15/02/2020 15/02/2020 Η Ελλάδα δεν ξεχνά τον Ελληνισμό της Διασποράς και την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης των ομογενών. Αυτό σηματοδοτεί, τόσο η επίσκεψη της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στο Φανάρι, όσο και αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστα Βλάση, στην Αίγυπτο. “Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα...
15 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2020 - 15:26

Η Εκκλησία βασικός πυλώνας στήριξης του Ελληνισμού της Διασποράς – Τη στήριξη στα Ομογενειακά σχολεία τόνισε από την Πόλη η υπ. Παιδείας

Διαδώστε:
Η Εκκλησία βασικός πυλώνας στήριξης του Ελληνισμού της Διασποράς – Τη στήριξη στα Ομογενειακά σχολεία τόνισε από την Πόλη η υπ. Παιδείας

Η Ελλάδα δεν ξεχνά τον Ελληνισμό της Διασποράς και την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης των ομογενών.

Αυτό σηματοδοτεί, τόσο η επίσκεψη της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στο Φανάρι, όσο και αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστα Βλάση, στην Αίγυπτο.

“Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα απογοητεύσετε τον Ελληνικόν λαόν”

Στο Φανάρι βρέθηκε, χθες, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, όπου έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

“Σας υποδεχόμεθα μαζί με τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στο κέντρο της Ορθοδοξίας, σαν ένα προσφιλές πρόσωπο αλλά και σαν εκπρόσωπο της εντίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως, αρμόδιο για τα θέματα της παιδείας του Γένους”, είπε στο αρχικά ο Παναγιώτατος, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Παιδεία του Γένους.  “Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα απογοητεύσετε τον Ελληνικόν λαόν, αλλά αντιθέτως θα δώσετε μίαν πνοήν και μίαν αναψυχήν πνευματικήν για τα σχολεία, για τη νεολαία, για την παιδεία. Για όλα αυτά με τις προσευχές και με την αγάπη μας θα είμαστε πάντοτε κοντά σας”, κατέληξε.

“Μια πραγματικά ξεχωριστή ευκαιρία να μιλήσουμε για τον ελληνισμό, να μιλήσουμε για την Ορθοδοξία, και όπως αναφερθήκατε και προηγουμένως, ο Ελληνισμός, η αλήθεια είναι ότι κρατεί εν πολλοίς μέσω της Εκκλησίας, μέσω των σχολείων μας. Είχα μία μοναδική ευκαιρία σήμερα το πρωί, πράγματι, να επισκεφθώ τα σχολεία, το Ζάππειο, το Ζωγράφειο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή”, τόνισε, από την πλευρά της η κ. Κεραμέως, ενώ ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε.

Αμέσως μετά την συνάντησή της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Αρχιερείς, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με τη συνοδεία της, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και ενημερώθηκαν για την ιστορία και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της κ. Κεραμέως, με την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Φανάρι.

Νωρίτερα, η υπουργός είχε επισκεφθεί τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης (Ζάππειο, το Ζωγράφειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή). «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εργάζεται αδιαλείπτως υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, σχολείων με μακρά ιστορία και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνομάθειας στην περιοχή. Η προσπάθεια των εκπαιδευτικών άοκνη, το αποτέλεσμα ενθαρρυντικό, η δική μας στήριξη δεδομένη. Είμαστε πάντοτε στη διάθεση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, για να συζητήσουμε κάθε πρόταση βελτίωσης προς όφελος των μαθητών.», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της στα σχολεία η κ. Κεραμέως.

Κώστας Βλάσης: “Οι Έλληνες κρατάνε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά μας”

Τα θέματα που απασχολούν τον Αλεξανδρινό Ελληνισμό παρουσίασε, χθες, ο πρόεδρος της πρεσβυγενούς κοινότητας, Εδμόνδος Κασιμάτης και όλο το προεδρείο, στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, τον οποίον υποδέχτηκαν στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια.

“Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συναντιέμαι με τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, μία πόλη με ένδοξο παρελθόν. Με λυπεί το γεγονός ότι όπως γνωρίζουμε και από μαρτυρίες, εδώ ζούσαν κάποτε 150.000 Έλληνες. Και ότι όπου κυκλοφορούσες, άκουγες ελληνικά. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Και γι’ αυτό, παρέα με τη λύπη έρχεται η χαρά. Η χαρά είναι το γεγονός ότι εδώ κάποιοι Έλληνες κρατάνε ακόμη ζωντανό τον Ελληνισμό. Παλεύουν, κρατάνε τα κτίριά μας, κρατάνε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και τα ελληνικά σχολεία και συνομίλησε με τους μαθητές του Τοσίτσειου δημοτικού σχολείου. «Η παρουσία μου εδώ έρχεται ακριβώς να υποδηλώσει ότι η ελληνική Πολιτεία είναι δίπλα σας κ. πρόεδρε. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, χωρίς μεγάλες κουβέντες, αλλά με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, να βοηθούμε όπου μπορούμε, με τις μικρές ή μεγάλες μας δυνάμεις. Είμαστε σίγουροι, ότι το μέλλον θα δείξει ότι η προσπάθεια που κάνετε φέρνει καρπούς, και μέσα από τα σχολεία μας η ελληνική γλώσσα θα κρατιέται ζωντανή», ανέφερε, σε δηλώσεις του.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Βλάση στην Αίγυπτο, ήταν το Κάιρο το Κάιρο. Αρχικά ο κ. Βλάσης συναντήθηκε με την υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ. Η κ. Μάκραμ υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών δείχνοντάς του ένας δέντρο ελιάς που έχει στο γραφείο της με τις σημαίες Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας τις αγαστές σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βλάσσης στον Καναδά, είτε στο Μόντρεαλ είτε στο Τορόντο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Νόστος στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της διασποράς από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών Θεμάτων επισκέφθηκε και τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην έδρα της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδεχόμενος τον υφυπουργό του έδωσε την ευλογία του για το έργο του. Αναφέρθηκε δε στην πολυήμερη αποστολή που ξεκινά από τα ξημερώματα της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου στα βάθη της Αφρικής. Ο Έλληνας αξιωματούχος, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται με πολύ τιμητικά λόγια στον Μακαριώτατο. «Αποτελεί «φάρο» της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο και διακρίνεται μεταξύ άλλων για το τεράστιο ιεραποστολικό του έργο», υπογραμμίζει ο κ. Βλάσσης.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Βλάσης παρέστη μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην κοπή της Βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των παροικιακών Σωματείων στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Κατά την Βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και Σωματείων, σε φωτογραφικό στιγμιότυπο με την «Ελληνίδα» Andi.

Η Andi αριστούχος φοιτήτρια είναι ακάματη μελετητήρια της Ελληνικής Γλώσσας που ξεκινησε να μαθαίνει Ελληνικα πριν απο 8 χρόνια ακούγοντας τις εκπομπές του Ελληνικού Προγράμματος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας. Εκεί εργάζεται σήμερα ως ραδιοφωνική παραγωγός. Στη συνέχεια συνέχισε να μαθαίνει Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Με τη δύναμη της ψυχής της ξεπέρασε τις δυσκολίες που τη δημιουργεί το πρόβλημα όρασής της. Και τα κατάφερε. Έδωσε εξετάσεις Γ2, δηλαδή για το ανώτερο πιστοποιητικό ελληνομάθειας και το πέρασε με άριστα. Οι εξετάσεις που έδωσε ήταν με τη μέθοδο γραφής Braille, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου το οποίο είναι το επίσημο εξεταστικό κέντρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στο Κάιρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων