21/04/2021 21/04/2021 «Ο Χριστός δεν εγκλωβίζεται σε ωρολόγια προγράμματα, θα Αναστηθεί ανεξαρτήτως ώρας!» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης σχετικά με τα όσα είχαν προκύψει τις τελευταίες ώρες με την αναφορά στην επιστολή που απέστειλε, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με...
21 Απριλίου, 2021 - 14:09
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2021 - 18:50

Σεβαστές οι αποφάσεις από την Εκκλησία της Κρήτης – Ανάσταση στα προαύλια θέλει η κυβέρνηση

Διαδώστε:
Σεβαστές οι αποφάσεις από την Εκκλησία της Κρήτης – Ανάσταση στα προαύλια θέλει η κυβέρνηση

«Ο Χριστός δεν εγκλωβίζεται σε ωρολόγια προγράμματα, θα Αναστηθεί ανεξαρτήτως ώρας!» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης σχετικά με τα όσα είχαν προκύψει τις τελευταίες ώρες με την αναφορά στην επιστολή που απέστειλε, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητούσε η ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο να τελεστεί την παραδοσιακή ώρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύσει μετά τις 2 τα ξημερώματα.

Όπως διευκρίνισε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, οι Ιεράρχες προτιμούν εν ολίγοις, το «Χριστός Ανέστη» να ακουστεί 2 και 3 ώρες νωρίτερα, η αργά το απόγευμα ή το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, παρά να ψαλεί κανονικά, στις 12 τα μεσάνυχτα, κεκλεισμένων των θυρών, με τους πιστούς απόντες.

Μιλώντας και στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1  ανέφερε πως: «το γράμμα που δημοσιεύτηκε είναι η επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης που εστάλη στις 19 Απριλίου στην υπουργό Παιδείας με τις θέσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τις ημέρες του Πάσχα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς και κακώς κάποιοι παρουσίασαν την επιστολή μας ως πρόθεση για αντάρτικο», επισημαίνοντας επίσης πως αυτό που ζήτησε η Εκκλησία της Κρήτης ήταν η διεύρυνση της δυνατότητας μετακίνησης των πολιτών για τρεις μέρες.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Η Εκκλησία από τη πλευρά της αναμένει την έκδοση την νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης το Σάββατο του Λαζάρου για να μπορέσει να στείλει τις οριστικές οδηγίες προς τις Ιερές Μητροπόλεις.

Πελώνη: Κατεύθυνση η Ανάσταση να γίνει σε εξωτερικούς χώρους

«Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκκλησίες και το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ιερά Σύνοδο. Η κατεύθυνση, όπως είπε, είναι να κάνουμε Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά με την Κυριακή του Πάσχα, η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι στα σπίτια θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι δύο οικογένειες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», εξήγησε.

Η επιτροπή αξιολογηθεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις, πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις.

Ο συμψηφισμός και τα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως, όπως όλα δείχνουν εκκλησία και κυβέρνηση βρήκαν τον συμψηφισμό των μέτρων που θα ισχύσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Πασχάλια περίοδο προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες. Αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Εκκλησία είναι:

⦁ η χρονική μεταφορά των ιερών ακολουθιών,
⦁ η περιφορά του Επιταφίου πέριξ του ιερού ναού μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες
⦁ ο τρόπος μεταφοράς του Αγίου Φωτός,
⦁ η έναρξη της ακολουθίας της Αναστάσεως στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των ναών,
⦁ την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 22:30
⦁ η διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε ιερείς και ψάλτες πριν την έναρξη των ακολουθιών
⦁ και η αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό πιστών τα 100 άτομα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων