13/05/2020 13/05/2020 Να ευλογήσουν και να συνδράμουν με τον λόγο τους, το πλούσιο ιστορικό υλικό που διαθέτει η Εκκλησία, την ενεργοποίηση των τοπικών Ενοριών και κοινοτήτων στην κατεύθυνση της επιτυχούς συμμετοχής σε μια μεγάλη και ιστορική προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της ιστορίας των Θρακών, ζητά με επιστολή του προς του 4 Μητροπολίτες της Θράκης, ο Βουλευτής Έβρου...
13 Μαΐου, 2020 - 16:56

“Η Εκκλησία διαχρονικά αποτέλεσε κιβωτό διάσωσης του Ελληνισμού”

Διαδώστε:
“Η Εκκλησία διαχρονικά αποτέλεσε κιβωτό διάσωσης του Ελληνισμού”

Να ευλογήσουν και να συνδράμουν με τον λόγο τους, το πλούσιο ιστορικό υλικό που διαθέτει η Εκκλησία, την ενεργοποίηση των τοπικών Ενοριών και κοινοτήτων στην κατεύθυνση της επιτυχούς συμμετοχής σε μια μεγάλη και ιστορική προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της ιστορίας των Θρακών, ζητά με επιστολή του προς του 4 Μητροπολίτες της Θράκης, ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημοσχάκης, τονίζει:

“Η Ορθοδοξία και η Εκκλησία διαχρονικά αποτέλεσε την κιβωτό διάσωσης της ελληνικής παιδείας και ταυτότητας, πρωταγωνίστησε στους αγώνες των Ελλήνων, πρωτοστάτησε στην διάσωση την ελληνικής παράδοσης και είναι συνυφασμένη με κάθε ιστορικό γεγονός που σχετίζεται και με την υπό συζήτηση χρονική περίοδο. Για άλλη μια φορά η Εκκλησία καλείται να παίξει τον ρόλο του ιστορικού θεματοφύλακα και να ευλογήσει μια προσπάθεια που αποτελεί αντίλαλο όλης της κοινής ιστορίας.”

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει:

Το 2020 είναι το έτος εορτασμών της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης και της Ενσωμάτωσής της στον Εθνικό Κορμό.

Ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία, με τις δυο παράλληλες κρίσεις που διέρχεται η Χώρας μας, τόσο στο μέτωπο του μεταναστευτικού όσο και της δημόσιας απειλής του κορονοϊού, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε με νέους όρους ασφάλειας τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Θράκη!

Στις 24/02/2020 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα πρότεινα την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, στην Βουλή των Ελλήνων παρουσία του Πρωθυπουργού & Προέδρων Πολιτικών Κομμάτων με αφορμή την ιστορική επέτειο!

Στόχος μου είναι η ενεργοποίηση της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, για την καταγραφή και τεκμηρίωση των γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης, τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες των προγόνων μας και την ανάδειξη των ντοκουμέντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ακολούθησε στις 7/4/20 επιστολή μου προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ν.Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού Λ.Μενδώνη, όπου προτάθηκε η συνεργασία της Επιστημονικής Κοινότητας για την ιστορική τεκμηρίωση και στοιχειοθέτηση των ιστορικών γεγονότων για τη Θράκη!

Στις 10/04/20 σχετική επιστολή απέστειλα προς τους Πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) & του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) καθώς και στους Προέδρους των Τμημάτων Ιστορίας αυτών, προκειμένου να προβούν ως αρμόδιοι φορείς στην ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων στην σκοτεινή περίοδο & πριν ακόμη απελευθερωθεί & ενταχθεί η σημερινή Θράκη στον Εθνικό κορμό!

Λαμβάνοντας υπ όψιν τα γεγονότα στα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας και τις γνωστές απειλές, πιστεύω ακράδαντα ότι η επέτειος αυτή θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την ιστορική αναζήτηση, καταγραφή και τεκμηρίωση των τραγικών γεγονότων που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Θρακών από τις αλησμόνητες Πατρίδες!

Η Ορθοδοξία όπως πάντα ήταν ταυτισμένη & αρωγός με το ελληνικό Γένος, με ιδιαίτερο ισχυρό δεσμό αιματηρής αγάπης, θυσίας και θριάμβου.

Σε όλες τις εθνικές κρίσεις η Ορθοδοξία είδε ως ιστορικό χρέος της, τη διατήρηση & προστασία του ελληνισμού.

Και ανταποκρίθηκε στο χρέος αυτό με απόλυτη συνέπεια επί αιώνες, με ανυπολόγιστες θυσίες & υπηρεσίες προς στο ελληνικό Έθνος!

Οι βασικοί στόχοι της Ορθοδοξίας αποτέλεσαν η διατήρηση της ελληνικής παιδείας, η καλλιέργεια του ηρωικού πνεύματος με τις θυσίες του κλήρου και η αναστολή του εξισλαμισμού, που ήταν ταυτόχρονα και αναχαίτιση του εκτουρκισμού.

Η Ορθοδοξία και η Εκκλησία πρωταγωνίστησε στους αγώνες των Ελλήνων, πρωτοστάτησε στην διάσωση της ελληνικής παράδοσης και είναι συνυφασμένη με κάθε ιστορικό γεγονός που σχετίζεται με την υπό συζήτηση χρονική περίοδο.

Η κοινή ιστορική πορεία Θρακών κι Εκκλησίας μέσα από την Βασιλεύουσα επιβεβαιώνει ότι μέχρι & σήμερα η συμμετοχή σας στο πόνημα που προτείνω είναι….εκ των ουκ άνευ…

Ως Εβρίτης και γνήσιος Θρακιώτης αλλά και ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Εβριτών, σας καταθέτω την πρόταση μέσα από το χρέος μου όπως ευλογήσετε την προσπάθεια που πιστεύω ότι μπορείτε μέσα από τον ποιμαντικό σας ρόλο να ενεργοποιήσετε και συνδράμετε σε μια ιερή προσπάθεια!

Σας παρακαλώ σε μια κοινή προσπάθεια με το πλούσιο ιστορικό υλικό που διαθέτει η Εκκλησία μας, με τον λόγο και την συνεισφορά σας να επικυρώσετε την αναγκαιότητα διάσωσης κι αναγνώρισης μιας κορυφαίας στιγμής του Θρακικού Ελληνισμού, προκειμένου να μη χαθεί η ιστορική αλήθεια στη δίνη των σύγχρονων προβλημάτων και της παγκοσμιοποίησης.

Οφείλουμε στην συμπλήρωση ενός αιώνα Ελευθερίας & στο κλείσιμο αυτού του εορταστικού έτους να αφήσουμε ως παρακαταθήκη, έργο ερευνητικό και διδακτικό για την ιστορία της περιοχής!

Θα πρέπει να γνωρίζουμε αν πράγματι οι βιαιότητες , οι θηριωδίες, οι εξοντώσεις των γειτόνων μας ήταν εθνοκάθαρση, γενοκτονία ή ασυγχώρητο έγκλημα τιμωρούμενο από το διεθνές ποινικό δίκαιο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες;

Αποτελεί χρέος απέναντι στο μέλλον της Θράκης και της Ελλάδας να προκύψει μια ιστορική συνισταμένη & ας αποφασίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την Πολιτική Ηγεσία της Χώρας για τα περαιτέρω βήματα προς την διεθνή κοινότητα & τους αρμοδίους διεθνείς Οργανισμούς!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων