26/03/2023 27/03/2023 Κηδεύθηκε στην προσφυγιά την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, μακριά από την αγαπημένη της Λύση, η Χρυσταλλού Αυξεντίου Σουρουλλά, η τελευταία εν ζωή συγγενής πρώτου βαθμού του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Αυξεντίου. Οδηγήθηκε το μεσημέρι στην τελευταία της κατοικία, με την πίκρα του ξεριζωμού από τη γενέθλια γη. Μητέρα δέκα παιδιών, η Χρυσταλλού δεν έσκυψε ποτέ το...
26 Μαρτίου, 2023 - 20:28
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2023 - 1:20

Η Εξόδιος Ακολουθία της αδελφής του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, Χρυσταλλούς

Διαδώστε:
Η Εξόδιος Ακολουθία της αδελφής του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, Χρυσταλλούς

Κηδεύθηκε στην προσφυγιά την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, μακριά από την αγαπημένη της Λύση, η Χρυσταλλού Αυξεντίου Σουρουλλά, η τελευταία εν ζωή συγγενής πρώτου βαθμού του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Αυξεντίου. Οδηγήθηκε το μεσημέρι στην τελευταία της κατοικία, με την πίκρα του ξεριζωμού από τη γενέθλια γη. Μητέρα δέκα παιδιών, η Χρυσταλλού δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι μπροστά στα προβλήματα και τις ανατροπές της ζωής. Μέχρι την τελευταία στιγμή, αγωνίστηκε ώστε η μνήμη του ήρωα αδελφού της να παραμείνει άσβεστη.

Στον Μαχαιρά ανάβει μέρα νύχτα ο βωμός της αναφοράς στον τάφο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ανέφερε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, αγωνιστής της ΕΟΚΑ Νίκος Κόσιης, προσθέτοντας πως εκεί οφείλουμε να δώσουμε λόγο για το ανεξόφλητο χρέος μας και πως οφείλουμε την εξόφλησή του. Στην ομιλία του στην Εξόδιο Ακολουθία που τελέστηκε στην εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ και Βασιλείου του Καλού Χωριού Λάρνακας, ο Νίκος Κόσιης αναφέρθηκε σε γεγονότα της ζωής του Σταυραετού του Μαχαιρά και της αδελφής του.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η έξοδος από τα εγκόσμια είναι κοινή οδός για όλους, χωρίς εξαίρεση, και σήμερα παρά τη θλίψη δεν είναι μέρα, δεν είναι αιτία θρήνου, είναι αφορμή για να ψαλούν δοξαστικά για τον Γρηγόρη και την οικογένεια που τον μεγάλωσε. Το μεγάλο επίτευγμα για τον Γρηγόρη που το επισφράγισε με τη ζωή και τον ηρωϊκό μαρτυρικό του θάνατο είναι η αποδοχή και η αναγνώρισή του από το σύνολο του λαού μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το επίτευγμα της καθολικής αναγνώρισης του Γρηγόρη στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, το διαφυλάξατε επάξια αγαπημένη Χρυσταλλού. Φεύγεις ήρεμη και ήσυχη, αγαθή θα είναι πάντοτε η μνήμη σου διότι έπραξες μετά τον πατέρα και τη μητέρα, αυτό που σου ανήκε ως οφειλή», είπε, και σημείωσε πως τώρα τη σκυτάλη παίρνουν οι κόρες και οι γιοι σου.

Σημείωσε ακόμα ότι «στον Μαχαιρά ανάβει μέρα νύχτα ένας βωμός, είναι ο βωμός της αναφοράς μας, εκεί που οι υπόλοιποι οφείλουμε να δώσουμε λόγο για το ανεξόφλητο χρέος μας. Οφείλουμε εξόφληση του χρέους», υπογράμμισε.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Λύσης, Ανδρέας Καουρής, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή της εκλιπούσας και σημείωσε ότι «η απώλεια, ο θάνατος του πιο στενού συγγενή και του πιο κοντινού ανθρώπου του Σταυραετού της τιμής και της αξιοπρέπειας της αγαπημένης του αδερφής Χρυσταλλούς, αναπόφευκτα μας οδηγεί στη μνήμη και στη θυσία του, στα μηνύματα και στις αυστηρές υποδείξεις του για την αιμάζουσα και μοιρασμένη πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι «ο Γρηγόρης δεν αγωνίστηκε και δεν θυσιάστηκε για να αποχαιρετούμε σήμερα την αδερφή του στην προσφυγιά, μακριά από την γενέθλια γη την ηρωοτόκο Λύση. Ο Γρηγόρης δεν αγωνίστηκε και δεν έγινε ολοκαύτωμα για να μην μπορούμε να περπατήσουμε ελεύθεροι εκεί όπου ίδιος έδρασε εκεί όπου ο ίδιος ελεύθερος δρασκέλιζε και πέταξε ως αητός, έδρασε και δόξασε», ανέφερε.

Ο Γρηγόρης, συνέχισε, «αγωνίστηκε και θυσιάστηκε, έγινε ένα με τη φωτιά και το ατσάλι, έδωσε συνέχεια και συνέπεια στην ελληνική μας ιστορία για να ζούμε και να αναπνέουμε καθαρό αέρα, χωρίς κατοχή, χωρίς ξένα στρατεύματα χωρίς συρματοπλέγματα και διαχωριστικές γραμμές, χωρίς εποίκους. Ο Γρηγόρης, και όλη εκείνη η υπέροχη γενιά του, δεν αγωνίστηκαν για να μην μπορούμε να πάμε ελεύθεροι στο σπίτι που γεννήθηκε και να περπατήσουμε στους δρόμους όπου τραγουδούσε νέος και ανέμελος πλάθοντας τα πρώτα αθώα όνειρα της ζωής του».

Είπε ακόμα ότι «καλύτερο μνημόσυνο για τον Γρηγόρη, τους γονιούς του και την αδελφή του Χρυσταλλού, που αποχαιρετούμε σήμερα στην προσφυγιά, είναι να μπορέσουμε να ξαναπάμε ελεύθεροι σε μια ελεύθερη Λύση, σε μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα πατρίδα, με την αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας και όταν θα μπορέσουμε να ξανακοιτάξουμε τον Πενταδάκτυλο, χωρίς να τον ντρεπόμαστε και να σηκώσουμε τον ήλιο του πάνω και πέρα από τις βουνοκορφές του».

Όπως είπε ο κ. Καουρής, «ο Δήμος Λύσης με τις φτωχικές του δυνάμεις θα είναι πάντα κοντά στο νέο ιδρυθέν Κέντρο Μελετών ‘Γρηγόρης Αυξεντίου’». Ο κ. Καουρής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η πολιτεία και η εκκλησία θα έρθουν αρωγοί και θα το ενισχύσουν με περισσότερες δυνάμεις, ώστε να κρατήσουμε την ιστορία του θρύλου του Μαχαιρά ζωντανή».

Καταθέτοντας στεφάνι, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η Εξόδιος Ακολουθία της Χρυσταλλούς είναι μια δεύτερη κηδεία και για τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Ολόκληρο το έθνος υποκλίνεται μπροστά στον ηρωισμό του Αυξεντίου αλλά και τιμά το ήθος της Χρυσταλλούς», είπε, και σημείωσε πως «καλούμαστε όλοι αυτό το ήθος να το λάβουμε, για να μπορέσουμε να μιμηθούμε το ήθος και τον ηρωισμό του Αυξεντίου, γιατί ο τόπος περιμένει να συνεχίσουμε το έργο του».

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, βουλευτές, αγωνιστές της ΕΟΚΑ, φίλοι και συγγενείς της εκλιπούσας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία ενός ποιήματος από τον γνωστό Κύπριο στιχουργό, Πόλυ Κυριάκου, το οποίο έγραψε αποκλειστικά για την εκλιπούσα.

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων