20/02/2021 20/02/2021 Ημέρες χαράς ήταν το περασμένο διήμερο για το Πατριαρχείο Σερβίας καθώς, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, εξελέγη ως 46ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων, ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, κ.κ. Πορφύριος. Χθες, ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι ενώ, η επίσημη τελετή...
20 Φεβρουαρίου, 2021 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2021 - 14:40

Η εκλογή του Πατριάρχη Πορφυρίου φέρνει πιο κοντά Σερβία και Ελλάδα

Διαδώστε:
Η εκλογή του Πατριάρχη Πορφυρίου φέρνει πιο κοντά Σερβία και Ελλάδα

Ημέρες χαράς ήταν το περασμένο διήμερο για το Πατριαρχείο Σερβίας καθώς, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, εξελέγη ως 46ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων, ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, κ.κ. Πορφύριος.

Χθες, ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι ενώ, η επίσημη τελετή ενθρόνισής του στην Ιερά Μονή Πεκίου στο Κοσσυφοπέδιο, την πρωτόθρονη καθέδρα του Πατριαρχείου, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη, θα τελεστεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα. Την ιδία ώρα οι Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών συνεχίζουν να στέλνουν συγχαρητήριες Επιστολές προκειμένου να ευχηθούν στο νέο Πατριάρχη για την εκλογή του.

Η εκλογή φέρνει πιο κοντά Σερβία και Ελλάδα

Η σχέση της χώρας μας με τον Σερβικό λαό είναι ισχυρή εδώ και αιώνες. Η κοινή προσήλωση στην Ορθόδοξη πίστη πάντα υπήρξε ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο λαών.

Μάλιστα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο συγχαρητήριο γράμμα του κάνει αναφορά σε αυτή τη σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. “Μα­κα­ρί­ζο­μεν δὲ τὸν εὐ­σεβῆ ὁ­μό­δο­ξον καὶ πο­λυ­παθῆ Σερ­βι­κὸν Λαόν, μεθ’ οὗ συμ­πο­ρευ­ό­μεθα διὰ μέ­σου τῶν αἰ­ώ­νων συν­δε­δε­μέ­νοι μετ’ ἀρ­ρή­κτων ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῶν, ἱ­στο­ρι­κῶν καὶ ἀ­δελ­φι­κῶν δε­σμῶν, ὅτι ὁ Θεός ἐχα­ρί­σατο αὐτῷ τοι­οῦ­τον Πρω­θι­ε­ράρ­χην, ἔ­χοντα ἦ­θος ἀ­πο­στο­λι­κὸν καὶ κο­σμού­με­νον ὑπὸ τῶν κρειτ­τό­νων τοῦ Ἁ­γίου Πνεύ­μα­τος χα­ρι­σμά­των”, αναφέρει.

Οι δεσμοί αυτοί μάλιστα οδηγούν πολλούς Σέρβους κατά καιρούς να εμπιστευθούν τη πατρίδα μας προκειμένου να σπουδάσουν. Από τον εκκλησιαστικό χώρο υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Αρκεί μόνο να πούμε πως δύο από τις μεγάλες μορφές της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μακαριστοί πλέον, Πατριάρχης κυρός Ειρηναίος και Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος είχαν πραγματοποιήσει σπουδές στην Ελλάδα.

Στα ίδια βήματα με αυτούς βάδισε και ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Πορφύριος. Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, το 1986, ο κ.κ. Πορφύριος θα συνεχίσει τις ακαδημαϊκές-μεταπτυχιακές σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990). Από την ίδια Σχολή, το 2004, θα αναγορευθεί Διδάκτορας, έπειτα και από την δημόσια παρουσίαση της Διατριβής του με θέμα: «Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον». 

Στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τον νέο Πατριάρχη με την Ελλάδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά ο Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Ντούσαν Σπάσογεβιτς με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Σπάσογεβιτς έκανε μνεία στο βιογραφικό του νέου Προκαθημένου του Πατριαρχείου Σερβίας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθήνα και έχει αναγορευθεί διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Ακόμη, την χρονική περίοδο που ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας είχε διατελέσει επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. Είχε αναπτύξει συνεργασία και με τον Έλληνα ομόλογό του “πάνω σε θέματα της χριστιανικής και της εκκλησιαστικής διαπαιδαγώγησης των μελών του στρατεύματος”, όπως σημειώνει ο Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, Πρόεδρος «Ι.Ε.Θ.Π. Πάτρας».

Η Θεολογική Σχολή καυχάται για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας

Τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τον Πατριάρχη Πορφύριο με την Ελλάδα επιβεβαιώνει και η συγχαρητήρια επιστολή που έλαβε, από έναν συμφοιτητή του κάποτε, νυν Κοσμήτορα σήμερα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Χρήστο Καραγιάννη. 

«Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορήθηκε μετά πολλής χαράς και βαθειάς συγκίνησης την εκλογή Σας στην πολυεύθυνη και πολυσήμαντη θέση του Πατριάρχου Σερβίας», σημειώνει αρχικά ο κ. Κοσμήτωρ.

Στη συνέχεια κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή τους πορεία κατά τη διάρκεια της ερευνητικής τους πορεία, σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. «Με βαθειά ικανοποίηση καυχόμαστε, διότι ένα γνήσιο τέκνο της του Χριστού Ορθοδόξου Εκκλησίας και διδάκτωρ της τροφού Θεολογικής Σχολής των Αθηνών (2004), τιμάται επαξίως, αναλαμβάνοντας το ύψιστο αξίωμα του Πατριάρχου Σερβίας», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

Και καταλήγει: «Στο πρόσωπό Σας Μακαριώτατε, αγαπητέ συμφοιτητά, αντικρίζουμε τον νέο πνευματικό ηγέτη που, ως ικανός πηδαλιούχος, θα κατευθύνει το ποίμνιό του σε καιρούς δυσχείμερους και με αισθήματα τιμής Σας εκφράζουμε ειλικρινή συγχαρητήρια, προσβλέποντας στην ενίσχυση των σχέσεων της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με την καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας και στην εκ του σύνεγγυς επικοινωνία και αναστροφή, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ

Συνεχίζει να λαμβάνει ευχές

Τις ευχές των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών συνεχίζει να λαμβάνει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Μετά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο, τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, συγχαρητήρια Επιστολή έστειλε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου γράφει:

Μακαριώτατε καί Ἁγιώτατε Πατριάρχα Σερβίας, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ τῆς ἡμῶν Μετριότητος κύριε Πορφύριε, τήν Ὑμετέραν σεβασμίαν Μακαριότητα ἀδελφικῶς ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Ἡ εἴδησις τῆς ἐκλογῆς Σας εἰς τόν περίπυστον θρόνον τοῦ Ἁγίου Σάββα, διέσχισε τήν Βαλκανικήν Χερσόνησον καί ἔφθασεν ὡς αὔρα Ἀερμών εἰς τήν χώραν τοῦ Νείλου καί εἰς τήν ἀκοήν ἡμῶν, ἥτις ἐχαροποίησεν ὑπερβαλλόντως ἡμᾶς, ὡς τήν Ἱεραρχίαν καί τόν κλῆρον τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Ἁγίου Μάρκου, ἀναφωνήσαντες ἄξιος!

Ἡ οὑτωσί ἀθρόα ἐκλογή Σας Μακαριώτατε σηματοδοτεῖ εὐοίωνα συναισθήματα, καθ’ ὅτι διεδέχθητε τόν οὐ μακρόν κοιμηθέντα λαμπρόν καί πεφιλημένον προκάτοχόν Σας Πατριάρχην Εἰρηναῖον, ἀλλ’ ἔτι μᾶλλον ἀνήλθατε ἐπί θρόνου λίαν ἱστορικοῦ τοῦ Ἁγίου Σάββα, τοῦ ὁποίου, ἀπό καρδίας εὐχόμεθα, αἱ εὐχαί καί εὐλογίαι του νά σᾶς στηρίζουν εἰς τό ὑψηλόν καί βαρύτατον ἔργον Σας.

Εὐχόμεθα ἀπό κέντρου καρδίας, ὅπως ἡ Πατριαρχεία Σας νά ᾗ μακρά, ἄλυπος, ἐν ὑγιείᾳ κατ’ ἄμφω πρός δόξαν Θεοῦ καί ἐγκαύχησιν τοῦ εὐλαβοῦς καί προσφιλοῦς Σερβικοῦ λαοῦ.

Κατασπαζόμενοι δέ καί αὖθις Ὑμᾶς ἐν φιλήματι ἁγίῳ, διατελοῦμεν,

Τῆς Ὑμετέρας σεβασμίας Μακαριότητος

ἀγαπητός ἐν Χριστῷ ἀδελφός

† Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄
Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί πάσης Αφρικῆς

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας
τῇ 19ῃ Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ιερός Ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ: Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος – Το μήνυμα ενότητας και ειρήνης του νέου Προκαθημένου

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων