεων, ενισχύοντας είτε με τρόφιμα είτε με χρηματική προσφορά το έργο τους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων