08/06/2019 08/06/2019 Την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς θρησκευτικής διπλωματίας ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο κ. Μπόλαρης γι’αυτό το σκοπό έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού οργάνου του υπουργείου Εξωτερικών, για τη Θρησκευτική Ελευθερία και Διπλωματία,...
08 Ιουνίου, 2019 - 13:14

“Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα θρησκ. ελευθερίας”

Διαδώστε:
“Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα θρησκ. ελευθερίας”

Την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως χώρας που μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς θρησκευτικής διπλωματίας ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο κ. Μπόλαρης γι’αυτό το σκοπό έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού οργάνου του υπουργείου Εξωτερικών, για τη Θρησκευτική Ελευθερία και Διπλωματία, στελεχωμένο από επιστήμονες Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικών Επιστημών, και θεολογικών σχολών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας λόγω της παρουσίας Ελλήνων και ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι “η πολλαπλότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μ. Ανατολή έχει και μία δεύτερη θρησκευτική-εκκλησιαστική ανάγνωση την οποία όποιος δεν την ξέρει, ή αδιαφορεί γι αυτήν, πιάνεται αδιάβαστος στις εξελίξεις”.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Σοφία Αραβοπούλου:

Ερ: Κύριε υπουργέ είστε 9 μήνες στο υπουργείο Εξωτερικών και σε αυτό το διάστημα εστιάσατε το ενδιαφέρον σας ιδιαίτερα στον τομέα της θρησκευτικής εκκλησιαστικής διπλωματίας. Γιατί πιστεύεται ότι είναι τόσο θεμελιώδης για το ΥΠΕΞ μία τέτοια δράση;

Πρωτίστως γιατί η Ελλάδα στον τομέα αυτόν έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαστε μία χώρα, ένας λαός που έχει παρουσία Ελλήνων και ορθοδόξων εκκλησιών σε όλη την οικουμένη. Από τη Μ. Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Αμερική βόρεια και νότια. Συνεπώς ένας συντονισμός στα θέματα της θρησκευτικής εκκλησιαστικής διπλωματίας μας δίνει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, επί παραδείγματι, έχει περίπου 40-45 μητροπολίτες στην Αφρική. Ο καθένας από αυτούς αντιμετωπίζεται τοπικά σαν ένας δεύτερος πρέσβης της Ελλάδας. Και η αλήθεια είναι ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη από την πρεσβεία μας, διότι έχει δίπλα τους ντόπιους, ανθρώπους που πάνε στην εκκλησιά, στα σχολεία, στα συσσίτια. Συνεπώς η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αξιοποιώντας όλες αυτές τις δυνάμεις της σε όλη τη γη.

Ερ: Πρακτικά πώς το βλέπετε εσείς;

Εάν δει κανείς την ένταση και την πολλαπλότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μ. Ανατολή αντιλαμβάνεται ότι όλα έχουν και μία δεύτερη θρησκευτική-εκκλησιαστική ανάγνωση την οποία όποιος δεν την ξέρει, ή αδιαφορεί γι αυτήν, πιάνεται αδιάβαστος στις εξελίξεις. Γιαυτό και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον να οργανώσουμε τη διημερίδα για την εκκλησιαστική διπλωματία, να δούμε όλους τους εκπροσώπους θρησκευμάτων που είναι στη χώρα- όχι για τη ζωή και τη δουλειά τους μέσα στη χώρα- αλλά για να αναφερθούμε στις αρχές τους, είτε είναι σιίτες ή σουνίτες, είτε αχμαντίγια ή αλεβίτες και βέβαια όλους τους χριστιανούς, Αρμένιους, Αιθίοπες, Κόπτες, Μαρωνίτες.

Ερ: Τι καρπούς απέφερε αυτή η διημερίδα;

Αυτή η διημερίδα έχει ανοίξει τεράστιες προοπτικές. Οι οποίες αποτυπώνονται στις συναντήσεις που έχουμε από τις εκτιμήσεις, επί παραδείγματι, που κάνει ο νούντσιος εκ μέρους της καθολικής εκκλησίας, ο πατριάρχης των αρμενίων, ο πρώην επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, όπως και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από χρόνια είναι παρών το πατριαρχείο Αντιοχείας. Αυτό λοιπόν όλο δημιουργεί μία κλίμακα, δημιουργεί γέφυρες, μια όσμωση και δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες αλλά και οι ευθύνες μας για να συντονίζουμε από την Ελλάδα στην οποία όλοι αναγνωρίζουν προνομιακό δικαίωμα να χειρίζεται και να συντονίζει αυτή τη δουλειά.

Ερ: Πώς κρίνεται το καινούριο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον χριστιανικό κόσμο, με τον διορισμό ειδικού εντεταλμένου τον οποίο συναντήσατε στο ΥΠΕΞ;

Ναι, είναι ένα καινούριο ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι ήταν μία εξαιρετική συνάντηση με τον πρέσβη επί θεμάτων θρησκευτικής ελευθερίας, θρησκευτικής διπλωματίας. τον κ. Μπράουνμπακ. Η συζήτηση μαζί του εστιάστηκε στα ζητήματα που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία αλλά και την προστασία των μνημείων γιατί έχουμε μνημεία πολιτισμού χιλιετιών τα οποία αμφισβητούνται και καταστρέφονται. Ο Αμερικανός πρέσβης ζήτησε την δική μας γνώμη και τη δική μας συνδρομή. Γιατί αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, μιλά με την Ιερουσαλήμ και το πατριαρχείο της, με το Αμμάν και τον μητροπολίτη της εκεί, μιλά με το Ιράκ και το Ερμπίλ, μιλά με το Κάιρο και την Βηρυτό. Γνωρίζουν ότι έχουμε άμεση γνώση από τους ανθρώπους που έχουμε στο πεδίο των γεγονότων. Κι αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα της διημερίδας: θέλουμε συνέργιες, θέλουμε την άμεση πληροφόρηση από τις εκκλησίες. Δεν είναι ο πατριάρχης που έχει τη γνώση αλλά ο παπάς που είναι μέσα στο χωριό που πλήττεται, που πεινά ή που καταστρέφεται.

Ερ: Σε αυτό το επίπεδο τι απέφερε η διημερίδα;

Το σημαντικό είναι ότι συνεχίστηκε η δουλειά μετά τη διημερίδα και καρπός αυτής της δουλειάς είναι η πρόταση μου η οποία έχει γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία να συμπεριληφθεί στο νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών ένα Κέντρο για τη Θρησκευτική Ελευθερία και Διπλωματία. Δηλαδή ένα μόνιμο θεσμικό όργανο το οποίο θα ερευνά, θα συγκεντρώνει στοιχεία, θα τεκμηριώνει και θα εισηγείται προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τις τεράστιες δυνατότητες της θρησκευτικής διπλωματίας

Ερ: Πώς θα στελεχωθεί;

Θέλουμε σε αυτό το Κέντρο Θρησκευτικής Ελευθερίας και Διπλωματίας να υπάρχει ένα συμβούλιο επιστημόνων, θέλουμε να είναι οι καλύτεροι χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο, από τις σχολές Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικών Επιστημών, από τις θεολογικές σχολές, από το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι οποίοι θα μπορούν να υποστηρίξουν, να φέρουν γνώσεις και πληροφόρηση στο υπουργείο, να τεκμηριώσουν αυτή την κίνηση και να εισηγηθούν προτάσεις.

Ερ: Δεν υπάρχει κάποια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών που να κάνει ήδη αυτή τη δουλειά;

Υπάρχει η διεύθυνση Ε2 η οποία απαρτίζεται από τον πρέσβη, τον δεύτερό του και δύο άτομα προσωπικό. Η δουλειά που πρέπει να γίνει στον τομέα θρησκευτικών ελευθεριών και θρησκευτικής διπλωματίας είναι τεράστια, χαοτική. Και σκεφτείτε ότι μιλάμε για προστασία ανθρώπων, κοινοτήτων, εκκλησιών και μνημείων και ότι όλο αυτό χρειάζεται συντονισμό σε όλο τον κόσμο.

Ερ: Πώς είδαν σε επίπεδο κυβέρνησης την πρότασή σας αυτή;

Έχει γίνει αποδεκτή. Το Κέντρο για τη Θρησκευτική Διπλωματία και Ελευθερία για την ανάλυση των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Αφρική, καθώς και η προτάσεις για τη χάραξη πολιτικών και υιοθέτηση στρατηγικής σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η θρησκευτικές διαφορές είναι υπόβαθρο πάνω στο οποίο δομούνται πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες διενέξεις, προτείνεται ως ένα επιστημονικό, συμβουλευτικό εργαλείο ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα. Η Ελλάδα με τις προνομιακές σχέσεις, με τα παλαίφατα Πατριαρχεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Ιεροσόλυμα), αλλά και τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο Ορθόδοξο Κόσμο έχει και το προνόμιο και την ευθύνη για τον συντονισμό της Θρησκευτικής Διπλωματίας, για την προάσπιση θρησκευτικών κοινοτήτων, όχι μόνο χριστιανικών, μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ευρύτερη περιοχή δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα ουσιαστικής άσκησης ήπιας πολιτικής η οποία διευκολύνει καθοριστικά την άσκηση της σκληρής πολιτικής και των συμφερόντων της χώρας. Η πρότασή μου λοιπόν αυτή, ενσωματώθηκε στον καινούργιο οργανισμό του υπουργείο Εξωτερικών ο οποίος είναι καθοδόν προς τη Βουλή για να ψηφιστεί.

Ερ: Ουσιαστικά όμως, ανακόπτεται αυτή η πορεία λόγω των εκλογών. Θα μπορούσε να έχει ευρύτερη συναίνεση η θεσμοθέτηση του οργάνου αυτού καθώς η θρησκευτική διπλωματία κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως εθνικό θέμα;

Εγώ θέλω να σας πω ότι με μεγάλη χαρά στην Διημερίδα για την θρησκευτική και εκκλησιαστική διπλωματία υποδέχθηκα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Μανώλη Κεφαλογιάννη ο οποίος ήρθε, παρακολούθησε τις εργασίες, μας συνεχάρη, συμφώνησε και το είπε δημόσια. Όπως επίσης και εκπροσώπους άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της άσκησης της Θρησκευτικής Διπλωματίας από την Ελλάδα και τα πλεονεκτήματα που αποκομίζουμε από αυτήν. Νομίζω πως αυτό το οποίο γίνεται δεν είναι ούτε μια δουλειά προσωπική, ούτε κομματική. Είναι μια δουλειά που αφορά τον ελληνισμό, τη ρωμιοσύνη στην οικουμενική της διάσταση.

Ερ: Άρα τι αφήνετε ως παρακαταθήκη στο διάδοχό σας;

Ένα επιστημονικό εργαλείο, συμβουλευτικό στο Υπουργείο Εξωτερικών στελεχωμένο με τους καλύτερους ειδικούς που έχει η χώρα για να αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων